Dezvoltatorii cu profitul, Primăria cu cocoașa serviciilor sociale care trebuie asigurate rezidenților. Până acum, cel puțin, sub aceste „auspicii” s-a derulat colaborarea dintre municipalitate – chemată să autorizeze dezvoltările imobiliare noi, și investitori. Cartiere întregi de blocuri noi au crescut în vecinătatea celor vechi, punând o presiune foarte mare pe deja neîncăpătoarele creșe și grădinițe de stat. În acest context, municipalitatea transmite că „fondul locativ al orașului Oradea este în continuă creștere, iar noile proiecte vin cu tot mai multe facilități pentru orădeni”. Nu este vorba de vreo amendare a regulilor de urbanism, astfel încât la un anumit număr de locuințe noi autorizate să fie obligatorie asigurarea unui număr de locuri în creșe sau grădinițe noi, de cartier, ci strict de cazul particular din Prima, Nufărul.
[eadvert]
„Compania de Construcții Rezidențiale AG SRL a solicitat avizul arhitectului-șef pentru construirea unui imobil de locuințe colective amplasat în zona intravilană a orașului Oradea, pe strada Ion Bradu nr. 2, din cartierul Nufărul. Se propune construirea unui imobil de locuințe colective cu creșă la parterul blocului P1, cu regim de înălțime S+P+10E, bloc ce face parte dintr-un ansamblu de locuințe colective cu funcțiuni complementare”, se arată în comunicatul Primăriei.
E vorba de ridicarea a 140 de apartamente cu 2 sau 3 camere pe 10 nivele și 147 de locuri de parcare, din care 30 de locuri de parcare sunt propuse la subsol și 117 locuri de parcare la sol. Apartamentelor li se vor aloca 140 locuri de parcare, iar grădiniței/creșei i se vor aloca 7 locuri de parcare. Acest corp de clădire face parte din etapa I, etapă în care investitorul și-a asumat realizarea spațiului pentru creșă, mai transmite Primăria. Investitorul are în plan construirea a şase corpuri de clădire cu locuinţe colective.
Cum e ușor de estimat după modelul dezvoltărilor anterioare similare, va rezulta încă o aglomerare cu accente mari pe verticală și cu beton din plin la sol – unde locurile de parcare se vând pe bani buni, dar cu spații verzi minuscule sau deloc.
Parcări, mai ales la sol
„Aleile pietonale și trotuarul vor fi finisate cu pavaj de dale de beton antiderapant. Accesul în casa scării se va face atât pe latura de vest a clădirii cât și pe latura de est”, se mai arată în comunicat.
„Apreciem deschiderea investitorului vis-à-vis de construirea unei creșe, deoarece este o chestiune de normalitate ca atunci când investești într-un cartier cu peste 800 de suflete să te gândești și la infrastructura socială pe care o oferi, nu doar la profitul proiectului. Este importantă asigurarea infrastructurii sociale de tipul serviciului creșă-grădiniță, deoarece aceste apartamente, în marea lor majoritate, sunt ocupate de către tineri și ne dorim să le punem la dispoziție cât mai multe servicii de acest fel”, transmite Arina Moș, viceprimarul municipiului Oradea.
De altfel, nu atât de „deschiderea” investitorului ar trebui să depindă amenajarea de creșe și grădinițe în cartierele noi, cât aplicarea unor pricipiiu de urbanism care spun că este anormal ca o administrație să avizeze construirea de aglomerări locative fără să impună dezvoltatorilor să-și asume și facilitățile necesare oamenilor, precum spații pentru unități școlare, parcuri sau alte spații de socializare. În absența acestei cerințe, riscul este, în primul rând, de aglomerare exagerată a infrastructrurii sociale, și așa precară, din unele cartiere.
Nufărul, spre exemplu, împreună cu Rogerius, este în criză permanentă de locuri în creșe și grădinițe. Direcția Socială are mereu, pentru aceste cartiere, liste de așteptare pe care părinții își pun copiii la fiecare sesiune de înscriere. În Nufărul, în prezent, funcționează doar două creșe – pe Bumbacului și pe Onisifor Ghibu, oferta fiind mereu depășită cu mult de cererea de locuri, în continuă creștere.
Trimite articolul
XTot Bolojan le face
m-am basit intr un bloc si sa auzit de la parter pana la etajul 9