Proprietarii terenurilor afectate de traseul viitoarei centuri Aleșd au fost somați de Consiliul Județean Bihor să lase constructorul (asocierea formată din Drum Asfalt și Trameco – Grupul Selina) să intre pe terenuri, altfel vor fi executați silit și obligați să plătească întârzierile în valoare de aproximativ 19.000 de lei/zi. Asta, în condițiile în care expropriații din Aleșd nu și-au primit banii nici până astăzi, pentru terenurile peste care va trece șoseaua ocolitoare, prentru motivul că traseul urmează să mai fie modificat și probabil vor exista și exproprieri suplimentare, potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
[eadvert]
Totul a pornit de la o adresa transmisă de Drum Asfalt &Trameco, Consiliului Județean Bihor, în iulie 2023. Antreprenorul a solicitat achitarea unei sume suplimentare de 1,5 milioane de lei, cu titlu de întârzieri datorate nepredării amplasamentului și împiedicării accesului la amplasament, de către proprietarii terenurilor de pe traseul centurii. Constructorul a calculat o întârziere de 84 de zile, în valoare de aproape 19.000 de lei/zi.
La câteva zile de la primirea adresei de la constructor, CJ Bihor a transmis unui număr de 12 proprietari de terenuri (din cei 23 care contestă în instanță proiectul), o somație, prin care îi informează că instituția este obligată, prin contractul încheiat cu constructorul, să achite suma cerută de antreprenor, plus penalitatea zilnică până la data la care acesta va putea intra pe amplasament.
Prin urmare, CJ Bihor îi somează pe aceștia să „permiteți intrarea și să nu împiedicați/blocați accesul constructorului la imobilul (…) în suprafață de 457 de mp, cuprins în culoarul de expropriere aferent obiectivului de investiții menționat”. În documentul citat, CJ arată că cei care blochează accesul la terenurile respective au fost expropriați printr-o decizie din iunie 2022, de către CNAIR, iar conform legii, „decizia de expropriere constituie titlu executoriu pentru predarea bunului imobil”, iar „contestația asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor în cauză”.
„Așadar, la data prezentei, imobilul anterior indicat aparține proprietății publice a Statului Român și nu se mai află în proprietatea dumneavoastră”, scrie în somație.
„Vă punem în vedere că nu aveți niciun drept legitim care să justifice conduita dumneavoastră de a împiedica accesul constructoului la amplasament și realizarea lucrărilor, această conduită fiind abuzivă”, îi avertizează CJ pe expropriați.
Adresa a fost trimisă pe 19 iulie. Instituția îi mai avertizează pe aceștia că pe lângă întârzierile pretinse de constructor, ar mai putea plăti și prejudiciile „cauzate prin neaccesarea integrală a fondurilor externe nerambursabile aflate la dispoziția Consiliului Județean Bihor”. Asta deoarece, Județul va trebui să plătească din bugetul propriu lucrările care nu sunt finalizate până la finalul lui 2023, când se sistează finanțarea europeană.
„Motiv pentru care, în situația în care persistați în a împiedica accesul constructorului la amplasament (…), Consiliul Județean se va îndrepta împotriva dumneavoastră pentru a-și recupera integral prejudiciul cauzat prin conduita dumneavoastră ilicită”, se mai arată în notificare.
Continuă procesele
Avocatul proprietarilor de terenuri din Aleșd, Sergiu Hercuț, ne-a declarat că CJ Bihor ar trebui să „respecte procedurile de suspendare (n.red. suspendarea HCJ-urilor de către instanțe), nu să amenințe cu penalități”. El a confirmat că litigiile în instanță continuă și că „oamenii nu vor permite accesul constructorului”.
În răspunsul trimis CJ Bihor prin avocat, aleșdanii explică faptul că autoritățile au obligația să facă plățile pentru terenurilor expropriate și că atâta timp cât nu au fost plătiți „transferul dreptului de proprietatea nu poate opera”.
„ (…) După cum bine cunoașteți, sumele de bani, despăgubiri aferente exproprierii nu se află la dispoziția persoanelor expropriate, pe cale de consecință, Statul Român, prin CNAIR – în calitate de expropriator nu poate pretinde predarea terenului expropriat”.
Totodată, prin adresa respectivă, reprezentantul oamenilor reamintește CJ Bihor că HCJ 101 a fost suspendată de Curtea de Apel Oradea în iunie 2022, iar instituția este executată silit în baza deciziei 401/2022 din 10.06.2022 pronunțată de Curtea de Apel Oradea, în dosarul 3976/111/2021, „întrucât refuză suspendarea efectelor actului administrativ”.
„Vă atragem atenția asupra faptului că exercitarea unei căi de atac împotriva actelor administrative nelegale este un drept fundamental într-un stat de drept, iar amenințarea provenită din partea autorității cu privire la eventualele repercusiuni ce derivă din exercitarea acestui drept reprezintă un veritabil abuz, sens în care, vă somâm, la rândul nostru, să vă abțineți de la asemenea acțuni (…)”, se mai arată în adresa transmisă autorităților județene.
Avocatul mai arată că Județul poate face executare silită doar în baza unui titlu executoriu valabil, iar „transferul dreptului de proprietate de la expropriat la expropriator e afectat de o condiție suspensivă constând în aceea că expropriatorul să fi consemnat la dispoziția expropriatului sumele aferente despăgubirii, ori, în prezent nu sunteți în posesia unui titlu executoriu valabil pentru predarea proprietății”.
Cu banii în cont, dar neplătiți…se modifică traseul
Hercuț ne-a explicat că CNAIR a consemnat sumele de bani la CEC, în numele proprietarilor de terenuri, în cazul celor expropriați, însă nici până astăzi oamenii nu au primit acces la banii respectivi. Asta se explică prin faptul că, spune avocatul, CNAIR nu a respectat procedurile atunci când vine vorba de exproprieri și compania de drumuri a consemnat sumele fără să aibă finalizată documentația.
„Potrivit Doctrinei de Drept, niciun proiect nu poate fi realizat cu încălcarea unor drepturi fundamentale”, a subliniat Sergiu Hercuț.
Chestionată, CNAIR ne-a confirmat ce ne-a spus și în luna iunie. Anume, traseul centurii Aleșd se modifică, motiv pentru care oamenii nu au fost plătiți încă. „Se modifică traseul și până nu avem traseul final nu știm zonele afectate”, ne-a declarat în iunie Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. El ne-a transmis că după stabilirea exactă a traseului va fi dată o nouă Hotărâre de Guvern, după care cei afectați își vor primi banii.
„Cu referire la proiectul antemenționat vă comunicăm următoarele: contractul de prestări servicii pentru întocmire documentații cadastrale și rapoarte de evaluare este în prezent suspendat, întrucât DRDP Cluj a luat act de avizul CTE92/51053/25.05.2023 – faza PT – se modifică coridorul inițial prin afectare imobile suplimentare și retragere suprafețe inițiale expropriate. S-a întocmit Adresa Cons Jud Bihor CNAIR SA nr. 51309/22.08.2023 pentru instrucțiuni, în sensul indicării dacă se impune reemiterea ordinului de reîncepere prestare servicii contract, pe conturul aprobat de Guvern prin HG 346/2022“, ne-a răspuns CNAIR, la solicitarea Bihon.
Proiect contestat în instanță
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în luna iunie 2023, că atât Hotărârea de Guvern prin care erau reaprobați indicatorii tehnico-economici ai centurii Aleșd, cât și cea prin care erau declanșate exproprierile în zona în se construiește șoseaua pot fi puse în aplicare. Cu toate astea, cei 23 de locuitori afectați de traseul noii șosele continuă lupta în instanță, împotriva proiectului de infrastructură. Pe rolul instanțelor orădene încă se judecă anularea tuturor hotărârilor care stau la baza realizării centurii Aleșd: cele ale Consiliului Local Aleșd, ale Consiliului Județean Bihor și date de Guvern. Mai mult, locuitorii din Aleșd au contestat și Avizul de Mediu emis pentru lucrările de la șoseaua ocolitoare.
Astfel, în iulie, Judecătoria Oradea a respins contestația la executare formulată de Consiliul Județean Bihor față de executarea silită a hotărârii prin care Curtea de Apel Oradea a suspendat efectele generate de HCJ nr. 101/2021 și nr. 102/202, care au fost calificate ca fiind acte administrative de bază. Potrivit avocatului Sergiu Hercuț, reprezentantul locuitorilor din Aleșd, practic instanța a „decis că executarea silită pornită de către reclamanți e legală și pe cale de consecință, CJ ar avea obligația de a suspenda lucrările”. Sentința Judecătoriei Oradea nu este definitivă.
În iunie 2022, Curtea de Apel Oradea a decis suspendarea celor două hotărâri de Consiliu Județean Bihor (HCJ 101 și HCJ 102), prin care s-a instituit culoarul de expropriere a lucrării de utilitate publică „Varianta de ocolire Aleşd”, respectiv prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți, până la judecarea procesului pe fond.
Proiectul, realizat în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), este unul dintre cele mai contestate proiecte de infrastructură ale administrației Bolojan. Astfel, în momentul de față, pe rol sunt 7 dosare principale, în care s-a solicitat anularea actelor pe care se întemeiază proiectul.
Lucrările la centura Aleșd sunt realizate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco (Grupul Selina). Lungimea șoselei de centură va fi de 5,8 kilometri.
Valoarea lucrărilor este de 74,8 milioane de lei, fără TVA. Finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, iar proiectul este realizat în baza unui protocol de colaborare dintre CJ Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Termenul de execuție este de 15 luni, 3 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție, iar lucrările au demarat pe 2 iunie 2022, când a fost emis ordinul de începere a lucrărilor.
Trimite articolul
XAm o intreare de 2 lei. Daca bunul nu s-ar fi predat (adica terenurile), iar banii nu s-ar fi incasat (adica contraprestatia)…….., intreb si eu cum s-a facut predarea/primirea amplasamentului de CJ catre constructor? Avocatul are dreptate, dar restul ….care angajeaza juristi pe bani putini sau pile cam trebuie sa se gandeasca ca oalele sparte trebuie platite. Ceva le scapa celor doua parti si vor avea o BUBA mare la buget.
-
De asta încearcă să-i intimideze. Ce face CJ e incriminat de codul penal
…oamenii nu au fost platiti deoarece nu se cunoaste inca traseul exact….pai atunci la ce lucrati sau ce terenuri trebuie predate daca nu se stie ,, inca ,, traseul !
Habarnismul marelui.
-
Numai bolovanul face centuri ce trec prin localitste in loc sa ocoleasca. Noroc ca Filip a facut centura in Oradea, ca altfel Bolo facea centura prin piata Unirii
Au inceput lucrarile dar nu se stie traseul??? Tare de tot…
Demolati casele, din munca cinstita nu ai cum sa ai casa sau teren
-
Tu sigur lucrezi pentru nasturi și stai în chirie la stat nu?
-
Ai dreptate sanda, asa se explica averea idolului tau, marele risipitor de bani pe proiecte faraonice si fara rost.
-
Bolojan sta la bloc, nu are bani de casa si terenuri. Foarte bine face ca se razbuna pe cei care au, e un Robin Hood care ia de la bogati si da la saraci. Noi vrem betoane si centuri
-
Poate sta la blocul tau, ca in rest sta ls mega vila….
-
-
Bolojan calcă constituția în picioare cand vrea el a făcut și lucruri bune dar nu se face asa