Firma de prelucrare a laptelui de la Paleu şi-ar putea închide porţile. Sau ar putea fi relansată în urma procedurii de lichidare judiciară, procedură care îi pune pe proprietari la adăpost faţă de creditori. Pentru o perioadă de timp în care administratorul ar avea timp să exerseze un plan de relansare. Bioland a creat multe probleme de imagine vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor datorită faptului că instituţia pe care o conduce organizează licitaţii pentru laptele distribuit în şcoli. An de an licitaţia a fost câştigată de Derpan, firmă care îi subcontracta Biolandului distribuţia de lapte în şcoli. De luni bune, au început să creeze probleme pentru Bioland şi fermierii cărora fabrica le datorează sume consistente.
Mai mulţi fermieri din zonele Diosig, Mădăras, Săcuieni, Tămăşeu au reclamat la redacţia Jurnalului bihorean faptul că au fost ruinaţi de firma Bioland Paleu. Societate controlată de actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss. Oamenii spun că administratorul Bioland Paleu le-a oferit 90 bani/litru de lapte la care se adaugă subvenţia pe care fermierii trebuiau să o primească de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. „Primele sincope în relaţia contractuală cu Bioland au apărut în luna februarie. Ne-au tot amăgit că vom primi banii, lună de lună. Practic, eram într-un cerc vicios.Noi am continuat să le dăm lapte, fiindcă era greu pe timp de iarnă să găsim pe altcineva să preia. Iar ei au continuat să nu ne plătească. Ultimul termen până la care s-au angajat să facă plăţile a expirat pe 27 noiembrie. Avem de primit sume între 300.000 -1,5 miliarde lei. Practic, noi am muncit un an întreg pentru domnul Kiss”, susţin fermierii. Oamenii motivează că doresc să facă publică experienţa lor cu Bioland, iritaţi de faptul că în cadrul ultimei discuţii pe care ar fi avut-o cu cel pe care îl consideră partenerul lor contractual, Alexandru Kiss, acesta i-a sfidat.
A cui e Bioland?
„I-am reproşat domnului Alexandru Kiss că dânsul şi-a făcut două case, iar pe noi ne-a ruinat. Ne-a râs în nas şi ne-a spus că şi-a făcut 200 de case, nu două. Ca să ne liniştească, pe 27 noiembrie ne-a dat nişte bilete la ordin. Dar nu pe toată suma. Pe 50-60% din suma datorată. Când s-au dus oamenii la bancă au primit vestea că nu sunt bani în cont”, susţin fermierii. Oamenii au declarat pentru Jurnal bihorean că în disperare de cauză s-au deplasat şi la sediul Bioland de la Paleu. „Acolo am descoperit doar o doamnă administrator cu ochii în lacrimi, de care ni s-a şi făcut milă, fiindcă ne dăm seama că deşi femeia a semnat biletele la ordin şi răspunde penal, nu-i de vină. Face doar ce i se comandă. Doamnele de acolo ne-au mărturisit că nici ele nu ştiu cine este acum proprietarul fabricii. Neoficil, proprietar al fabricii ar fi un cetăţean din Ungaria care a falimentat şi acolo mai multe firme, şi care cică, a vândut Bioland, la rândul lui, altui cetăţean”, au adăugat reclamanţii. Fermierii recunosc faptul că sub imperiul nervilor au plănuit să blocheze maşina care efectua colectarea laptelui. „Noroc că cineva din grup ne-a temperat ca să nu intrăm în sfera penalului. Dar adevărul este că ne-am pierdut răbdarea”. Fermierii susţin că au încercat să reclame prejudiciul la Poliţie, dar au fost sfătuiţi de oamenii legii să cadă la o înţelegere cu cel care le datorează banii. „Aceasta fiindcă, nu toate contractele încheiate cu Bioland sunt în ordine. Între cantitatea furnizată de noi şi cea pentru care Bioland ne datorează banii există mari discrepanţe. De exemplu, eu m-am trezit cu 7000 de litri de lapte în minus . Am fost la firmă, am văzut bazinele de lapte scoase din incintă, maşinile sunt ridicate de firmele de leasing , deci este clar că acolo nu se mai produce nimic. În concluzie, vom consulta un avocat pentru a ne recupera prejudiciul”, susţin fermierii. Personalul care mai lucrează la fabrica de la Paleu, confirmă, cel puţin parţial, ceea ce spun fermierii. „Şi noi am vrea să ştim a cui este fabrica acum. Personal am crezut că mă voi pensiona de aci. Dar acum?”, se întreabă retoric una dintre doamnele care lucrează cu documentele fabricii.
Datorie la Kiss: 600 mii euro
Şi Alexandru Kiss are o perspectiva sumbră asupra Biolandului. Şi nu-şi explică cum o firmă care asigura lapte pentru copiii din Oradea, în cadrul programului „Cornul şi laptele”, dar şi pentru spitalele din Bihor, a ajuns să funcţioneze pe minus. „Matematic, afacerea era în beneficiu. M-am întrebat şi eu cum poate fi pe pierdere. Una dintre explicaţii e aceea că, marfa noastră nu putea sta pe stoc. Era perisabilă. Anul trecut chiar am încheiat pe profit. Firma însă îmi datorează 600.000 de euro. Şi doamnei Rozalia Biro aproximativ 100.000 euro. Am făcut investiţii pentru ca fabrica să funcţioneze la normele Uniunii Europene. Noi eram în discuţii de mai multă vreme cu nişte investitori din Ungaria care şi-au exprimat intenţia de a o cumpăra. Nu au achitat suma integrală. Şi dacă nu vor face o majorare de capital cu 1,5 milioane euro, fabrica probabil se va închide, va intra de săptămâna viitoare (n.r. în această săptămână) în lichidare judiciară. Toţi cei cărora fabrica le datorează ceva vor fi plătiţi din lichidări”, afirma Alexandru Kiss săptămâna trecută. Omul de afaceri susţine că tocmai programul „Cornul şi laptele”, pentru care concurenţa îl invidia, i-a provocat prejudicii. „Noi avem contract cu Derpanul care a câştigat licitaţia pe lapte în şcoli. Tot prin intermediul lor furnizam lapte şi la spitale. Derpanul are de recuperat acum banii din aceste afaceri. Noi am fost de-acord ca atunci când plăteşte spitalul la Derpan să se facă plata direct către fermieri. Este adevărat că eu am promis că voi plăti restanţele către mai mulţi fermieri, mai vechi, care sunt legaţi de mine cu contractele. Că voi plăti în locul fabricii. Eu ştiam de sume cam până-n 10.000 de euro. Dar dacă au făcut scandal, nu ştiu dacă vor mai primi banii sau nu”, a precizat actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!