La şase luni de la semnarea contractului de finanţare pentru prima etapă a proiectului „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic: Cetatea Oradea, complex turistic european”, managerul proiectului, Dumitru Sim, a făcut o prezentare succintă a activităţilor deja derulate.
Au fost tipărite 2.000 de pliante, 2.000 de broşuri şi 1.000 de ghiduri sub formă de hartă. A fost lansat şi un link pe site-ul Primăriei www.oradea.ro/cetatea-oradea, unde vor fi prezentate stadiile proiectului şi noutăţile legate de Cetate. Totodată, a fost semnat şi actul adiţional pentru acordarea prefinanţării în două tranşe dinstincte: 15% la semnarea contractului de finanţare şi 15% după semnarea contractului de execuţie a lucrărilor. Valoarea totală a proiectului este de 36,7 milioane de lei.
Austrieci sinceri
La prima licitaţie derulată în luna octombrie de municipalitate pentru contractarea executantului, nu a mai reuşit să depună nici o firmă oferta, întrucât s-a contestat caietul de sarcini. „Le-am impus vizite de teren, la care s-au prezentat 27 de firme româneşti şi europene interesate. Întâlnirile cu reprezentanţii firmelor s-au soldat cu versuri ale unui cor de bocitoare”, a spus Dumitru Sim făcând referire la contestaţiile nejustificate ale unor firme. El a remarct ulterior sinceritatea unei alte firme: „reprezentanţii unei societăţi austriace, cu 170 de angajaţi şi 42 de ani experienţă în domeniul monumentelor istorice, după ce au vizitat Cetatea au spus: «ne pare rău, dar ne retragem întrucât nu suntem în stare s-o facem»”, a relatat managerul proiectului.
Reprezentantul municipalităţii a amintit legislaţia defectuoasă privind atribuirea lucrărilor şi derularea licitaţiilor, „întrucât te determină să contractezi la preţul cel mai mic, firma, poate mai puţin potrivită şi nu cu cea mai multă experienţă în domeniul monumentelor istorice”.
Totuşi, în anunţul de licitaţie postat pe 3 decembrie pe site-ul Primăriei, privitor la caietul de sarcini refăcut după contestaţii, se precizează şi condiţia obligatorie De asemenea, trebuie să fi executat în ultimii cinci ani lucrări de restaurare de monumente istorice de categoria A sau B în sumă de minim 7,5 milioane de lei, iar una dintre aceste lucrări să fi fost în valoare de minim 2 milioane de lei.
Următoarea sesiune de licitaţie se va desfăşura în ianuarie-februarie. Anunţul este postat pe SEAP, firmele având răgaz până în prima parte a lunii ianuarie să-şi depună ofertele, după care până la mijlocul lui februarie, municipalitatea speră să aibă un executant.
Malina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!