„Este deja o evidență faptul că Oradea parcurge în ultimii ani o perioadă de dezvoltare accelerată, iar printre cauzele acestei realități se numără faptul că administrația locală a înțeles că atragerea de fonduri europene este esențială pentru dezvoltarea orașului”, a spus viceprimarul Mircea Mălan în deschiderea conferinței de presă.
Acesta a declarat că, prin DMPFI, Primăria are intenţia să păstreze ritmul scrierii de proiecte pentru a acoperi 120% din sumele pe care le-ar putea primi oraşul. Este strategia oraşuilui de a avea proiecte pregătite pentru axele de finanţare unde absorbţia este slabă şi Guvernul va fi nevoit la redistribuiri.
Moș a mai arătat că 2018 este unul mai special pentru că direcţia împlineşte, acum, 10 ani de la înființare. “Fiecare proiect a însemnat pentru noi multă muncă, mult efort, studiu și în cele din urmă multe satisfacții”, a spus el, mulţumind subalternilor prezenţi şi foşti şi colegilor din primărie.
În milioane
În 2017, valoarea totală a proiectelor finalizare este de 41.142.528 lei. Cele mai importante dintre acestea au legătură cu termoficarea: s-a terminat sonda de reinjecţie a apei geotermale, s-au reabilitat mai mulţi km de magistrală de termoficare şi s-au înnoit echipamentele de mai multe puncte termice.
În prezent, DMPFI are şase proiecte în implementare, valoarea acestora e de 205.961.628 lei. Cel mai important este cel în continuarea reabilitării sistemului de termoficare. La finalul anului trecut s-a dat ordinul de începere a lucrărilor restaurare a Casei Darvas – La Roche. Restaurarea Muzeului Francmasoneriei este în fază avansată.
Drumul expres ar trebui terminat, de asemenea, în acest an şi se va continua automatizarea PT-urilor.
Proiecte depuse
Pe finalul lui 2017 au fost elaborate și depuse spre finanțare mai multe proiecte care urmăresc creșterea eficienței energetice pentru mai multe clădiri care deservesc orașul Oradea: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, Școala Gimnazială Dacia, Grădinița nr. 20, dar și clădirea Liceului Ortodox Roman Ciorogariu.
În acest moment DMPFI are mai multe proiecte aflate în stadiu de pregătire, fie pe programul de finanțare POR, fie POIM, proiecte care privesc reabilitarea sistemului de termoficare – etapa III, valorificarea energiei geotermale pentru consumatorii cartierului Nufărul I, reabilitarea fațadelor și amenajări interioare la Școala Gimnazială nr. 11, dar şi reabilitarea termică a mai multor blocuri de locuințe din municipiu.
Pietonalizările de străzi ţin tot de posibilitatea atragerii de bani europeni. Anul acesta va începe şantierul din Piaţa Ferdinand şi se vor continua demersurile pentru transformarea în pietonale a str. Aurel Lazăr, str. Libertății, str. Nicolae Grigorescu, str. Independenței, zona malului stâng al Crișului Repede, Centrul Civic.
RO-HU
În ianuarie 2018, DMPFI a depus mai multe proiecte prin programul de finanțare RO –HU. Acestea au ca obiective: realizarea Centrului de antreprenoriat Piața Cetate, dotarea cu echipamente modernizate a Spitalului Municipal și a Spitalului Județean Oradea, dar și îmbunătățirea serviciului de transport public la OTL.
În perspectiva depistării unor fonduri de rezervă, executivul are pregătite mai multe proiecte pentru a aduce banii la Oradea. Între acestea sunt cele pentru reabilitarea bastioanelor Cetăţii dar şi manejul Cazarmei Husarilor. Clădirea din zona Bulevardului Decebal este în proprietatea exclusivă a Primăriei şi se află într-o stare de degradare avansată.
Vom cerceta!
Edilii au fost chestionaţi şi pe tema proiectelor implementate anii trecuţi, care acum prezintă vicii sau au fost de-a dreptul catastrofale, cazul Dealului Ciuperca.
Pentru piatra „puşcată” din Piaţa Unirii, viceprimarul Mălan reia declaraţiile anterioare, unele de anul trecut, cum că se va face o anchetă pentru a determina vinovaţii. El insistă că pe platou, inclusiv în vecinătatea statuii lui Mihai Viteazul, s-ar fi intrat cu maşini.
Despre faptul că inclusiv una dintre fântâni prezintă crăpături destul de importante încât să trebuiască lipită, vicele nu zice mare lucru. Declară că, dacă vina pentru defecte aparţine constructorilor, vor fi puşi la plată. Dar dacă pe platou s-a intrat cu maşini, spune Mălan, atunci nu i se poate imputa executantului paguba.
Lucrarea din Piaţa Unirii are garanţie de 10 ani.
Istoria…
Pentru faptul că CET-ul, deşi modernizat, e în situaţia de a încasa amenzi pentru lipsa autorizaţiei de mediu la un cazan vechi, edilii pun vina pe …moştenirea istorică.
Moş şi Serac spun că schema de funcţionare a CETului prevedea includerea echipamentului vechi, pe gaz. În acest caz, e normală funcţionarea cu un cazan care se califică la amendă din partea Gărzii de Mediu?, e întrebarea JB&Bihon.
Mălan invocă situaţia cazanului, care de zeci de ani nu a fost reparat. Cum ar veni, istoria…
Citiți principiile noastre de moderare aici!