[eadvert]
Tribunalul Bihor a decis suspendarea executării Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr. 143 din 30.06.2021 și a Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr. 144 din 30.06.2021. Cele două hotărâri se referă la încheierea Parteneriatului de implementare între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi UAT Judeţul Bihor pentru realizarea obiectivului de investiţii „Varianta de ocolire Ştei (Beiuş)” și aprobarea declanşării procedurii de expropriere şi însuşirea raportului de evaluare pentru culoarul extins al lucrării de utilitate publică „Varianta Ocolitoare Ştei (Beiuş) – Etapa I – Centura Beiuş”. Sentința spune că cele două hotărâri ale CJ Bihor sunt suspendate până la soluţionarea definitivă a procesului intentat de localnicii din Tărcaia, care sunt afectați de exproprieri și care au solicitat instanței anularea actului administrativ.
Consiliul Județean Bihor are la dispoziție 5 zile pentru a face recurs. „Vom face recurs la această sentință dată de Tribunalul Bihor și în funcție de sentința definitivă, vom decide ce avem de făcut pentru a trece peste acest impediment. Centura Beiuș va fi realizată, procedura de licitație fiind în derulare”, ne-a declarat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.
Locuitorii din Tărcaia, afectați de traseul șoselei ocolitoare a Beiușului, au protestat pe 30 iunie 2021, când consilierii județeni au votat cele două hotărâri suspendate de instanță, în fața instituției. Aceștia au sperat că vor întoarce votul. Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, s-a întâlnit atunci cu protestatarii și le-a ascultat nemulțumirile. „Vă rugăm să vă gândiți, să votați din suflet, nu votați cum zic unii. Noi producem multe legume care ajung în patru sau cinci județe”, a declarat atunci, în plenul ședinței CJ, consilierul local din Tărcaia, Mikló Ernő. El a adăugat că există proprietari de terenuri care, după exproprieri, nu vor mai avea posibilitatea să acceseze bani de la APIA, deoarece suprafețele care le rămân nu vor mai avea suprafața minimă necesară. Argumentele aduse atunci de locuitorii din Tărcaia nu au schimbat planurile CJ Bihor. „Avem două variante, să avem autostrăzi sau să nu deranjăm pe nimeni”, a declarat pe 30 iunie, în plenul ședinței, Ilie Bolojan. Prin urmare, oamenii afectați de construcția șoselei au ajuns în instanță, sperând ca justiția să oprească proiectul de infrastructură.
Investiție de 70 de milioane de euro
CJ Bihor a publicat luna trecută, în sistemul electronic de achiziții, documentația licitației pentru centura municipiului Beiuș. Înainte de publicarea anunțului, Autoritatea Națională de Achiziții a verificat conținutul și condițiile propuse, având în vedere valoarea ridicată a lucrărilor, de peste 70 de milioane de euro. Constructorii interesați vor putea pregăti oferte până în prima jumătate a lunii decembrie. Deschiderea ofertelor se va face în 13 decembrie. „Lucrările sunt complexe (3 pasaje supraterane și 2 viaducte de peste 700 de metri lungime fiecare) și vor trebui finalizate până la sfârșitul anului 2023. Proiectul tehnic face parte din documentație, iar dacă procedura de licitație se va derula fără probleme, lucrările ar trebui să înceapă în primăvara anului viitor. Mulțumesc proiectanților, echipelor tehnice ale Consiliului Județean Bihor, Companiei Naționale de Autostrăzi, primăriilor și autorităților partenere pentru faza în care a ajuns acest proiect important pentru zona Beiușului și pentru tranzitul pe DN 76 între Oradea și Deva”, a precizat președintele CJ Bihor.
Lungimea șoselei este de 7,33 kilometri. Șoseaua va avea două benzi de circulație, câte una pe sens. Valoarea estimată a proiectului este cuprinsă între 316 milioane și 329 milioane de lei, iar durata de execuție a lucrărilor va fi de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Potrivit CJ Bihor, valoarea mare a proiectului este dată de cei 2 kilometri de artă, în special viaductele peste Crișul Negru. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014-2020.
Proiectul inițial nu s-a materializat
Proiectul inițial, vechi de zece ani, presupunea realizarea variantei de ocolire Ștei cu o lungime de 27,2 kilometri. Contractul de execuție a fost semnat în 5 octombrie 2016, valoarea acestuia ridicându-se la peste 257 de milioane de lei. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor era iulie 2019. Vechiul contract a fost reziliat în octombrie 2019, la un stadiu fizic de 0%. În 2018, printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial, a fost dispusă declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată de pe traseul șoselei. 155 de proprietăți au fost afectate atunci în Tărcaia, cu o suprafață de 86.896 metri pătrați.
Trimite articolul
XNu vã puneţi problema care o citesc aici oamenii, cum cã ceea ce vreţi dv. nu este ceea ce vrea comunitatea?
Pentru cine prezidenţiaţi? Pentru fonduri europene? În mai toate.
Bolovanul declarat habarnist prin hotarire judecatoreasca.
Eu inteleg ca sunt 3 pasaje si 2 poduri plus despagubiri pentru terernuri, dar totusi 70 de milioane de euro pentru 7,33Km de centura cu cate o banda pe sens pare furt pe fata. Bolovan si gasca lovesc din nou, iar nepasarea lor fata de oameni va “deranja” daca o tine tot asa.
Prefer agricultura si sa am ce sa pun pe masa, decat centura. Bolojan in loc de centura mai bine sa modernizeze drumurile comunale si judetene. Apropo utostrazi: aduc doar firme straine care , daca vin vremuri grele pleaca si ne lasa cu hali goale, cu pamanturile acoperite cu beton si asfalt. O tara fara agricultura e ca si moarta si devine dependent de ce-i care au. OK, recunosc, avem nevoie si de autostrazi, dar nu in detrimentul agriculturii.
-
asa vorbesti de agricultura de zica ca in jurul beiusului e plin de culturi agricole cand defapt majoritatea e teren neingrijit si necultivat.
-
Si eu ce am zis? Ca avem nevoie de agricultura.
-
Dmnilor consilieri; trebuie să vă gândiți că acea zonă de munte , oameni nu au mult pământ! Ei de-acolo își au existența. Așa că sunt îndreptățiți să își apere sursa de existență. Voi nu ați proceda la fel? Apoi constituția României ce spune? Proprietatea este un drept garantat prin legea. Iar dacă chear este necesar exproprierea faceți bine și negociați cu proprietari acest teren. Nu luați cu japca că, și comuniști. Asta se pare că urmași comuniștilor nu vor să înțeleagă. De fapt se pare că și la nivel județean merge la fel că, și municipal. De ce un proprietar de teren sau curte ,este obligat să cedeze teren în favoarea primăriei pentru urbanizare. De ce nu despăgubesc la prețul de piață pe m patrat? Foarte bine că instanța a procedat corect. Sper să meargă tot așa, doar până la urmă vor înțelege și ce-i de la putere că acolo a fost trimiși să slujească nevoile județului și nu locuitori județului sunt slugile lor.
-
Sincer?
La cum cunosc zona Beius – Stei – Vascău, nici nu ma mir de aceasta decizie data de o instanța.
Realitatea este ca oamenii proveniti din zona aceasta folclorica sunt introdusi in tot ce inseamna institutii platite din bani publici.
Se promoveaza pe nemotați unii pe altii.
Si se urca pe tot felul de jilțuri cu posturi de decizie.
Ma gandesc doar cati dintre avocati si dintre procurorii sau judecatorii cu functii in Justitia bihoreana au legatura directa cu zona folclorica prin nastere !?
O gramadă.
Plus politia, jandarmeria, serviciile speciale, institutii precum prefectura, consiliul judetean, Casa de Pensii, ITM-ul, Garda de Finante, ANAF-ul, Garda de Mediu, Protectia Consumatorului, RAR-ul, D.S.P.- ul, etc…., toate astea sunt pline de bugetari cu originea in zona aia folclorica.
Cum sa lase ei sa se exproprieze terenurile parintilor, fratilor, cumnatilor, verilor sau prietenilor ptr. investitii dd interes general, cu asa sume stabilite de Consiliul Judetean?
Asa ca … ,se apuca si sună pe ăla, pe celălalt, caută, se intalnesc, discută, stabilesc si organizeaza metodic ce si cum trebuie făcut ca sa iasă in final oamenii din zona lor si ei in avantaj.
Un fel de relatii ca la N’trangeta, Camora sau la Cosa Nostra.
Mafie locală si zonală.
Exact ca si cu terenurile pe care este proiectata sa se construieasca centura ocolitoare a Alesdului.
Gasesc ei persoane influente cu originea din zona folclorica. Un presedinte de tribunal care sa dea directive subordonatilor cum sa dea o decizie favorabila lor.
Cam asta e justitia la noi.
Se dau decizii bazate pe mari interese.
Cati oare din avocatii, procurorii sau judecatorii ce-s din zona, au proprietati si mari interese pe zona respectiva??
Sunt absolut sigur ca nu-s indiferenti si nici echidistanti cand dau astfel de decizii.
Ne întoarcem încet la Comunism! Istoria se uita repede și se repeta Rețineți acest Lucru!
Se pisa Bolojan pe hotararea tribunaluilui, de parca a tinut el cont vreodata de ce hotaraste tribunalul. Cine isi pierde afacerea, sa se mute sa-si deschida alte afaceri, sau sa mearga la munca.
-
Mari afaceri sunt la Tarcaia si la Finis!
Doua – trei solarii si posibilitatea de a vinde legumele in piață la Binș joia, atunci cand e mare sarbatoare.
Joia = Intrarea țaranilor in Bins la piață.
Excelente afaceri.
Si șoseaua ocolitoare o sa distruga raportul de cerere si ofertă la varza, la rosii, ardei, conopida sau la legaturile de patrunjel, probabil.
Ori la pălinca de vanzare.
Mai bine sa macine toata ziua TIR-urile lui Micula tot centrul Beiusului in continuare, nu??
Sa stam insirati minute in șir in fiecare joi, atunci cand e Piața, că totul se blochează.
Nu-i prostie sa treaca tot traficul pe linga Biserica din Centru?
Acuma, in mod special ca s-a reparat drumul national, traficul de vehicule grele va fi in crestere.
Multi au evitat ani de zile drumul acesta pe directia Deva.
Acum incep sa il utilizeze din nou, tot mai mulți.
Si atunci ce e mai bine?
Sa nu isi piarda nu stiu care din Finis sau Tarcaia hat-ul de pamant, sau sa tremure in continuare piatra cubica de sub asfaltul din centrul Beiusului sub rotile sutelor de camioane incarcate, camioane care-l tranziteaza zilnic??
Numa’ zic.-
Foarte bine zis . BRAVOOO
-
uraaa uraaa traiasca tovarasull de la consiliu
-