În România, cultele religioase sunt scutite de obligaţii fiscale. Bisericile nu datorează niciun un sfanţ pe proprietăţi, indiferent de mărimea sau valoarea lor. Conform Codului Fiscal, excepţie de la această derogare fac acele activităţi care aduc venituri cultelor. Însă şi aici sunt excepţii. Bunăoară, vânzarea lumânărilor şi a altor obiecte de cult nu se fiscalizează. Se fiscalizează însă acele proprietăţi care aduc venituri din închirieri. Este cazul Palatului Baroc, unde, pentru 6.100 metri pătraţi din clădire, administraţia judeţeană plăteşte Episcopiei Romano Catolice în fiecare lună 6.100 euro, pentru Muzeul Ţării Crişurilor. De asemenea, Episcopia Ortodoxă a Oradiei percepe de la Consiliul Judeţean o chirie de 2.234 lei/lună, pentru Muzeul Ady, din Parcul Traian.
Biserici datoare
De altfel, Episcopia Romano-Catolică Oradea e şi cel mai mare contributor dintre cultele religioase ce datorează taxe şi impozite pe proprietate către bugetul local. 53.585,36 lei e suma pe care o datorează romano-catolicii bugetului local pe 2011, grosul reprezentând impozite pe clădiri: 52.449.
Surprinzător, Episcopia Ortodoxă are de plătit doar 791 lei.
Totuşi, la bugetul local se încasează taxa pe autovehiculele ce aparţin episcopiilor sau parohiilor, precum şi impozitul pe clădiri şi/sau pe terenuri ce aduc diverse venituri Bisericii. Cuantumul impozitelor depinde de declaraţiile fiscale transmise municipalităţii de culte. „Am demarat o verificare tematică privind declaraţiile fiscale ale cultelor religioase”, ne-a declarat marti şeful Fiscului orădean, Tănase Miculescu.
Situaţia din ţara noastră e similară cu cea din alte multe state europene. Nu însă şi în Belgia, unde Bisericile sunt fiscalizate în rând cu celelalte persoane juridice.
Micul impozit ortodox
Iată, aşadar, cât plătesc cultele către municipalitate, în urma declaraţiilor fiscale pe care tot ele le-au completat: după cei 53.585 de lei pe care Episcopia Romano-Catolică Oradea îi are de plătit anul acesta către Primăria Oradea, următoarea în top e Comunitatea Evreilor din Oradea, cu taxe şi impozite în valoare de 9.923 lei, din care 9.563 impozit pe clădiri, diferenţa fiind taxă auto. Episcopia Reformată Oradea are de dat 5.519 lei (3.838 lei taxa auto, 1.271 pe clădiri, 396 pe teren intravilan şi 13 lei – taxă firmă). Biserica Greco Catolică are un cuantum de 1.660 lei, din care 1.144 lei taxa auto, iar diferenţa reprezintă impozit pe clădiri.
Episcopia Ortodoxă are un impozit surprinzător de mic – 791 de lei, din care 780 de lei reprezintă taxa auto. Parohiile plătesc îşi plătesc separat de epsicopii dările către autoritatea locală. Astfel, spre exemplu, Parohia Ortodoxă Oradea VII (Biserica Albastră de pe strada Locomotivei) are de plătit 300 pentru taxa auto, bani pe care i-a şi achitat deja.
Maşinile baptiştilor
Cultele neo-protestante nu sunt organizate pe entităţi administrative, precum episcopiile. Astfel, baptiştii şi penticostalii îşi plătesc constribuţiile fiscale locale prin intermediul fiecărei biserici, în parte. Prin sondaj, am aflat de la Fiscul local că de pildă Biserica Creştină Baptistă Emanuel are de plătit 9.800 lei noi doar pentru taxa auto. De unde deducem că această biserică are un parc auto impresionant, dat fiind faptul că pe un Logan taxa auto are un cuantum de circa 60 de lei.
De asemenea, Biserica Penticostală nr. 1 (strada Ion Ghica din zona Horea) figurează cu 893 lei, tot taxă auto, care s-a şi majorat, pentru neplată, cu 8.93 lei, până ieri, 5 aprilie a.c.
O altă entitate religioasă, Comunitatea Baptistă Română (strada Emanuil Gojdu) a avut de plătit pe anul în curs 61 de lei, taxă auto.
CĂLIN CORPAŞ
Cladiri-monument, la cateva zeci de lei
Citiți principiile noastre de moderare aici!