Dis de dimineață, în intervalul 06:00 – 08:00, 40 de persoane au sunat la 112 și au solicitat intervenția pompierilor. Apelanții au sesizat copaci căzuți pe mașini și pe stradă, dar și inundații pe străzile: Dunării, Spartacus, Olimpiadei, Gheorghe Doja, Libertății, Macului, Mărăști, Aleea Rogerius, Avram Iancu, Uzinelor, Louis Pasteur, Nicolae Grigorescu și George Enescu.
„Pentru gestionarea evenimentelor, un număr de 25 de pompieri militari din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea au intervenit cu autospecialele și motopompele din dotare, acționând pentru îndepărtarea a 7 arbori căzuți pe carosabil și a 2 copaci doborâți de vijelie pe două autoturisme, respectiv pentru degajarea a 3 străzi inundate și evacuarea apei din 10 subsoluri și două curți. De asemenea, echipajele Stației de Pompieri Aleșd au înlăturat de pe carosabil un copac doborât de vântul putenic, iar pompierii Detașamentului Marghita au evacuat apa acumulată în urma ploilor torențiale, de pe strada Nicolae Bălcescu din localitate”, informează maior ISU Crișana, Camelia Roșca.
Dezastru în Parcul Bălcescu
Recent aflat într-un plin scandal din cauza tăierilor de copaci, Parcul Bălcescu este unul dintre cele mai afectate locuri din Oradea. Mai mulți copaci au fost rupți și au căzut peste locurile de joacă și peste bănci.
Și în parcul 22 Decembrie au fost rupte mai multe crengi din copaci.
Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită în urma evenimentelor provocate de furtună.
Reclamații și la Primărie
Și telefonul de reclamații al Primăriei a fost activat de furtuna de miercuri dimineața. Au fost înregistrate 20 de reclamații și solicitări de înlăturare a arborilor căzuți, ne-a transmis biroul de presă al Primăriei.
Străzile și zonele în cauză sunt Aleea Salca, Cornițelului, Alexandru Roman, Parcul Bălcescu, Nicolae Jiga, Ștefan cel Mare, Parcul 22 Decembrie sau Someșului. Orădenii au reclamat crengi căzute pe carosabil în zonele Sextil Pușcariu, Cantemir, Horea, Ștefan Zweig sau Costa Foru.
Până la amiază, Primăria nu înregistrase încă cereri referitoare la acordarea de despăgubiri pentru pagubele apărute pe domeniului public. De regulă, acestea apar după două sau trei zile, ne-a transmis Serviciul Comunicare al Primăriei.
Morminte distruse
Amiaza l-a prins pe directorul ADP, Liviu Andrica, la Grădina Zoologică, într-o sesiune de constatare a pagubelor la fața locului. Ne-a spus că sunt câteva țarcuri afectate de căderile de crengi, dar deteriorările sunt remediabile.
În aquapark, furtuna nu a făcut decât să mute șezlongurile de pe iarbă în bazine, dar asta nu constituie nicio pagubă.
În Cimitirul Municipal, zice Andrica, au fost distruse de crengi și de arbori opt sau nouă morminte, care ar trebui refăcute de ADP SA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!