La final de mandat, rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, şi-a prezentat realizările şi nerealizările. Astfel, cea mai mare realizare este evoluţia pozitivă a Universităţii din Oradea de la stadiul incert din 2007 (când era în pragul desfiinţării) până la confirmarea performanţelor în 2011, dovedite prin câteva documente oficiale, foarte importante pentru orice Universitate: raportul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) din 1 iulie 2011, clasificarea internă a universităţilor şi clasamentul mondial Schimago.
Încredere şi apreciere
Cornel Antal a citat astfel din raportul ARACIS: „deplina încredere şi apreciere pentru angajarea şi profesionalismul academic al managementului universităţii al rectorului Cornel Antal, în mod deosebit”. Al doilea document oficial este ordinul ministrului 5262 din 2011, privind clasificarea universităţilor, unde UO este clasificată pe poziţia şapte la categoria universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică, şi 19 din cele 100 de universităţi evaluate.
Antal a mai menţionat şi clasamentul mondial Schimago unde apar doar 17 universităţi din România, în care UO ocupă poziţia 9.
„Legat de management, nu vreau să trec cu vederea nici raportul Coaliţiei pentru Universităţi Curate, unde din patru criterii de evaluare, la unul dintre criterii – care ne-a interesat cel mai mult: «transparenţă şi corectitudinea administrativă», Coaliţia ne-a plasat pe locul I pe ţară”, a mai arătat rectorul Cornel Antal.
Realizări
Oradea. Rectorul Cornel Antal a arătat că în raportul ARACIS, la politica de asigurare a calităţii, este apreciată cercetarea şi implicarea studenţilor în toate comisiile Senatului, în special în comisia de cazare, implicarea acestora în realizarea ziarului studenţesc, diversificarea ofertelor de burse, diplome de excelenţă şi de merit pentru studenţii fruntaşi, transparenţă administrativă, atragerea unor mari personalităţi ale vieţii academice şi ţară şi din străinătate.
Un alt aspect bifat la capitolul realizări de către rectorul Antal este acela că s-au refăcut însemnele identitare ale universităţii, s-a stabilit salarizare diferenţiată a cadrelor didactice conform cu performanţa, introducerea de aplicaţii informatice în mai multe domenii, inclusiv în contabilitate, salarizare, direcţia administrativă, noua bibliotecă universitară şi dotările de nivel european, continuarea lucrărilor la Facultatea de Muzică, reabilitarea corpului A din noile cămine studenţeşti, terenuri şi imobile primite de la administraţia locală, înfiinţarea centrului stomatologic de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, amenajarea clădirilor de la Arte Vizuale, realizarea laboratorului de Jurnalism, biobaza de pe strada Pitagora, împrejmuirea perimetrului universităţii, inventarierea patrimoniului universităţii, sistemul uniweb de gestiune a studenţilor şi a planului de învăţământ etc.
Nerealizările rectorului Antal
Rectorul Cornel Antal a făcut un bilanţ la final de mandat. Rectorul Antal a spus că ar fi dorit acreditarea de noi domenii de doctorat şi atestarea de noi conducători de doctorat, doar două domenii de doctorat fiind acreditate. O altă nemulţumire a rectorului orădean este aceea că Institutul Regional pentru Educaţie, Cercetare şi Transfer Tehnologic nu este încă funcţional. Totodată, rectorul Antal este dezamăgit de faptul că a rămas doar la stadiul de intenţie realizarea Incubatorului de Afaceri cu reprezentanţii locali ai Federaţiei Patronilor Bihor şi că nu a reuşit acreditarea Institutului de Cercetare şi Inovare al Universităţii din Oradea sau creşterea numărului de doctoranzi cu frecvenţă.
Tot la nerealizări, rectorul a trecut şi nefinalizarea în totalitate a căminelor studenţeşti. Rectorul este nemulţumit şi de faptul că nu s-a reuşit unificarea, cel puţin parţială, a asociaţiilor studenţeşti şi nici relizarea unei case de cultură a studenţilor ori extinderea proiectului prin care temele pentru lucrările de licenţă şi masterat să fie date de instituţii şi firme. Potrivit rectorului, acest proiect a fost aplicat până în prezent doar în domeniul electronic.
Rectorul Cornel Antal şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la cârma Universităţii din Oradea, avându-l contracandidat pe prof. univ. dr. Gheorghe Ionescu de la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii din Oradea. Noul rector va fi ales în data de 8 februarie.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!