Au vrut să ofere copiilor un suport spiritual și moral “pentru creșterea lor duhovnicească”. Participanții au fost sfătuiți să își respecte părinții, să știe când și de la cine să ceară ajutor când viața îi încearcă, să lege prietenii.
[eadvert]
Peste 130 de copii au participat și în acest an în Tabăra Creștină de Vară organizată de „Asociația Filantropia”, sucursala „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Biserica Nașterea Sfântului Ioan, în parteneriat cu cele două licee din Aleșd. Pe parcursul a cinci zile, chiar înainte de debutul școlii, consiliați de preotul doctor la Biserica Ortodoxă din Aleșd “Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” Ovidiu Bocșan, dar și de doamnele de religie, copiii au avut parte de o pregătire spirituală care să-i susțină și în noul an școlar. Părintele Bocșan a ținut chiar un jurnal al taberei.
Jurnal de tabără
“Prima zi a Taberei de vară. Astăzi ne-am întâlnit, ne-am cunoscut, am socializat și am cântat. În fața unor copii deosebiți s-a regăsit azi și polițistul Cristian Strugar, cu niște discuții deosebit de incitante și pe placul tuturor.Ne-a încântat draga de Daiana Marușca cu vocea ei deosebită. După un frumos recital de pricesne, Daiana a învățat cu copiii-să – l numim- Imnul Taberei Prieteniei-Iisuse al meu prieten drag”, scrie părintele Bocșan în jurnalul primei zile de tabără. A doua zi, copiii s-au bucurat de prezența doamnei profesor de desen, Monica Debreczeni, care le-a vorbit despre istoria pictării icoanelor și a coordonat cursul și concursul de pictură și desene religioase. Momentul medical a fost susținut de doamna doctor Ioana Nicoriciu. A venit apoi rândul tânărului pshiholog Flavia Bocșan, posesoarea unui stil captivant în discuțiile cu copiii, să îi îmbogătească spiritual. Sportul și drumețiile s-au aflat în calendarul celei de-a treia zile de tabără. Profesorul Marius Judea și-a dat concursul pentru ca participanții să se bucure de sport. A urmat apoi o zi de distracție și competiții sportive cu profesorul Adrian Koșa.De educația financiară a copiilor s-a ocupat chiar directorul BCR Aleșd, Gabriela Pavel.
“Nu se putea finaliza această minunată săptămână a Taberei Prieteniei, decât la mănăstirea Izbuc, un loc binecuvântat și închinat Maicii Domnului.Mulțumim părintelui stareț Mihail, pentru binecuvântare și găzduire.Mulțumim și părintelui Antonie pentru ospitalitate și pentru mâncarea delicioasă oferită. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească.La întoarcere, am poposit și la Peștera Urșilor. Mulțumim Primăriei Aleșd și mai ales domnului primar Ioan Todoca pentru sprijinul acordat. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine și de acești minunați copii. Bineînțeles mulțumesc sponsorilor, donatorilor și tuturor binefăcătorilor și, nu în ultimul rând, părinților pentru încrederea acordată și voluntarilor”, a spus părintele Ovidiu Bocșan.
„Școala de vară” cu chipuri de sfinți
Subpiatră. Parohia Ortodoxă Subpiatra, Protopopiatul Oradea, a organizat în perioada 31 iulie-3 septembrie a XI-a ediție a Școlii de vară cu tema „Chipuri de sfinți cuvioși practicanți ai Rugăciunii lui Iisus”. Participanții, copiii și tinerii din parohie, sub îndrumarea profesorului de religie Irimescu Florian, au pictat icoane pe sticlă cu sfinții isihaști.
Preotul paroh Crișan Lucian le-a vorbit despre viața și activitatea acestor sfinți isihaști, rolul și importanța isihasmului în tradiția Bisericii noastre și despre Rugăciunea lui Iisus, cunoscută și practicată astăzi sub forma „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul.” Această rugăciune a minții coborâte în inimă, repetată neîncetat cu atenția necesară, reprezintă esența viețuirii isihaste.Activitățile s-au derulat în cadrul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și al „Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. Obiectivele urmărite au fost: cunoașterea spiritualității Ortodoxiei românești și preocuparea pentru lectura duhovnicească; dezvoltarea evlaviei pentru sfinții isihaști și evidențierea acestora ca modele de viețuire creștină în societatea contemporană și deprinderea practicării Rugăciunii lui Iisus.
“În cadrul Școlii de vară, copiii și tinerii au participat la un pelerinaj la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, au vizitat spațiul muzeal din Cetatea Oradea, dedicat memoriei foștilor deținuți politici care au îndurat ororile Gulagului comunist și s-au bucurat de o excursie la Băile Felix. Participanții au primit diplome, iconițe, cărți duhovnicești, rechizite școlare și dulciuri. La încheierea Școlii de vară au fost prezenți zece copii ucrainieni care au interpretat o emoționantă cântare în limba lor “, spune preotul Lucian Crișan.
Trimite articolul
XLasati copiii in pace! Pregatiti-va spiritual mamele si pe cine vreti voi, hoti ordinari cu biserica voastra cu tot!