Transplantul de organe, un subiect extrem de delicat, dar totodată la fel de necesar de dezbătut, a fost motivul întâlnirii dintre medici şi reprezentanţi ai Bisericii din judeţ, chiar în preziua sărbătoririi a 10 ani de la primul transplant hepatic reuşit efectuat în ţara noastră. La masa rotundă de joi, de la Hotel Continental, au participat preoţi şi pastori, reprezentanţi ai tuturor cultelor religioase pe de-o parte, iar de cealaltă parte au fost medici din tot judeţul, studenţi la medicină şi reprezentanţi ai unor asociaţii bihorene. Astfel amintim nume sonore ca: dr. Carmen Pantiş, coordonator judeţean pe probleme de transplant, dr.Hadrian Borcea medic şef la UPU-SMURD Oradea, dr. Marius Pârcioagă directorul DSP Bihor şi dr. Ligia Burtă directorul Centrului de Transfuzii Oradea. Biserica a fost reprezentată de preoţi ortodocşi, romano – catolici, Episcopul Greco – Catolic de Oradea, Virgil Bercea şi pastorul baptist Marius Cruceru. La discuţii au mai participat reprezentanţi ai Fundaţiei Teranova, Casa Minunată şi consultantul în afaceri Dacian Palladi.
Dragoste necondiţionată
După discursul dr. Burtă, o frumoasă prelegere pro transplant şi totodată o prezentare a celor prezenţi, care luptă pentru promovarea şi întelegerea de către populaţie a acestui act nobil, au luat cuvântul reprezentanţii Bisericii. Rând pe rând, aceştia au scos în evidenţă faptul că un asemenea gest, este indiscutabil pe placul lui Dumnezeu şi susţinut puternic de toate cultele religioase, numind donarea de organe „o mărturie a calităţii creştine”. „Gratuitatea şi dăruirea de sine din propria viaţă pentru aproapele nostru au o adevărată valoare. Astfel ne mântuim prin iubire”, a spus Episcopul Bercea, susţinut de pastorul Cruceru, care a completat: „ce dovadă mai mare de dragoste poate exista?”. Cu toate acestea, toţi reprezentanţii bisericii au căzut de acord că acest act nu poate fi acceptat decât în condiţiile în care un eventual donator nu îşi pune în pericol propria viaţă, renunţând la organe în favoarea cuiva. Şi traficul de organe, numit „canibalism uşor” de către Biserică, a fost aspru condamnat, promiţându-se o totală implicare în combaterea acestuia.
Medicii luptă pentru viaţă
Opinia medicală a acestei întâlniri a fost expusă pe larg de către dr.Pantiş şi dr. Borcea. Dr. Pantiş a ţinut să explice clar diferenţa între moarte clinică şi moarte cerebrală, fapt, care în opinia ei, e unul dintre principalele motive pentru care oamenii privesc cu teamă transplatul de organe. „Lumea trebuie să înţeleagă că prelevarea de organe se face numai de la persoanele aflate în moarte cerebrală, ceea ce înseamnă că creierul moare, iar persoana respectivă nu va mai putea fi niciodată readusă la viaţă. Numai cu menţinere artificială în viaţă, un astfel de pacient decedează în câteva zile în timp ce un om aflat în moarte clinică are şanse să îşi revină chiar şi în ani. Mai trebuie precizat şi că legislaţia noastră cu privire la declararea morţii cerebrale e una dintre cele mai stricte, de aceea nu există pericolul să se facă vreo greşeală în acest sens”, a precizat dr. Pantiş. Totodată, dr. Borcea a ţinut să amintească un alt factor extrem de important: „Cu toate că este în moarte cerebrală, în timpul prelevării donatorul este anesteziat total şi tratat cu tot respectul cuvenit oricărei persoane până în ultima clipă. Acest lucru mi se pare extraordinar, deoarece face diferenţa între a fi tratat ca un obiect sau ca un om”.
Toţi cei prezenţi în sală joi promit să lupte pentru a promova ideea donării de organe şi pentru a informa clar şi transparent opinia publică despre tot ceea ce implică acest act medical. „Prin prisma faptului că e locul întâi la prelevări de organe, Bihorul şi-a format astfel un brand”, a spus Dacian Palladi, „care trebuie în continuare menţinut prin pregătirea românilor în abordarea acestui subiect şi prin formarea unei echipe speciale de medici pentru prelevare”. Medicii şi modul acestora de a informa în legătură cu prelevarea/transplantul sunt factorii determinanţi care vor face oamenii să-şi formeze o părere corectă în ceea ce priveşte acest act medical.
A 12-a prelevare
Azi dimineaţă, în ziua când se sărbătoresc 10 ani de la efectuarea primului transplant de ficat reuşit din România, la Oradea o familie îndoliată a acceptat prelevarea de organe de la ruda lor. Doantorul este o persoană în vârstă de 32 de ani, cu o suferinţă congenitală asimptomatică, ce a intrat în moarte cerebrală. Echipele de specialişti din Bucureşti şi Cluj au sosit la Oradea. În lupta cu minutele, doctorii orădeni alături de experţi au prelevat rinichii de la donator pentru a-i transplanta la Cluj, unde doi pacienţi aşteaptă să primească viaţă prin transplant. Bihorenii uimesc în continuare ţara întreagă prin informarea corectă şi înţelegerea dar mai presus de toate prin dragostea faţă de semeni, acceptând în momente cele mai critice să dăruiască viaţă. Bihorenii se menţin pe primul loc în ţară la numărul de donatori care au dăruit viaţă prin moartea lor.
Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!