La finele săptămânii trecute, Todor Albert, a susținut ultima sa conferință de presă în calitate de director al Filarmoncii de Stat din Oradea. După 8 ani de activitate în funcția de director al Filarmonicii, Todor Albert, a predat ștafeta conducerii lui Meleg Vilmos (actor al Teatrului Szigligeti), singurul candiat înscris pentru șefia instituției. „Cu acest prilej doresc să mulțumesc tuturor angajaților Filarmonicii pentru munca depusă, dar și publicului prezent la concerte, deoarece fără aportul lor nu am fi reușit să ne ducem la îndeplinire proiectele derulate în cadrul fiecărei stagiuni”, a precizat Todor Albert.
Pe lângă anunțul plecării în pensie a lui Todor Albert și venirea unui nou manager la Filarmonică, reprezentanților mass-mediei locale le-a fost prezentat și bilanțul intstituției pentru stagiunea recent încehiată (22 iunie). Astfel, conform conducerii în stagiunea 2016 – 2017, Filarmonica a găzduit un număr de 43 de concerte cu orchestră, din care 6 vocal-simfonice (alături de cor), 1 gală de operă, 1 muzică de balet, 4 concerte în cadrul Festivalului Primăverii, 1 festival Mozart, 1 festival Prokofiev, 1 festival Beethoven, Concertul de Anul Nou, respectiv concertul de muzică din filme (care în urma succesului obţinut a fost repetat). La acestea se adaugă 20 de concerte educative abordând patru teme (3 susţinute de orchestră, 1 susținută de cor). Conducerea Filarmonicii din Oradea a înregistrat și un eveniment special în stagiunea 2016 – 2017. La invitația ambasadei României din Italia, orchestra Filarmonicii din Oradea a susținut în data de 1 Decembrie 2016, la Roma, la „Auditorium de la Musica”, un concert prilejuit de marcarea Zilei Naționale a României.
Premiere și invitați de marcă
Tot în această stagiune au mai avut loc 6 concerte camerale, 14 apariții ale Corului Filarmonicii, 1 ansamblu invitat (Orchestra Simfonică de Suflători din Oradea) și mai multe concerte ralizate în parteneriat. De asemenea Corul Filarmonicii a avut și 3 apariții în cadrul Turneului Internațional alături de Ennio Morricone, în oraşele Praga, Cracovia și Viena (2-9 februarie 2017).
În ce privește compozițiile în primă audiție, la Filarmonica din Oradea în stagiunea 2016 – 2107 au fost trei lucrări în premieră națională („Concert pentru pian și orchestră” de C. Petra-Basacopol; Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră „Per Aspera ad Astra” în do minor, op. 32 de S. Bortkiewicz; „Concert pentru pian și orchestră în la minor, op. 17” de I. J. Paderewski). La acestea se adaugă și 6 lucrări în primă audiție pe plan local.
Referitor la artiștii invitați, pe lângă cei din România, au fost prezenți pe scena Filarmonicii din Oradea dirijori, soliști vocali și instrumentiști din Germania, Anglia, Japonia, Italia, Olanda, Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, SUA. Nu au fost uitați nici artiștii locali, care ua fost promovați și ei în calitate de solişti (Nagy Kálmán – concert-maestru, Lorenzo Moroni – corn, Maior Ana-Ruth – pian, Matei Violeta Camelia – pian).
Referitor la bilanțul satgionar, Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii a spus că „reacțiile privind atât concertele care au avut loc, cât și invitații avuți, prestația și repertoriul acestora în stagiunea 2106 – 2107 au fost favorabile. În fiecare an am încercat să venim cu ceva nou pentru diversificarea programului dar și pentru a fi pe placul publicului. Lucru pe care cred că și l-am reușit având în vedere feedback-ul primit”.
Legat de anumite sugestii s-au reclamații venite din partea publicului meloman orădean, conform chestionarelor completate de aceștia, majoritatea sunt nemulțumiți de faptul că unii spectatori nu își închid telefoanele mobile în timpul concertelor și de întârziați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!