Un nou punct de belvedere se amenajează în turnul de est bisericii reformate Oraşul Nou de pe strada Primăriei iar mecanismul Bisericii cu Lună va putea fi vizitat de turişti. Acestea sunt doar două dintre modificările aduse de implementarea proiectului „Punţi Crişene”. În baza acestuia sunt prevăzute intervenţii în valoare de peste 1,39 milioane de lei la cinci biserici din Oradea – Biserica cu Lună, Biserica Buna Vestire, Biserica Sfântul Duh Mângâietorul, Biserica Reformată din Oraşul Nou şi Biserica Romano-Catolică din Cetate.
La finele săptămânii trecute a avut loc prezentarea stadiului lucrărilor în acest proiect, la care au participat viceprimarul Mircea Mălan, Marius Moş directorul DMPFI împreună cu Ioan Ciorba şi Eugen Negruţiu din direcţia sa, Eugen Bauer responsabil financiar, preot paroh Biserica cu Luna – Teodor Cristea, preot reformat – Herdean Gyongyi, reprezentant constructor – inginer-şef Ionuţ Bota.
„Este un proiect important, ale cărui beneficii se vor răsfrânge atât asupra enoriașilor care participă la slujba religioasă, dar ele se vor reflecta și în modul de valorificare a potențialului turistic pe care îl are orașul. Realizarea acestui proiect este în sine o dovadă de ecumenism confesional, unde toleranța și respectul reciproc sunt acasă. În urma discuțiilor purtate cu constructorul, avem certitudinea că lucrările se vor finaliza până la data de 30 iunie 2015, chiar mai repede de acest termen”, declară vicele.
Unele dintre cele mai frumoase părți ale Bisericii cu Lună, cele mai sensibile și grele lucrări, vitraliile, sunt realizate de expertul Amalia Verzea în Italia. Potrivit preotului paroh Teodor Cristea, expertul Amalia Verzea este din Oradea şi s-a căsătorit chiar la Biserica cu Lună.
Un singur vitraliu, cu o dimensiune de 4/1,30m, e compus din cca 18.000 de piese, a căror îmbinare este o muncă foarte specială și migăloasă.
Din cele 15 vitralii cuprinse în proiect, au fost montate până în prezent un număr de 2 – în feresrele care dau spre Piaţa Unirii.
La capătul a 180 de trepte de lemn, unele destul de şubrede acum, se află mecanismul care mişcă luna din turnul bisericii. Turnul de acces va fi reabilitat, mecanismul va fi încapsulat într-o cutie de sticlă după modelul celei din Turnul Primăriei şi va deveni, astfel, vizitabil. Edilii spun că nu s-a decis încă, dacă accesul se va face contra cost şi nici cine va tăia bilete.
Lucrări propuse
Biserica cu Lună:
– intervenţii pentru consolidare, drenaj subteran perimetral, reabilitarea canalizării pluviale
– o poartă de acces dinspre str. Traian Moşoiu
– înlocuirea vitraliilor
– deschiderea podului corului pentru vizitatori
– amenajarea Corpului B ca muzeu memorial dedicat episcopului Roman Ciorogariu
– montarea soclului perimetral al bisericii cu marmură Roso Verona şi coborârea cu 40-50 cm a curţii interioare
Biserica Buna Vestire:
– desfacere de tencuieli, montare schelă, desfacere învelitori etc
– au mai rămas de realizat învelitori pe aproximativ 10 % din suprafaţa totală, precum şi tencuielile exterioare şi montarea burlanelor
Biserica Sfântul Duh Mângâietorul:
-a fost instalat un candelabru multietajat
Biserica Reformată din Oradea-Oraşul Nou:
– s-au făcut lucrări de rezistenţă şi consolidare, inclusiv la turnul de Nord Vest care se înclină uşor şi prezintă fisuri
– s-au mai efectuat compactări, transport moloz, tencuieli speciale de asanare, zugrăvirea bisericii la interior etc.
– au rămas de terminat tencuieli şi zugrăveli exterioare, realizare pavaj exterior, ilumintatul arhitectural
Biserica Romano-Catolică din Cetate:
Cu prilejul desfacerii tenculielilor exterioare s-au găsit golurile – uşile şi ferestrele originale, datând de la finalul secolului al XVIII-lea. S-au făcut intervenţii pentru sugerarea vechiului aspect al clădirii originale, vechile geamuri rămând „oarbe”. Unele au fost restaurate pentru a asigura aerisirea bisericii.
-au fost descoperite trei camere situate în zona turnului. Deoarece ele nu au fost prevăzute în proiect, urmează a fi reabilitate şi restaurate în viitor din alte fonduri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!