Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Mălan, a susținut joi o conferință de presă, pentru a expune stadiul de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, la șase luni de la startul implementării.
[eadvert]
Printre acțiunile principale derulate până acum în contul SMID, figurează și îndepărtarea vegetației de pe șanțurile drumurilor județene și demararea de negocieri cu operatorii de salubritate pentru colectarea deșeurilor apărute în cantități mari după curățarea acestor zone.
„Suntem în faza de proiectare a patru platforme de depozitare voluntară la Aleșd, Beiuș, Salonta și Marghita, unde cetățenii vor avea posibilitatea să depună gratuit și voluntar categoriile de deșeuri care nu sunt azi acoperite de contractele de salubrizare – deșeuri mari, moloz, cauciuciuri, mobilier, uleiuri și altele”, a precizat Mălan.
„La șase luni de la implementarea concretă a SMID, azi avem un grad de colectare selectivă destul de bun”, apreciază vicele. Diferențele sunt mari de la o zonă la alta. Cel mai slab stă Zona Metropolitană Oradea, unde salubrizarea este asigurată de RER Vest, iar colectarea selectivă se face în proporție de doar 20%. În zona 1B – UAT-urile din jurul Aleșdului, operate de Salubri, protectul este de 23,5% iar în zona 4 – Beiuș și Ștei cu comunele din jur, s-a ajuns la 29%. În Nordul Județului, în zona Marghita, procentul depășește 26%, iar în zonele Salonta -Tinca și Săcuieni – Valea lui Mihai, scorurile sunt cele mai bune: 33,93% respectiv 37,66%.
Media în Bihor este astfel de 30%, procent la care s-a ajuns în șase luni. Mălan apreciază că „e un procent bun prin comparație cu Covasna, care e dat ca exemplu de bună practică și care a ajuns la un grad de 38%, în 4 ani de la implementarea sistemului”.
Etapa a doua a SMID
Se află în pregătire etapa a doua a SMID, în care CJ Bihor plănuiește implementarea unor proiecte de peste 57 milioane euro din fonduri europene. Încă de pe acum, Mălan anunță alocarea de fonduri pentru achiziția a 20 de platforme de colectare selectivă a deșeurilor pentru zonele turistice, sisteme subterane în principal.
Alte preocupări sunt mărirea capacității de producție de compost din biodeșeuri, prin achiziția de biodegestoare, dar și cumpărarea de utilaje 4X4 sau cu șenile, care să asigure accesul echipajelor de salubrizare în zonele izolate ale județului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!