Un grup select, îndreptat doar spre ajutorarea comunităţii din care fac parte a fericit pentru a nu ştiu câta oară Spitalul Municipal Gavril Curteanu. E vorba despre Clubul Rotary Oradea, care a finalizat un nou ajutor pentru pacienţii Spitalului Curteanu.Miercuri, 25 martie a.c., reprezentanţii organismului care de ani de zile ajută spitalele bihorene, a arătat noile donaţii făcute unităţii medicale. Din vara lui 2014 până în această vară este Anul Rotary şi membrii acestui club şi-au propus trei proiecte pentru Spitalul Curteanu.
Sărind în ajutorul pacienţilor şi a cadrelor medicale ce sunt puse de multe ori să lucreze cu mâinile goale, bazându-se doar pe experienţa lor vastă, Rotary a adus un microscop special ce aduce Curteanu la timpul prezent.
Până acum doctorii lucrau empiric, luând probe de sânge pe lamele, pe care le dădeau din mână în mnă de la unul la altul, pentru a fi examinate de mai mulţi specialişti, apoi probele erau depozitate în nişte cutii şi, când se impunea, erau din nou analizate, tot cu greutate şi cu riscul mare de a fi contaminate.
Rotary a aflat de acest mare deficit ce afectează mulţi pacienţi cu probleme hematologice, de măduva spinării etc dar şi cadrele medicale ce se luptau să dea diagnostic clar pe baza unor probe deloc curate.
Pentru copii speciali
Zis şi făcut, în colaborare cu Filarmonica de Stat Oradea, s-a organizat un concert de caritate în 2 septembrie anul trecut, în urma căruia s-au adunat 11.000 lei, sumă cu ajutorul căreia s-a renovat, modernizat şi dotat spaţiul destinat şcolarizării şi recreerii copiilor internaţi pe o perioadă mai îndelungată la secţia de neuropsihiatrie a Spitalului Curteanu. Cu nevoi speciale şi cu necesitate de psihoterapie ocupaţională non-stop, nu doar cu terapie medicamentoasă, copiii de aici, circa 100 de internaţi lunar, au beneficiat astfel de o grădiniţă-şcoală într-una din camerele de spital. O sumedenie de jocuri, televizor cu jocuri de calculator, birouri, alte zeci de tipuri de jucării au ajuns la etajul şase al spitalului. Ieri, la vizita reprezentanţilor Rotary şi a ziariştilor, copiii se îndeletniceau în voie fiecare cu jocuri pe placul fiecăruia.
Au adus prezentul
O altă donaţie importantă a fost făcută în urma balului de caritate din 13 decembrie a.c., cu 45.000 de lei, s-a cumpărat un Microscop Leica, dotat cu un set de obiective, cameră foto digitală, plus softul aferent, care s-au montat la un calculator existent de la laboratorul spitalului. În acest fel, o probă de sânge poate fi analizată deodată de mai mulţi specialişti de laborator, poate fi trimisă pe secţie, unde alţi trei medici pot analiza proba şi, în plus, probele se pot stoca pe memorie şi se pot ulterior reanaliza, dacă e cazul, fără risc de a mai fi contaminate, ca până acum.
Nu mai triază bolnavii
Nu în ultimul rând, cu ajutorul unei sponsorizări de la firma Benvenuti, membrii Rotary Oradea au reuşit să cumpere şi să doneze un aparat ultraperformant de ventilaţie asistată, de ultimă generaţie, în sumă de 30.000 de lei.
Aparatul este vital la secţiile de terapie intensivă de la compartimentele de pneumoftiziologie. Mai ales în sezonul rece, când numărul bolnavilor cu afecţiuni respiratorii extreme creşte exponenţial, intubarea lor pentru a le uşura respiraţia este una greoaie şi deloc plăcută. Cu aparatul de ventilaţie cumpărat, pacientului i se pune practic o mască, nu mai suferă intubarea şi revenirea este mai lesne, aşa cum e mai uşor şi pentru cadrele medicale.
Ar fi nevoie chiar de trei astfel de aparate de ventilaţie, pentru ca medicii să nu mai fie nevoiţi să trieze bolnavii. Din lipsă de aparatură, în România, doctorii sunt de multe ori puşi să aleagă care bolnav beneficiază de cutare aparat – singular – şi pe care bolnav îl sacrifică. Şi, de regulă, cei sacrificaţi sunt bătrânii pe criteriul vechi că tinerii au sigur şanse mai mari şi de viaţă şi de recuperare. Şi asta în pofida dorinţei medicilor şi în pofida faptului că şi vârstnicii se pot recupera din nenumărate afecţiuni şi mai ales – şi ei au dreptul la viaţă.
Membrii Rotary Oradea ştiu bine situaţia spitalelor din Bihor. Irinel Dimitriu chiar şi-a amintit de o situaţie similară, dinainte ca Rotary Oradea să aducă incubatoare la Maternitate. Din lipsă de incubatoare, rulajul la ele era mare şi erau lăsaţi în incubatoare cei cu şanse la viaţă. Şi cum se observa o întremare a prematului incubat era repede scos – deşi poate ar mai fi avut nevoie să stea acolo – pentru a fi adus alt bebeluş, în situaţie extremă: „Adică se punea problema trierii pacienţilor: pe cine salvăm, pe cine sacrificăm? – ceea ce e de nedorit”.
Membrii Rotary au recepţionat nevoia de încă cel puţin unul-două aparate de ventilaţie la pneumologie şi, în măsura posibilităţilor, au şi anunţat miercuri că vor mai ajuta.
Una peste alta, Spitalul Curteanu a primit de la Clubul Rotary Oradea aparatură în sumă de 86.000 lei ;i cele trei donaţii de mai sus (jocurile pentru copiii cu probleme neuropsihice, microscopul şi aparatul de ventilaţie) au fost cumpărate din venituri proprii şi cu ajutorul unor sponsori bihoreni ai Rotary Oradea.
De 15 ani la Curteanu şi Judeţean
Clubul Rotary Oradea a colaborat cu cele două mari spitale din Oradea, încă de la înfiinţare, în anul 2000.
Timp de 15 ani, s-a reuşit:
– dotarea cu aparatură a secţiei de cardiologie de la Spitalul Judeţean,
– amenajarea şi dotarea bazei de pregătire SMURD cu mobilier şi containere pentru antrenament
– dotarea secţiei de neonatologie a Maternităţii Oradea cu un incubator nou şi performant
– dotarea blocului operator al Spitalului Curteanu cu un aparat de anestezie Gregar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!