Marţi, 17 decembrie 2019, Compania de Apă Oradea (CAO) şi-a prezentat bilanţul de anul în curs şi planurile pentru anul viitor. Potrivit informaţiilor oferite de directorul general al CAO, Ovidiu Gavra, aproape 255 de mii de locuitori din judeţul Bihor beneficiază de alimentare cu apă oferită de companie. De asemenea, circa 214 mii de bihoreni au canalizare de la CAO.
Realizări
„Realizările noastre se bazează, pe de o parte, pe fonduri europene şi, pe de altă parte bugetul local şi surse proprii. În ceea ce priveşte fondurile europene, am finalizat din contractele fazate pe mediu, rămânând doar – Extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canalizare în zona S-E Oradea. Sunt lucrări foarte grele. Sunt canalizări la 4 – 5 metri adâncime, vechi de zeci de ani. Sperăm că anul viitor vom termina şi programul acesta. Până una-alta, s-au realizat 229 de kilometri de apă, 7.600 de branşamente, şapte staţii de pompare apă. La canal s-au realizat 224 de kilometri de canal, 10.877 de racorduri şi 59 de staţii de pompare canal” a precizat Ovidiu Gavra.
În ceea ce priveşte extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din surse proprii şi de la bugetul local, CAO a cheltuit în acest an circa 7 milioane de lei, din care circa 4 milioane de lei fonduri proprii şi 3 milioane de lei de la bugetul local.
Dintre realizările făcute în acest an punctăm: Înlocuire reţea de apă pe strada Octavian Goga; Extindere reţea de apă şi canalizare pe strada Făgăraşului; Extindere reţea de apă şi canalizare menajeră pe strada Spartacus; Extindere reţea de apă şi canalizare menajeră pe strada Ceyrat; Reabilitarea reţelelor de apă, canalizare menageră şi pluvială pe strada Mihai Eminescu; Deviere reţele edilitare pasaj Magheru etc.
Calitatea apei
„O problemă neplăcută pentru noi este calitatea apei, pentru că avem o cantitate mare de fier în apă. Încercăm tot felul de soluţii pentru a îmbunătăţi această calitate, să eliminăm fierul din apă”, a subliniat şeful CAO. În acest sens, este în faza ultimă de finalizare o staţie pilot SH 890 pentru îmbunătăţirea calităţii apei, în zona Cartierului prima din Nufărul. Staţia va deservi câteva zeci de blocuri. Soluţia de tratare constă într-o instalaţie de tratare fizico-chimică a apei brute în scopul potabilizării ei. Staţia se compune din: instalaţie automată de electroclorinare – dozarea hipocloritului de sodiu se face în conductă prin intermediul instalaţieide electroclorinare care asigură menţinerea unui conţinut de clor rezidual pentru dezinfecţia apei; instalaţie automată de filtrare cu cărbune activ (au rolul de a reţine din apă substanţele organice) şi o instalaţie de filtrare automată cu piroluzită (care reţine sedimentele şi particulele în suspensie).
În cursul acestui an, CAO a crescut gradul de utilizare a reţelei de canalizare în Oradea şi în afara Oradiei. Astfel, numărul de racorduri funcţionale a crescut în Oradea de la 82,5% în 2016 la 92,3% în 2019. „Au fost măsuri nepopulare, dar, cel puţin au dat rezultate, benefice pentru Compania de Apă. Şi gradul acesta de utilizare a reţelei, indică şi gradul de civilizaţie”, este de părere Ovidiu Gavra. În afara Oradiei, gradul de utilizare a reţelei de canalizare a crescut de la 60,4% în 2018 la 64,9% în 2019.
La capitolul realizări pot fi trecute şi montările de contoare cu telecitire, în prezent fiind operaţionale 48.400 de contoare cu telecitire. Tot la realizări poate fi trecută şi diversificarea modalităţilor de încasare a facturilor, dorinţa conducerii CAO fiind să reducă cât mai mult încasările prin casierie, în prezent reprezentând aproape 36%.
Obiective
Dintre obiectivele CAO pentru anii următori punctăm: lucrări de extindere, reabilitări de reţele de apă şi canalizare, îmbunătăţirea calităţii apei, modelarea hidraulică a reţelei de distribuţie a apei, montarea de contoare cu telecitire şi managementul documentelor. „Planul de investiţii este coroborat cu programul de modernizare al străzilor al Primăriei Municipiului Oradea”, a încheiat directorul CAO.
Trimite articolul
XCompania de apa oradea taxeaza apa si canalizarea la un pret f. mare , fara nici o justificare, ba in plus taxeaza si apa de ploaie abuziv, care oricum se infiltreaza in pamant in cea mai mare parte, ar trebui verificate cheltuielile si corelarea preturilor care nu se justifica sa fie ata de mari.
-
justificarea este ca pierderile pe care le au pe retele le baga tot pe gatul abonatilor ,ca bolovanul nu accepta pierderi:(
Sa va ia Dracu’ !
Atit.