Anunţată de pe o zi pe alta, dezbaterea publică a proiectului pentru o centrală pe biomasa a atras doar câţiva orădeni în Sala Mare a Primăriei. Astfel că, deşi contradictorii, dialogurile nu au necesitat ridicarea tonului. Însă argumentele organizatorilor nu i-au liniştit deloc pe ecologiştii care adună deja semnături împotriva centralei.
Biologul Anna Marossy a atenţionat că pădurile vecine Oradiei ar asigura centralei doborâturi şi rărituri de copaci doar pentru doi-trei ani, după care s-ar tăia arbori sănătoşi. „La cum se respectă legile silvice, ne aşteptăm la ce e mai rău”, a anticipat Marossy. Ca atare, profesorul Orlando Balaş a propus o procedură de control pentru ca centrala să nu poată arde lemn ilegal. A răspuns viceprimarul Carp: „Respectarea legii e proritate pentru Primărie. Dar nici noi, nici operatorul centralei nu poate răspunde pentru terţi furnizori de lemn. Tăierile ilegale sunt treaba Poliţiei”.
În schimb, Carp a susţinut nevoia acestei centrale motivând că din 2013 CET nu va mai putea arde cărbune, iar gazul va fi scump. „Tot încălzirea cu lemn va fi cea mai ieftină. Iar dacă orădenii vor trece pe sobe cu randament termic de doar 25% sigur se vor tăia mai mulţi copaci decât pentru o centrală pe biomasa cu randament de 98%”.
În startul dezbaterii publice, viceprimarului Carp a susţinut că proiectul centralei pe biomasa se potriveşte strategiei municipale de a asigur agent termic nepoluant la preţ comparabil cu al energiei geotermale.
„Vrem ca Oradea să devină oraş verde, nepoluant. Însă necesarul de energie al Oradiei nu poate fi acoperit din apă termală fiindcă nimeni nu poate garanta rezervele geotermale pe termen lung. La Hajduszaboszlo apa termală deja a coborât cu 90 de metri iar reinjectarea nu e o soluţie. RES şi-a anunţat internţiile în urmă cu 14 luni. Toate informaţiile furnizate de ea sunt corecte. Viena are o centrală pe biomasa de 20MW iar la Oradea va fi una de 5 MW. De ce să nu ne folosim noi de trenurile cu tocătură de lemn care se exportă acum spre Ungaria?”, a mai declarat Gheorghe Carp. Acesta a dat asigurări că se va arde doar căzături, rărituri şi resturi din prelucrarea lemnului. În plus, Carp a dezvăluit că investitorul austriac a fost contactat deja de un proprietar de 500 ha de teren din judeţul Satu Mare, interesat să cultive plante energetice. „Odată amenajată, centrala va încuraja acest tip de culturi, fiindcă există mult teren arabil nefolosit”, a mai argumentat Carp.
40 milioane de euro
Apoi l-a venit rândul reprezentanului RES Invest Holding, Alexander Fischer să-şi susţină cauza.
Astfel, Fischer a arătat, totodată, că RES este o firmă „axată pe energie verde” şi care are deja dezvoltate proiecte în mai multe ţări ale lumii, îndeosebi în estul şi sud-estul Europei. Şi că Guvernul României a colaborat şi el cu RES în domeniul certificatelor verzi.
„Intenţia noastră este de a construi o centrală de mici dimensiuni. În 18 luni am putea deja implementa proiectul în valoare de 40 de milioane de euro. Datorită tehnologiei de vârf, emisiile de gaze sunt foarte mici. Fumul care va ieşi pe coşul centralei va fi alb, de fapt mai mult un fel de abu”, a spus Fischer. Potrivit acestuia, dacă centrala de 5MW îşi va dovedi eficienţa, se va putea mări capacitatea ei.
Însă degeaba au aşteptat ecologiştii ca RES să arate cât combustibil are nevoie şi să vină cu un studiu privind potenţialul zonei ţintă.
„Dl. viceprimar a apreciat ca «neavizate» opiniile adverse. Însă nu a fost invitat niciun responsabil silvic, neutru, care să precizeze câte doborâturi şi rărituri se pot strânge de pe un hectar de pădure şi ce suprafeţe de pădure sunt în zona rentabilă din punct de vedere al transportului. Oricum, răriturile şi doborâturile ajung la cei care se încălzesc cu lemne în Zona Metropolitană a Oradiei. Deci va fi nevoie de lemn suplimentar. La o aşa investiţie mare, RES ar putea să cumpere teren pentru culturi energetice”, a mai punctat Orlando Balaş.
Odată dezbaterea organizată, municipalitatea are mână liberă pentru a organiza licitaţia de selectare a unui nvestitor dispus să ridice o centrală pe biomasă pe o parcelă din curtea CET.
C.H.
Ar impune precontracte pentru plante energetice
Temeti-va macar de scumpirea lemnului
Citiți principiile noastre de moderare aici!