Intervențiile la cele patru biserici din Oradea au ajuns, zilele aceste, în faze recepționării lucrărilor finanțate prin fonduri HU-RO în proporție de aproximativ 80%. Conferința de presă de finalizare a lucrărilor a fost organizată în Corpul B al complexului de anexe al Bisericii cu Lună, de viceprimarul Mircea Mălan, directorul DMPFI Marius Moș și preotul paroh Teodor Cristea.
Cu prelungiri financiare
”Suntem aici, în faza tăierii de panglică, să prezentăm rezultatul muncii mai multor oameni, membri în echipa de implementare a proiectului”, a spus vicele, adresând mulțumiri subalternilor săi care au gestionat lucrările.
Bisericile orădene prinse în proiect sunt Biserica Romano-Catolică din Cetate, Biserica Reformată de pe strada Primăriei (Orașul Nou), Biserica cu Lună (inclusiv filiile Biserica Buna Vestire și Biserica Sf. Duh Mângâietorul), Bazilica Romano-Catolică. Acestea au beneficiat de refacerea zugrăvelilor exterioare și interioare, în unele cazuri, schimbarea tencuielilor și a ușilor.
Mălan a arătat că, datorită economiilor făcute în faza de atribuire a lucrărilor, 200.000 de euro au fost redistribuiți pentru reabilitarea Bazilicii Romano-Catolice de pe Șirul Canonicilor. Aceasta anexă a proiectului e în lucru și ar trebui finalizată până la finele anului, termen la care se încheie decontările pe HU RO.
O perlă ortodoxă
Biserica cu Lună a beneficiat de cele mai consistente lucrări în cadrul acestui proiect, în sumă de peste 669.000 de euro.
Cele mai importante și de natură să adauge valoare bisericii din Piața Unirii sunt montarea celor 15 vitralii și deschiderea turnului pentru vizitatorii interesați să vadă mecanismul care rotește luna.
În contul proiectului, Biserica cu Lună a beneficiat de realizarea unui drenaj perimetral al bisericii, amenajarea curţii interioare, realizarea unui soclu de piatră perimetral, distanţat de parament, care permite aerisirea zidăriei, reabilitarea scărilor de acces la orologiu şi la etajul clopotelor, restaurarea mobilierului istoric, realizarea unei noi porţi metalice cu grilaj pentru accesul dinspre Piaţa Unirii, reabilitarea sistemului de încălzire și a celui electric.
Anexela au fost deschise spre strada Traian Moşoiu printr-o nouă poartă iar în Corpul B s-a amenajat un Muzeu, o sală de conferinţe şi grupuri sanitare pe sexe destinate activităţii turiştilor şi enoriașilor.
”Așteptăm turiștii să vină, accesul este liber și în turn și la mecanismul lunii. Avem un preot care va conduce turiștii atât în turn cât și în muzeul parohial. Avem expuse obiecte de cult, dintre care două de valoare deosebită: o cruce macedo-română, din argint placat cu aur și cu pietre și o broderie donată de mitropolitul Andrei Șaguna”, a detaliat preotul paroh.
Aflat la momentul bilanțului acestui proiect, Marius Moș spune că lucrul în jurul lăcașurilor de cult a avut o puternică încărcătură emoțional-spirituală, în ciuda ședințelor uneori futunoase.
”Acest proiect a adus la aceeași masă mai multe confesiuni care au același scop, deschiderea spre turiști și punerea în valoare a lăcașurilor de cult”, e concluzia directorului.
Alocările pe biserici
Valoare totală proiect (inclusiv pentru partenerii din Ungaria): 1.709.385 euro.
Valoarea investitiei pentru toate cele 6 biserici – monument istoric din Oradea:
1.393.263 euro.
Defalcat pe biserici/obiective:
– Biserica cu Luna (inclusiv filiile Buna Vestire si Sfantul Duh Mangaietorul) – 669.486, 78 euro
– Biserica Romano-Catolica din Cetatea Oradea – 136.217,00 euro
– Biserica Reformata din Oradea – Orasul Nou – 314.467,22 euro
– Bazilica Romano-Catolica din Oradea – Olosig – 200.785,12 euro.
Parteneriat peste graniță
Partenerii din Ungaria ai Primăriei in cadrul acestui proiect sunt:
– Korosszegapati Roman Ortodox Parokia (Parohia ortodoxă din Korosszegapati – Apateu),
– Hajdúböszörmény-Kálvin téri Református Egyházközség (Biserica Reformată – Calvină din Hajdúböszörmény)
– Orosházi Római Katolikus templom Jesus Szive Plebania (Biserica romano-catolică din Oroshaza).
Citiți principiile noastre de moderare aici!