Încă din martie, plățile înregistrate la Direcția Economică cu titlul de taxe și impozite stabileau un trend în scădere față de anul trecut și față de așteptările stabilite pentru 2020, situație care se confirmă și la finalul lui iunie. În 30 iunie a expirat termenul de plată fără penalități a taxelor și impozitelor.
„Încasările din anul 2020 sunt afectate direct de contracția activităților economice ca urmare a restricției de desfășurare a activităților, de circulație a persoanelor și mărfurilor impuse pentru restrângerea răspândirii pandemiei COVID-19. Contextul economic general a afectat schimburile comerciale existente și între companiile din Oradea și furnizorii/clienții lor din alte regiuni sau state ale lumii, acestea înregistând dificultăți la plata impozitelor și taxelor datorate la primul termen de plată al anului 2020”, comentează directorul economic Eduard Florea.
Cele mai mari scăderi vin din impozitele companiilor – din suma totală de 8,7 milioane de lei mai puțin încasată în 2020, companiile au achitat mai puțin cu 6,65 milioane lei față de acceași perioadă din anul 2019.
În comparație cu firmele, persoanele fizice au dovedit o bună conformare la plata impozitelor și taxelor locale, sumele încasate fiind comparabile cu cele din anul anterior (+1% clădiri, -1% terenuri și +3% auto), transmite Primăria.
Contracție și în construcții
O reducere semnificativă de încasări s-a înregistrat și la categoriile de venituri din amenzi (-21%, adică -1,17 milioane lei) și autorizații/avize urbanism (-20%, adică 1,08 milioane de lei).
Statistic, numărul de amenzi luate în debitul Primăriei a fost cu 40% mai mic în perioada comparată, respectiv 21.245 procese verbal de contravenție în primele 6 luni din anul 2020, față de 35.632 procese verbale în aceeași perioadă din 2019.
Numărul autorizațiilor de construire solicitate în primul semestru al anului 2020 a fost de 610 autorizații, față de un număr de 874 autorizații solicitate în aceeași perioadă a anului 2019.
Bonificații, peste 5 milioane
Situația încasărilor a fost influențată și de cuantumul bonificațiilor fiscale acordate pentru plata integrală până la primul termen de plată al impozitelor datorate pentru anul 2020. Un număr 66.113 cetățeni (aproximatix 63% din numărul total) și 3.881 firme (aproximativ 30% din numărul total) au ales plata anticitată a impozitelor pentru anul 2020. Suma totală a reducerilor (bonificației de plată) depășeste 5 milioane lei, cu 1 milion de lei (+26%) mai mult decât în anul precedent.
Trimite articolul
XRegele e gol.
Orbirea oamenilor : virusul e de vină, e prea gras și flămând.
Masca salvează Patria.
Va veni M. S. Chisboratura sa ne cuvanteze cat de tare a fost ea si cum so angajat ea pa la ziare prin Oradea dupa ce o supt mult
Păi și la ce trebuia să ne asteptam, la o creștere cum afirma Câțu care habar nu are ce vorbeste? Va continua să scadă.
Urmează falimentul statului român.
-
adevaraaat
lasa nu va mai plangeti de incasari, nu asta trebuie sa fie baza bugetului primariilor impozitele, care ar trebui sa fie simbolice, la ora actuala impozitele sunt prea mari pentru ca politrucii parveniti vor sa aiba cat mai multi bani la dispozitie pe care sa-i sifoneze si sa-si dea salarii exorbitante din impozitele persoanelor fizice si juridice ceea ce nu e in regula, salariile politrucilor si a celor din primarii trebuie sa se dea din munca pe care o fac ei si nu tin taxe si impozite dar la noi sunt primarii foarte multe care din banii pe impozite isi iau salariile grase si nemeritate pentru ca nu fac mai nimic stau ca trantorii sau nici nu stau la primarie de cate ori ii cauti ei sunt plecati sa-si rezolve problemele lor personale.
-
Corect. Veniturile ar fi trebuit sa vina din investitii, dar singurele investitii facute au fost in betoane, si din pacate acestea nu prea produc bani. Doar cheltuieli ulterioare ca sa astupam inevitabilele crapaturi.