11,5 milioane lei se așteaptă municipalitatea orădeană să primească de la Guvern pentru sistemul de termoficare, cu titlul de ajutor pentru compensarea creșterii prețului la gaze, pentru întregul sezon rece. Aproximativ jumătate din sumă – 5,7 milioane lei, au fost alocați săptămâna aceasta de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
[eadvert]
„Sprijinim, prin această măsură, cetățenii și autoritățile locale în plata facturilor pentru încălzire. Încurajez autoritățile locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale, să depună cerere”, a precizat ministrul Cseke Attila.
În țară, 31 de localități sunt eligibile pentru această formă de subvenție.
Alocarea de acum acoperă cereri de decont trimise de orașe, aferente lunilor noiembrie și decembrie. Astfel, pentru luna noiembrie, Arad, Bacău, Oradea, Brașov, Constanța, Giurgiu, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Tulcea, Bârlad și Focșani vor primi suma totală de peste 26,4 milioane lei, iar pentru decembrie, va fi alocată suma totală de peste 15,5 milioane lei, pentru municipiile Oradea, Giurgiu, Timișoara și Focșani.
„Acești bani sunt sumele pe care le suportă guvernul dintre diferența prețului de achiziție a gazului și cei 250 lei, preț de referință stabilit de Guvern. Jumtate din acești bani îi achită Guvernul către administrațiile locale. Un calcul facut de noi arată că pentru iarna 2021 – 2022, în total, va trebui să primim 11,7 mil lei. Până la finalul lui martie primim diferența. Având în vedere că acești bani se dau, am luat în calcul reducerea prețului gigacaloriei. În sedința de la final de ianuarie voi veni cu o propunere de ajustare în Consiliul local”, ne-a declarat primarul Florin Birta.
Conform primelor calcule, reducerea ar fi de la 396 lei/gcla, la 373lei/gcal.
Anul trecut, Guvernul a mai alocat bani pentru susținerea sistemelor de termoficare din țară, dar fără criterii clare de repartizare. Oradea a primit, în noiembrie, 3,6 milioane lei din fondul de rezervă al Guvernului. Motrul, cu 4.700 de apartamente legate la sistemul centralizat, a primit atunci 3,8 milioane. Tulcea, cu 3000 de locuințe a primit 11 milioane iar Oradea, cu al doilea cel mai mare număr de clienți ai CET-ului, a primit mai puțin. Timișoara, posesoare a unui sistem de termoficare dezastruoase, a încasat 54 milioane.
Banii au fost ceruți pentru a acoperi un deficit de disponibil financiar resimțit la acel moment, în condițiile în care se modificau condițiile de achiziție a gazului – suma aferentă unei luni se achită în avans, iar între plata către furnizor și încasarea primelor facturi de la orădeni era un decalaj destul de mare de timp.
Sumele repartizate acum se alocă de către Ministerul Dezvoltării, în baza deconturilor trimise de orașele care au CET-uri pe gaz, în baza Legii consumatorului vulnerabil.
În primele luni din acest sezon rece, CET Oradea a avut factura la gaz de 60 milioane lei, în noiembrie și 85 milioane lei, în decembrie.
În baza acestei legi, municipalitatea miza pe alocări mai mari dar, conform economiștilor, Guvernul a scos din prețurile de referință itemi precum TVA sau taxa de transport a gazului, astfel încât alocările să fie reduse.
Economiștii Primăriei Oradea consideră că acest mecanism favorizează municipalitățile care nu preocupat să aibă prețuri cât mai mici pentru gaze și s-au lăsat, astfel, să ajungă la mâna furnizorilor.
Trimite articolul
X20 de lei, asta da reducere. La 1000 de lei, o sa ai vreo 50 lei scadere.
dar despre reducerea TVA la agentul termic, nimic? Este lege ca scade TVA de la 19% la 5% de la 1 ianuarie 2022. Cu acea scadere, gigacaloria ar fi pe la 350 lei, nu 373 cum anunta primarul.
-
Stai linistit ca de asta reduce, pentru prosti, dar scade TVA si tot ei sunt pe plus. Doar sa dea bine la lingaii bolovanului. Stai linistit ca nu renunta ei la nici un leu.
-
Eu nu zic sa ramana CET-ul pe minus, dar ar trebui pe de o parte sa faca o analiza serioasa a costurilor, iar pe de alta ar trebui sa se inchida pe zero. Sa faca profit pe spinarea consumatorului in situatia in care este in proprietate publica si este monopol, chiar e inadmisibil. Fiind ultramodern, ar trebui sa fie mai eficient decat zdrobitoarea majoritate a CET-urilor din tara. Elucubratiilor dropesti nici nu merita sa le raspund. Banii respectivi sunt ai contribuabililor, pe ei ii intreaba daca prefera sa stranga cureaua de dragul podurilor? Mai mult, este o subventie directa de la bugetul de stat pentru termoficare, nu poate fi folosita pentru Ciuperca, aeroport, companii aeriene, defrisari sau betonari.
-
Te rog Birta nu ceda presiunilor comunistilor si postacilor. Asa nu vor mai fi bani de investitii si dezvoltare. Mila si pomenele sunt ale PSD si AUR. Bolojan o sa te traga la raspundere pentru masurile astea populiste
-
Da tu nu iesti normal stii asta nu? Sper sa realizezi cat mai repede si sa te duci undeva unde te poate trata !!! Sanatate !!!
-
Sigur Bolojan ii va da doua palme lui Birta sa-si revina, sa vada cine e seful cu adevarat. Birta e prea moale se pare
-
Gazon.
-
adevaraaat !
-
-
Sugativele de portofel fac reducere,cine vă crede?😏
Un amestec ciudat de mãsuri compensatorii şi tot nu ajunge.
Scadere de 5,8 % ?! Asta-i scadere? Mai bine nu va mai incurcati si nu va mai faceti de rusine! Puneti termoficarea sa-si mai reduca costurile, mai ales alea cu salariile. Plateste degeaba o adunatura de pensionari trecuti de mult de varsta senectutii si care mare treaba nu mai fac oricum. Ba, mai mult, mai iau si pensie frumoasa !
-
Costurile le-au redus demult prin eliminarea pierderilor. Dar in loc sa scada pretul au marit pretul ca sa faca mai mare profit. Bolojan la TV in interviu a spus ca pe banii din profit se fac lucrari in oras. Legal nu ar fi voie sa faci profit nerusinat ca sa faci altceva cu banii.
Se vede că se reuşeşte dezvoltarea fără bunãstare, proprie nomenclaturii Ceaușescu.
-
Bolojan promitea ca betoanele si infrastructura aduc bunastare. Nu e adevarat . Nu doar astea aduc dezvoltare, mai e nevoie si de altceva. Dar Bolojan nu stie decat asta sa faca fix ca Ceausescu. Degeaba strangem cureaua sa faca piduri ca alea nu atrag firme cum spunea el, nu ateage tineret, nu creaza locuri de munca. Dar e tot mai nebun omul scumpim totul sa avem bani de pietonale, avioane si poduri. Bag pula in toata dezvoltarea asta de carton