S-a întâmplat la Conferința Internațională a Bioagricultorilor , ediția a XVI-a Cluj -Napoca.
Asociaţia Bioagricultorilor din România „Bioterra” a organizat recent cea de-a XVI-a Conferinţă Internațională a Bioagricultorilor desfăşurată în Aula „Mihai Şerban” a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
„Ediţia din acest an a Conferinţei a marcat 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei BIOTERRA şi a fost organizată în colaborare cu USAMV Cluj-Napoca şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR NV), cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Cluj, având ca temă: „Agricultura ecologică din România – la 10 ani de la aderarea la U.E.”, spune Nagy Miklos, preşedintele Bioterra.
La invitația adresată de dl. dr.ing. Nagy Miklos au răspuns importante personalităţi din lumea ştiinţifică agricolă şi din administraţie: prof. univ. dr. ing. Cornel Cătoi – rectorul U.S.A.M.V. Cluj-Napoca, dr. Ioan Dîrzu – vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Ioan-Aurel Cherecheş – prefectul Judeţului Cluj, prof. univ. dr. ing. Ilarie Ivan – consilier personal al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, dr. ing. Ion Toncea – preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultura Ecologică din România (FNAER), dr. Gábor Solti – Preşedinte al Federaţiei Bioagricultorilor din Bazinul Carpatic şi al Fundaţiei Sárközy Péter din Ungaria.
Deschiderea evenimentului a fost marcată de discursul profesorului univ. dr. ing. Cornel Cătoi – rectorul USAMV Cluj-Napoca. Acesta a subliniat buna colaborare dintre Asociaţia Bioterra şi USAMV Cluj-Napoca, începută în urmă cu 15 ani.
De atunci toate cele 13 ediţii ale Conferinţei (2002-2016) au fost găzduite de Aula „Mihai Şerban”, iar preşedinţia asociaţiei a fost asigurată în perioada 2004-2012 de reputatul prof. univ. dr. Cornel Man, fost cadru didactic al USAMV;
şi dr. Ioan Dîrzu, deputat.
Acesta a apreciat activitatea Asociaţiei BIioterra şi longevitatea acesteia, asigurându-i pe cei prezenţi de totala deschidere spre dialog şi întreg sprijinul Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, al cărei vicepreşedinte este din anul 2016;
Dr.ing Ioan-Aurel Cherecheş, prefectul judeţului Cluj, reprezentând Guvernul României, a apreciat contribuţia determinantă a asociaţiei Biotera la dezvoltarea agriculturii ecologice din România, precum şi bunele raporturi dintre Asociaţia Bioterra şi administraţia centrală şi locală, la rândul său prof. univ. dr. ing. Ilarie Ivan a transmis participanţilor la Conferinţă mesajul ministrului Petre Daea, şi anume asigurări că fermierii vor primi la timp toate subvenţiile şi că uşa sa este mereu deschisă pentru oricine lucrează în agricultură şi are probleme a căror rezolvare ţine de MADR;- dr. ing. Zoltán Lőrinczi (consilier – Consiliul Judeţean Cluj).
El a transmis salutul Preşedintelui C.J. Cluj, dl. Alin Tişe, şi a apreciat întreaga activitate a Asociaţiei Bioterra, dar în primul rând organizarea Conferinţei Naţionale a Bioagricultorilor din România, eveniment pe care Consiliul Judeţean Cluj îl sprijină financiar pentru al doilea an consecutiv;
Dr. ing. Ion Toncea, preşedinte FNAER a menţionat că a participat la aproape toate conferinţele organizate de Asociaţiei Bioterra, apreciind că este cel mai reprezentativ for al agricultorilor ecologişti din ţara noastră; Ioana Dragoş, reprezentantul ADR NV a transmis salutul Directorului general al instituţiei, Marcel Ioan Boloş, şi a subliniat implicarea Asociaţiei Bioterra în implementarea proiectului „SME – Organics”, proiect derulat de ADR NV în parteneriat cu alte 10 entităţi din statele membre, având ca scop elaborarea Planului Regional de Acţiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în Regiunea Nord-Vest (România).
Dr. ing. Nune Sarukhanian, preşedinte al Asociaţiei „Green Lane”, Armenia a adus mulţumiri Asociaţiei Bioterra, prima asociaţie care a sprijinit înfiinţarea Green Lane în anul 2005. Dr. ing. Iurie Senic Asociaţia „Uniaagroprotect – Republica Moldova).
Teme eco
Fiind unul dintre cei mai vechi colaboratori externi ai Asociaţiei Bioterra, dl. Senic a transmis salutul agricultorilor ecologişti din Moldova de peste Prut, cu care Bioterra întreţine legături de cca. 15 ani, Ultimul cuvânt de salut a fost adresat de dr. Gábor Solti din Ungaria, care a participat la toate cele 15 ediţii anterioare ale Conferinţei şi care, conform promisiunii făcute acum 16 ani, anume accea de a aduce cu el câte o sticlă de vin ecologic pentru fiecare conferinţă pe care o va organiza Asociaţia Bioterra, a venit în acest an cu 16 sticle, pe care le-a oferit organizatorilor.
Pentru răsplata muncii acumulate de-a lungul celor două secole dl. dr.ing. Nagy Miklos președinte al Asociaţiei Bioterra şi-a manifestat recunoştinţa oferind plachete și diplome omagiale personalităților şi organizaţiilor din România şi de peste hotare .
Pentru a marca cei 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei, a fost rememorată activitatea acesteia printr-o prezentare realizată de Silvia Hicea (membru al asociaţiei) şi intitulată: „Asociaţia Bioagricultorilor din România-Bioterra– 20 de ani în slujba agriculturii ecologice din România”.
Şi această ediţie a Conferinţei a beneficiat de prezentări pe marginea tematicii anunţate, susţinute de specialişti cunoscuţi din domeniul agriculturii ecologice. „Producerea de sămânţă şi de material de înmulţire vegetativă în sistem ecologic – particularităţi şi noutăţi ştiinţifice şi tehnologice”, Agricultura ecologică din România – la 10 ani de la aderarea la U.E.”, „Importanţa perdelelor agroforestiere pentru utilizarea durabilă a biodiversităţii în agricultura ecologică” au fost doar câteva dintre temele abordate.
Teme pentru Minister
Participanţii la acest eveniment au adresat întrebări şi au făcut o serie de comentarii pe marginea materialelor prezentate. În ultima parte a Conferinţei microfonul a aparţinut pentru aproximativ două ore tuturor celor care au dorit să ia cuvântul şi să expună în plen din experienţa lor , ideile şi propunerile , sau să adreseze anumite mesaje celorlalţi participanţi.
Au luat cuvântul : Bozga Ion – USAMV Bucureşti (Filiala Slatina), Marian Cioceanu – Preşedintele Asociaţiei BIO-ROMANIA, Aurel Petruş – fermier din judeţul Călăraşi, Aurel Maxim – USAMV Cluj-Napoca, Ricardo Gelatti – procesator de seminţe pentru ulei, jud. Timiş, Ionescu Gheorghe – SC Lucoil SRL, Böndi Ştefan – fermier Târgu Mureş.
În urma sesizărilor ridicate de către fermierii prezenți la conferință au fost consemnate și vor fi înaintate pentru soluționare la Ministerul Agriculturii ”, asigură dr.ing.Albert Imre-director executiv Asociaţia Bioagricultorilor din România „Bioterra”.
La finalul întâlnirii dl. dr.ing. Nagy Miklos – Preşedintele Asociaţiei Bioterra a mulțumit tuturor participanților prezenți în sală apreciind efortul fermierilor care practică agricultura ecologică de a rezista pe piaţă în ciuda tuturor neajunsurilor.
Nagy Miklos şi-a încheiat discursul său într-un ton optimist, încurajându-i pe participanţi să aibă puterea să depăşească acest moment greu pentru agricultori şi să lupte pentru un viitor mai sănătos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!