Nu mai puţin de 500 de situaţii financiare pe anul 2012 au fost depuse de persoane care nu aveau încheiate contract de prestări cu societatea pentru care le-au întocmit şi depus. Mai mult, potrivit lui Marius Fandly, șef administraţie adjunct Contribuabili Mijlocii la AJFP Bihor, în 2013, peste 2.000 de situaţii financiare pe anul 2012 (circa 10% din total) au fost depuse cu erori.
Tocmai de aceea, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (CECCAR) Bihor trage un semnal de alarmă vizavi de depunerea bilanţurilor pe anul 2013. Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi, 29 aprilie, au fost invitaţi Marius Fandly de la AJFP Bihor, Marius Rotar – inspector şef la ITM Bihor şi Emilia Merce – inspector la ITM Bihor. Din partea CECCAR Bihor au participat preşedintele Valerian Susa şi directorul executiv LeonicaBochiş.
Valerian Susa a exemplificat cu observaţii câteva dintre deficienţele depunerii bilanţurilor în anii trecuţi. „Multe bilanţuri aveau înscris în locul numelui persoanei care a întocmit bilanţul cuvântul «administrator». Alte bilanţuri erau întocmite de persoane ce nu aveau încheiate contracte cu entităţile pentru care le întocmeau”, a exemplificat preşedintele CECCAR Bihor.
Valerian Susa crede că obligativitatea înregistrării la Registrul Comerţului a persoanelor fizice care întocmesc, semnează şi depun situaţiile financiare, persoane fizice care nu sunt membre CECCAR, ar duce la scăderea numărului erorilor care apar.
Pe de altă parte, cei prezenţi au fost de acord că o colaborarea mai bună între Finanţe şi ITM Bihor ar duce la scăderea numărului de bilanţuri depuse cu erori. Marius Rotar s-a arătat deschis la o astfel de colaborare.
Cine depune
Situaţiile financiare trebuie depuse desocietăţile comerciale, regiile autonome, instituţiile publice, asociaţiile şi persoanele juridice fără scop patrimonial, subunităţile persoanelor juridice din România ale persoanelor juridice cu sediul în străinătate, organismele de eplasament coelctiv, fondurile de pensii, etc.
Situaţiile financiare pot fi întocmite de directorul economic, contabilul şef, membrii CECCAR şi persoanele fizice care au studii superioare. „Potrivit Legii contabilităţii, situaţiile financiare anuale şi raportările contabile se semnează de către directorul economic, contabilul şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Bilanţurile mai pot fi întocmite şi semnate şi de către membrii CECCAR. Pentru entităţile cu cifra de afaceri netă şi active totale sub echivalentul în lei a 35.000 de euro anual pot fi întocmite şi de către persoanele care organizează şi conduc contabilitatea acestora”, a precizat Valerian Susa.
„Nedepunerea situaţiilor financiare la 31 decembrie se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, fără posibilitatea de a se plăti jumătate din minimul amenzii în 48 de ore”, a subliniat Marius Fandly.
Citiți principiile noastre de moderare aici!