Profesional Academy – şcoala de coafură din Oradea Plaza şi sala de fitness NRGym, de pe strada Vlădeasa sunt primele locaţii din Oradea unde se poate plăti cu Bitcoin (BTC). Oradea devine, astfel, un avanpost în România pentru moneda digitală ce atrage tot mai mulţi utilizatori la nivel planetar. În decembrie se lansase primul exchange românesc online – www.btcXchange.ro – ce converteşte lei în Bitcoin şi invers, înfiinţat de orădeanul Horea Vuşcan.
De altfel, platforma btcxchange.ro e cea care le facilitează celor ce oferă bunuri şi servicii posibilitatea de a le oferi clienţilor şi această modalitate de plată, de altfel cea mai nouă tehnologie în materie de plăţi.
Viitorul banilor
Cristian Cora este administratorul Profesional Academy şi un împătimit al monedei digitale. Şcoala de coafură are puncte de lucru în Oradea, Cluj şi Satu Mare. Cora vorbeşte cu entuziasm despre Bitcoin. „Am făcut câteva demonstraţii de plată. Platforma open source se dezvoltă de la o zi la alta. Lucrăm foarte mult cu tineri. 80-90% dintre cursanţii noştri sunt studenţi”, ne spune Cristian Cora, care merge mai departe. Tânărul om de afaceri în vârstă de doar 28 de ani nu se sfienşte să numească sistemul bancar ca un „dinozaurism”. „Speranţa noastră este ca într-un viitor apropiat, studenţi cu părinţi în străinătate să îşi trimită banii în Bitcoin şi să nu mai aştepte după dinozaurisme din astea bancare”, prefigurează Cristian Cora viitorul. Un viitor care să ofere o alternativă viabilă la sistemul bancar actual.
NRGym este prima sală de fitness din Oradea care acceptă plăţi în Bitcoin. Managerul Raul Marcu (26 de ani) se bucură că le poate oferi clienţilor săi încă o modalitate de plată. „Până acum am avut vreo doi clienţi, dar lumea încă trebuie învăţată. Încă nu se ştie despre Bitcoin”, crede Marcu. Mai mult decât atât, Raul Marcu vede în Bitcoin o oportunitate pentru investiţii. „Cine alege să se suie în tren, bine, cine nu, nu!”, ne mai transmite Marcu, ce a acceptat să facă şi o demonstraţie a plăţii cu Bitcoin. O dată aşezat în faţa laptop-ului de la recepţia sălii, Raul intră în contul NRGym creat pe btcxchange.ro. La un moment dat apare un cod QR, care, o dată scanat de client, cu smartphone-ul său, transmite Bitcoin de la plătitor spre contul NRGym de pe platforma online. Pentru ca un client să poată plăti cu BTC de pe telefonul său smart, trebuie ca mai întâi să îşi instaleze pe telefon o aplicaţie, ce îi generează automat o adresă pe care să primească BTC (spre exemplu blockchain). Aceasta poate fi încărcată apoi cu Bitcoin. O dată încărcaţi banii digitali pe adresa primită o dată cu instalarea aplicaţiei, plata efectivă cu BTC, prin scanarea codului QR, durează câteva secunde. Mult mai uşor, fluid şi rapid decât o plată cu cardul.
Famous, încurcat de bănci…
Şi localul Famous Place, de pe Alecsandri, a acceptat Bitcoin la un moment dat, în ianuarie, vreme de o săptămână. Însă, deşi se arată deschisă la nou şi încrezătoare în platforma online deschisă de Vuşcan, administratorul Claudia Alexandrescu spune că a renunţat din cauza comisioanelor practicate de bancă, atunci când a făcut transferul bancar, pentru a-şi transforma BTC în lei. Pentru Alexandrescu, comisionul de 7 lei la cei 230 de lei de ridicat a fost prea mare. „Nu îmi permit să ţin banii blocaţi. Iar în funcţie de câţi bani încasezi, comisionul creşte. Dacă aş avea o cifră de afaceri mare, cu tot dragul aş fi continuat”, spune cea care se ocupă de finanţele localului. Aceasta chiar dacă, o recunoaşte, faptul că unii clienţi au plătit în BTC a ajutat-o, între timp preţul BTC crescând în raport cu leul şi celelalte monede clasice.
Despre BTC
Bitcoin poate fi achiziţionat prin exchange-urile online, precum cel pomenit mai sus, singurul .ro sau altele, internaţionale. Aceste exchange-uri pot fi „aprovizionate” cu monedă clasică, convertibilă ulterior în BTC, prin transferuri bancare. De asemenea, site-uri precum localbitcoins.com facilitează tranzacţii private, încheiate între două persoane. În lume se dezvoltă şi reţeaua de automate (ATM), pentru achiziţia Bitcoin cu valute clasice. Cel mai apropiat astfel de aparat de Oradea este la Bratislava.
Într-un final, vor fi produse maximum 21 de milioane de unităţi Bitcoin. Ultima unitate este programată de protocolul Bitcoin a fi produsă în 2140. Protocolul a fost creat aşa pentru a fi evitată inflaţia şi pentru o valorizare constantă a BTC, pe măsură ce tot mai multă valută clasică va fi convertită în moneda digitală. Până în prezent, au fost produse circa 12,4 milioane unităţi BTC, cu o valoare de piaţă estimată la 8,5 miliarde de dolari. Bitcoin are opt subunităţi, cea mai mică fiind botezată „satoshi”, în numele creatorului BTC, necunoscutul ce s-a semnat sub pseudonim ca fiind Satoshi Nakamoto. În decembrie 2012, un BTC se vindea cu 13 dolari. Ieri, pe cel mai mare site ce tranzacţionează Bitcoin, bitstamp.net (cu sediul în Marea Britanie), preţul BTC a oscilat puternic, între 530 şi 690 de dolari, până la ora de referinţă 18, ora României. Fluctuaţia a fost cauzată de problemele pe care un alt mare exchange, Mt.Gox, le cauzează clienţilor săi la retragerile de sume, de câteva zile încoace. Dificultăţile pe care le întâmpină clienţii Mt.Gox la retrageri nu sunt însă de dată recentă, ultimele evoluţii arătând doar o agravare a politicilor de retrageri aplicate de acest exchange japonez, ai cărui clienţi sunt, în marea lor majoritate, americani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!