Lidera grupului UDMR din Consiliul local a ieşit, joi, în conferinţă de presă pentru a critica modul în care executivul local îşi prezintă bilanţul activităţii pe 2019, subliniind realizările şi omiţînd total neîmplinirile.
„M-a frapat faptul că din aceste rapoarte de activitate privind anul 2019 lipseşte orice element de autocritică. Citindu-le atent, comparându-le cu cele privind anul 2018, rezultă unele aspecte care ar trebui să dea de gândit executivului”, spune Kirei Melinda.
Nu-s publice?
Kirei şi-a început critica cu publicarea pe site-ul Primăriei a hotărârilor de Consiliu local: „ar trebui să avem 1600 de astfel de acte adminsitrative. Cu toate acestea, până la data de 1 martie 2020 nu sunt publicate 820 de hotărâri reprezentând 51% din numărul total, ceea ce este inacceptabil”.
Kirei mai spune că, dintre 780 de hotărâri publicate, 68 sunt, de fapt, reveniri asupra unor hotărâri deja luate – modificarea, actualizarea, sau o altă formă de intervenţie asupra unor documentaţii tehnico-economice.
„Din cele 68 de hotărâri, doar 26 reprezintă prima intervenţie asupra unui act administrativ anterior, celelalte 42 fiind intervenţii multiple. Această frecvenţă ridicată indică un management defectuos al activităţii de elaborare de hotărâri din partea autorităţii executive, care consumă resurse de muncă cu modificările repetitive, transferând asupra autorităţii deliberative această lipsă de organizare”, consideră ea.
Spre comparaţie, Kirei spune că Primăria Cluj Napoca are publicate toate cele 999 de hotărâri adoptate anul trecut, din total, doar 4% sunt acte administrative care au ca obiect modificarea, actualizarea, sau o altă formă de intervenţie.
Aceleaşi obiective
Kirei impută Direcţiei Economice că, în propunerile pentru 2020 are „în general aceleaşi obiective ca şi în anul anterior, dar nu există în raport explicaţii minimale pentru nerealizarea a nici unui obiectiv strategic”.
Ea consideră că e păguboasă „tendinţa evidentă de a dirija sume din ce în ce mai mari către diverse asociaţii şi fundaţii ale primăriei. Dacă în 2016 acest domeniu primea 3,8 milioane lei din partea bugetului, suma ajunge la 11,3 milioane lei în 2019. În 2020, primăria îşi propune să aloce 14,8 milioane lei (de cca. 4 ori mai mult decât în 2016). Asta în condiţiile în care veniturile proprii ale bugetului local, fără ale instituţiilor publice, au scăzut în această perioadă de la 606 mililoane lei în 2016 la 571 milioane lei în 2019”.
Udemerista apreciază că situaţia e îngrijorătoare din cel puţin 2 motive. Primul ar fi că funcţia de gestiune prudentă şi transparentă a fondurilor publice, care revine Direcţiei Economice, este afectată prin transferul către entităţi care nu folosesc sistemul de achiziţii publice în relaţiile lor comerciale şi nu sunt controlate de Curtea de Conturi. În plus, economiştii nu controlează „sumele avansate, în decursul anului 2019 nefiind prezentat nici un raport asupra utilizării fondurilor transferate, schemei de personal”.
Explicaţii?
„Dacă în 2018, în Oradea au fost doborâţi 667 de arbori şi plantaţi 900, în 2019 au fost doborâţi 779 şi plantaţi doar 655. Aşa vrem Oradea verde? În Cluj-Napoca, în 2018, au fost doborâţi 541 arbori şi plantaţi 2185 de arbori şi arbuşti”, a continuat Kirei, adresându-se Direcţiei Tehice din Primărie.
În plus, şi pentru Direcţia Patrimoniu Imobiliar are un mesaj: „este jenant să atragi atenţia unui director de direcţie patrimoniu imobiliar, că dacă în 2018 a planificat diferite acţiuni pentru 2019, iar acestea nu au fost realizate, raportul de activitate ar fi trebuit să prezinte motivele eşecului (vezi cazul Şcolii Szacsvay, unde există hotărâre de consiliu din 2018)”.
Trimite articolul
Xtanti kirai critica tot timpul ca sa se afle in treaba, ei nu-i convine ca Oradea se dezvolta , p care o invidiaza si apreciaza o tara intreaga, si nu numai, dar unii ciumeti critica tot timpul pentru ca partidele lor care daca erau la putere, ar fi tinut Oradea in subdezvoltare si coruptie cum era inainte de 2008.
-
ioooi iar d.ra kirei ,,hat intreaba pe Rozy ce facut cu Filip cacât a fost la primaria birou si chișbirou (primar si viceprimar in ungureste ) “
-
Când partidele „lor” au fost la putere, Oradea era printre primele orașe ale țării de atunci, iar azi nu are nevoie nici de invidia și nici de aprecierea țării de acum!