Zeci de reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, precum şi politicieni de la PDL, PSD şi PNL au umplut ieri sala mare a Primăriei Oradea. Toţi au venit pentru a lua parte la semnarea contractului de finanţare din fonduri structurale a singurului proiect din sistemul sanitar bihorean, Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”.
Vasile Blaga a apreciat că, într-un timp foarte scurt, în Bihor se semnează al treilea proiect cu activitate regională: reabilitarea drumului Sudrigiu – Padiş, lucrările din Cetate şi Ambulatoriul de la Municipal.
„Dacă mai aveţi proiecte, domnule primar, veniţi cu ele să le implementăm”, a spus ministrul adresându-se primarului Ilie Bolojan. Blaga i-a rugat pe reprezentanţii autorităţilor locale din Bihor să acceseze fonduri pentru programul regional până se mai poate: „Cei de la Bruxelles să ştiţi că nu vor plânge că nu le tragem (luăm – n.r.) banii!”.
Schimbări masive
Iniţiatorul proiectului de reabilitare, modernizare şi dotare a etajului I şi II din Policlinică, dr. Gheorghe Carp a ţinut să mulţumească fostei administraţii locale. De altfel, Marcel Boloş este cel care l-a ajutat pe viceprimarul Carp, pe atunci manager la Spitalul Municipal, să realizeze proiectul în vederea obţinerii unei finanţări din fonduri structurale.
În fapt, investiţia, de un milion de euro, va cuprinde atât reabilitarea şi modernizarea policlinicii cât şi dotarea. Clădirea, veche de dinaintea anilor 70, necesită lucrări de reabilitare masive, pentru ca actul medical să poată fi prestat în condiţii corespunzătoare. Prin urmare, în decurs de un an se va reabilita, refuncţionaliza şi moderniza o suprafaţă de 1.701,95 mp, cu 117 încăperi. Se vor repartiza funcţiunile iniţiale şi cele nou apărute, se va înlocui tâmplăria din lemn/metalică existentă pentru asigurarea termoizolaţiei şi fonoizolaţie, se vor reface finiajele interioare, instalaţiile interioare (electrice, sanitare, de încălzire, de ventilaţie), se va reamenaja intrarea în policlinică şi accesul pentru persoanele cu dizabilităţi.
Dezvoltare
Proiectul permite ca 40% din valoarea lui să fie alocată pentru dotarea ambulatoriului cu echipament de exploatare complexă cu ultrasunete color şi PW, cu echipament EEG, oftalmoscop electric, electrocardiograf cu 12 canale, aparat pentru determinarea hemoglobinei glicozilate etc. Se extimează că de pe urma acestui proiect vor beneficia anual 50.000 de oameni, beneficiarii indirecţi fiind familiile acestor pacienţi.
Claudiu Coşeriu, director la Agenţia Regională de Dezvoltare, a atenţionat: „noi finanţăm proiecte pilot, cum e cel de la Ambulatoriul Curteanu, dar acestea trebuie însoţite de proiecte complementare, altfel nu se vor atinge obiectivele: creşterea calităţii actului medical, scăderea costurilor din spitale. Dacă nu se continuă şi nu se vor dezvolta şi alte proiecte şi în judeţ, oamenii de acolo vor veni tot la Oradea”. Coşeriu şi Blaga au explicat că acest tip de proiecte sunt mai sensibile, dar indică drumul spre descentralizare.
La finele ceremoniei a fost anunţat un alt obiectiv similar. Şefii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Oradea se pregătesc să înainteze un proiect de finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea ambulatoriului de specialitate. Maternitatea a mai avut o tentativă de concepere şi înaintare a unui proiect care s-ar fi dorit să fie finanţat din fonduri structurale acum aproximativ trei ani, dar lucrarea nu a fost trimisă în timp util.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!