Cu două excepţii, votul pentru noul terminal de la Aeroportul Oradea şi cel pentru reabilitarea DJ 792 Beliu – Tinca – Leş, precum şi votul pentru acordarea unor licenţe judeţene de transport, consilierii judeţeni PNL au votat împotriva proiectelor de Hotărâri propuse de conducerea CJ Bihor. Liberalii s-au împotrivit chiar şi scoaterii la licitaţie pentru închirierea unui imobil aflat pe str. Corneliu Coposu nr. 2, etaj II, iar materialul a căzut, deoarece coaliţia majoritară nu deţine două treimi în plenul Consiliului Judeţean, aşa cum cere orice material ce vizează patrimoniul.
„Prin faptul că nu a trecut, chiriaşul va plăti chiria dinainte, pe strada Coposu”, i-a avertizat vicepreşedintele Mang pe liberali, de la prezidiu. Tot aşa a căzut şi proiectul de hotărâre prin care casa pompelor şi rezervorul de apă trec din administrarea CJ Bihor în răspunderea Muzeului Ţării Crişurilor, la noul sediu al Muzeului, din str. Armatei Române. Un proiect supus votului cu bis şi care cade la vot de fiecare dată, din cauza opoziţiei PNL.
Cum liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a motivat votul negativ al colegilor săi prin faptul că nu e nevoie să treacă acum cele două obiective la Muzeu, până nu se finalizează lucrările, preşedintele Pasztor a ţinut să precizeze că cel târziu la finalul lui martie va fi finalizat noul sediu al instituţiei muzeale aflate şi acum în chirie la Episcopia Romano-Catolică, în Palatul Baroc. Deşi contractul de locaţiuni cu catolicii se prelungeşte în fiecare lună, până când, finalmente, Muzeul va fi mutat pe Armatei Române, aceiaşi aleşi liberali au votat împotriva prelungirii cu încă o lună a contractului de închiriere cu catolicii, în valoare de 15.000 de euro lunar.
Din cauza lipsei majorităţii de două treimi, a căzut la vot un alt proiect privind cofinanţarea din bugetul judeţului Bihor al drumului DJ 792 Beliu – Tinca – Leş (42,7 km), lucrare la care a renunţat firma familiei Bodea, Ghenau Trade, după ce Traian Bodea a devenit vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Deşi drumul fusese demarat de fostele administraţii liberale, conducerea UDMR – PSD – ALDE a hotărât să-l facă prin PNDL, cu bani guvernamentali. „Dacă asta doresc colegii de la PNL, ca cele două comune liberale să nu aibă drumul, este o opţiune. Norocul este că 18 voturi ne sunt suficiente”, s-a exprimat vicele Ioan Mang.
În replică, liberalul Avrigeanu a ţinut să afirme că, în momentul rezilierii contractului cu executantul, „drumul era în proporţie de 70% realizat şi finanţat. Ciudat că s-a reziliat contractul. Până nu clarificăm situaţia acestui drum, nu votăm. Nu am înţeles ce incompatibilităţi s-au invocat”, a motivat Avrigeanu votul negativ al masivei Opoziţii PNL din plenul CJ Bihor.
Avocaţi pentru şefii CJ
Liberalii au votat împotrivă şi pentru angajarea unui avocat în procesul intentat de PNL Consiliului Judeţean Bihor, prin care liberalii contestă legalitatea alegerii noii conduceri a CJ Bihor. Însă HCJ a trecut cu votul majorităţii.
„Nu înţeleg de ce trebuie să cheltuim mii sau zeci de mii de euro într-un banal proces contencios – administrativ pentru ca dvs. să vă scăpaţi funcţiile. Este o greşeală, nu există un precedent. Angajaţi avocaţi pentru imobile în litigii – iar precedentul cu Policlinica este un succes – dar nu cheltuiţi bani pentru a vă apăra funcţiile”, s-a adresat Avrigeanu conducerii CJ, acuzând acţiunea ca fiind imorală, şi ar fi vrut ca CJ Bihor să fie apărat în Justiţie de angajaţii săi de la Juridic.
Preşedintele Pasztor s-a delimitat de această logică: „Nu eu angajez, ci CJ Bihor angajează. Suma maxim posibilă de cheltuit cu serviciile avocaţiale este 5.000 de lei”, a precizat Pasztor, chit că în HCJ nu apare acea sumă maximală pentru plata avocatului. De altfel, Pasztor le-a amintit liberalilor că şi acţiunea acestora a fost depusă tot printr-un avocat, chiar dacă acesta este membru de partid.
Secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, a luat apărarea conducerii CJ Bihor şi a subliniat că Pasztor, Mang şi Bodea au fost chemaţi în instanţă şi fiecare separat. „Este un proces politic despre o minciună că în CJ Bihor nu s-a votat în cabină, deşi toţi au votat în cabină, nu a votat nimeni în afară. Eu mi-am angajat un avocat pe sumă maximă, ca să aveţi ce plăti, domnilor din PNL. Este un proces unic în ţară, când la PNL se votează doar la vedere, în toate instituţiile conduse de PNL, inclusiv la Primăria Oradea. Preşedinta interimară a PNL (Raluca Turcan – n.red.), care şi-a făcut studiile la Moscova, a cerut tuturor liberalilor să-şi arate bilele la votul cu bile (la moţiunea de cenzură – n.red.)”, a reacţionat virulent şi liderul PSD, Ioan Mang, în disputa politică cu cuscrul său, Avrigeanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!