UPDATE Echipele de intervenţie au reuşit, luni seara, în jurul orei 22.10, să scoată toate cele 11 persoane, care rămăseseră blocate în peșteră. Doi adulți și nouă adolescenţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, patru dintre ei fiind de naţionalitate franceză au fost blocați aproximativ 7 ore în peștera Huda lui Papară din Munții Trascăului.
10 salvamontiști bihoreni au pornit la fața locului, alarma a fost dată de gazda turiștilor, ne-a spus Pinter Istvan, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor. Acesta ne-a zis că viitura a închis galeria de acces pe o porțiune și nu s-a mai putut lua legătura cu ei de vreo trei ore. „Au pornit 10 salvatori de la Bihor, au mai pornit și cei din Cluj, Mureș și Hunedoara. Alba nu are serviciu salvaspeo”, precizează Pinter.
Acum cinci ani a avut loc un incident similar – o viitură a blocat ieșirea din Huda lui Papară și evacuarea a durat 16 ore.
Situată în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului, este considerată una dintre cele mai interesante peşteri din Munţii Apuseni. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Huda lui Papară este cea mai lungă şi denivelată peşteră din Munţii Trascăului. Începând din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat şi cartat peştera, publicând harta în 1969. Din 1979, clubul de speologie “Polaris” Blaj a început explorarea şi recartarea peşterii, reuşind în 1986 să realizeze amenajarea turistică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!