Poeta Ana Blandiana şi Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundaţiei Academia Civică, au participat ieri, în holul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea, la închiderea expoziţiei „Ţăranii şi comunismul”, realizate de ei prin Academia Civică în colaborare cu Primăria Oradea şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”. Expoziţia a ajuns la Oradea de la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu-Marmaţiei. La eveniment au fost prezenţi oameni de cultură, poeţi, scriitori şi oficialităţi locale. Gazda evenimentului a fost Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene.
Ana Blandiana a spus că expoziţia este rodul a zece ani de cercetare şi este ocazionată de împlinirea a 60 de ani de la începutul colectivizării. „Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la începutul colectivizării, momentul în care poporul român a început să fie distrus. În timpul cercetării noastre am alcătuit 90.000 de fişe de încarcerare. Fişele dovedesc că ţăranii ocupă locul I în toate: războaie, muncă etc. Ţăranul a fost legătura între cer şi pământ, pentru că a făcut munca primordială prin care a supravieţuit omenirea”, a spus Ana Blandiana, care a precizat că sâmburele acestei expoziţii datează de la începuturile anului 1990, când trăiau supravieţuitorii regimului comunist din Bihor, Arad, Botoşani etc.
Martori
„Am adunat în arhiva noastră de istorie orală sute de înregistrări cu ţărani martori şi participanţi la evenimente. Unele datează din anii 1993 – 1996 şi au un ton curat şi spontan, nepoluat de subiectivism. Pe panourile expoziţiei pot fi văzute fragmente de fraze şi portretele acestor martori. Sute de voci de ţărani, bărbaţi şi femei, din toate regiunile ţării, reconstituiesc evenimentele”, a spus Romulus Rusan.
Atât Ana Blandiana, cât şi Romulus Rusan au prezentat câteva date cronologice legate de răscoalele împotriva colectivizării, despre deportări etc.
La invitaţia lui Crăciun Parasca, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, două bihorence din Tilecuş, Floare Baciu şi Floare Vuşca, însoţite de profesoara Maria Ardelean, au venit să aducă în cântările lor mirosul pământului ţăranului român. La eveniment a participat şi Steliana Breazu, fostă secretară a Organizaţiei Alianţa Civică, cea care a înregistrat circa 100 de casete cu supravieţuitori din închisori.
Ana Blandiana a susţinut joi, la Primaria Oradea, conferinţa „Băşcălia la români – de la salvare şa sinucidere”.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!