În activitatea sa Avocatul Poporului urmăreşte soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor dintre cetăţeni şi administraţia publică, Biroul Teritorial Oradea având în aria sa de competență județele Bihor și Satu Mare.
În cursul anului 2015 au fost susținute 850 de audiențe, două sesizări din oficiu, au fost înregistrate 200 de petiții, au fost efectuate 4 anchete, s-au emis 2 recomandări.
Două dintre anchete au vizat: respectarea dreptului copiilor şi a tinerilor la protecție, prevăzut de art. 49 din Constituţia României. Acestea au fost efectuate la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tileagd și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, respectiv, la Casele de Tip Familial Speranța și Violeta Carei.
Ancheta efectuată la Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu Satu Mare și Direcția de Sănătate Publică Satu Mare a urmărit respectarea dreptului la protecția copiilor și tinerilor și dreptul la ocrotirea sănătății, prevăzute de art. 49 și 34 din Constituția României.
Ancheta efectuată la Casa Județeană de Pensii Bihor a vizat respectarea dreptului la pensie, prevăzut de art. 47 alin. 2 din Constituția României.
Anchetele efectuate la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tileagd și Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu Satu Mare și Direcția de Sănătate Publică Satu Mare s-au finalizat prin emiterea unor Recomandări care au fost însușite de autoritățile publice cărora le-au fost adresate.
În urma anchetei efectuate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, respectiv, la Casele de Tip Familial Speranța și Violeta Carei s-a constatat că aspectele sesizate în presă nu s-au confirmat, iar la ancheta de la Casa Județeană de Pensii Bihor s-a constatat că problema era deja soluționată.
În topul drepturilor încălcate de autorităţile publice se claseaza dreptul persoanelor vătămate de o autoritate publică (art. 52), dreptul la un nivel de trai decent (art. 47), dreptul de proprietate privată (art. 44) și dreptul de petiționare (art. 51).
Problemele invocate sunt diverse, o parte dintre acestea fiind de competenţa instituţiei Avocatul Poporului, iar altele, nu. Pentru problemele cu care este sesizat Biroul Teritorial Oradea şi care intră în competenţa acestuia, se deschid dosare şi se fac demersuri pentru soluţionarea celor invocate de petenţi.
Pentru celelalte probleme, persoanele în cauză sunt îndrumate să se adreseze instituţiilor care sunt în măsură să le rezolve problemele.
„În acest sens, arătăm că multe dintre situaţiile invocate de petenţi, mai ales în cadrul audiențelor, se referă la actele autorităţii judecătoreşti, probleme care nu sunt de competenţa instituţiei Avocatul Poporului. Alteori, petenţii reclamă persoane fizice sau juridice de drept privat, care de asemenea nu intră în aria de competență a acestei instituţii”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului nu poate reprezenta petitionarii in justitie, această instituție contribuie la solutionarea conflictelor dintre persoanele fizice si autoritatile administratiei publice, pe cale amiabila, prin mediere şi dialog.
Sediul Biroului Teritorial Oradea al instituției Avocatul Poporului este în Oradea, str. Gen. Magheru nr. 21, ap. 159, jud. Bihor.
Programul de audienţe este de luni până joi între orele 9-16 iar vineri între orele 9 – 12. Telefon 0259/440.535, e-mail avpbihor@avp.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!