În cursul anului 2021, Poliţia Bihoreană a continuat să fie un factor de securitate şi stabilitate, având o contribuţie semnificativă la scăderea și menţinerea sub control a fenomenului infracţional, la asigurarea desfăşurării în condiţii optime de siguranță a vieții comunității.
[eadvert]
În cel de-al doilea an cu context epidemic, prin acțiunile desfășurate alături de celelalte structuri de ordine și siguranță publică, polițiștii bihoreni au contribuit la conștientizarea necesității respectării de către cetățeni a tuturor normelor sanitare, pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în județul Bihor.
„Raportat la anul 2020, când contextul epidemic a impus o perioadă de câteva luni de stare de urgență, cu tot ce implică aceasta, respectiv scăderea activităților infracționale datorită măsurilor de restricționare impuse de pandemie, anul 2021 se caracterizează printr-o revenire treptată la normalitatea preocupărilor infracționale caracteristice anilor care preced pandemia. Principalii indicatori de evaluare a activităților desfășurate de polițiștii bihoreni în anul 2021 relevă faptul că infracționalitatea sesizată a crescut cu 15%. Infracțiunile de natură economică constatate au scăzut cu 8%”, a transmis chestorul de poliție Alin Haniș, șeful IPJ Bihor.
Procent de 100%
Totodată, autorii infracțiunilor de mare violență (omor, tentativă de omor) și cei care au produs accidente rutiere și au fugit de la fața locului au fost identificați, în procent de 100%.
„Autorii infracțiunilor de mare violență (omor, tentativă de omor) au fost identificați în procent de 100%. De asemenea, au fost identificați în proporție de 100% autorii accidentelor de circulație ai căror conducători auto au părăsit locul accidentului. Se înregistrează o creștere a numărului de dosare penale soluționate cu 9,3%, precum și a propunerilor de trimitere în judecată, cu 25%. În cursul anului 2021 a crescut cu 15% numărul de dosare soluționate înregistrate cu autor cu necunoscut, iar numărul cazurilor soluționate prin identificarea autorului a crescut cu 25%. Totodată, în cursul anului 2021 a crescut cu 26,5% numărul persoanelor cercetate și cu 6,7% cazurile în care soluțiile au fost trimiterea în judecată. În ce privește infracționalitatea contra patrimoniului, se observă o ușoară scădere a faptelor de furt (0,08%), cu o scădere cu 12% a furturilor din locuințe și o creștere cu 11% a furturilor din societăți comerciale”, a mai prezentat Haniș.
Au crescut furturile și tâlhăriile
Furturile din autoturisme au crescut de la 195 la 256 de fapte, iar cele de autoturisme de la 37 la 54 de fapte, majoritatea fiind furturi în scop de folosință. Se înregistrează o creștere la faptele de înșelăciune cu 19%, iar tâlhăriile cresc cu 15 fapte, de la 39 la 57.
„Se observă în mediul rural o scădere cu 19% a infracțiunilor de furt din locuințe și cu 1% a celor de furt din societăți comerciale. Furturile din buzunare comise în mediul rural scad semnificativ, cu 50%. În ce privește infracțiunile de furt din autoturisme comise în mediul rural, acestea scad cu 17%, iar infracțiunile de furturi de auto comise în mediul rural scad cu 11%. Se observă un trend ascendent la infracționalitatea contra persoanei (27%), cele mai mari creșteri înregistrându-se la infracțiunile de lovire și alte violențe (30%), respectiv amenințare (18%)”, mai informează IPJ Bihor.
Au scăzut infracțiunile de omor. Se mențin tentativele
În ce privește infracțiunile contra vieții, în cursul anului 2021, pentru al cincilea an consecutiv, nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte.
„Infracțiunile de omor au scăzut cu 16,6% față de anul anterior, iar tentativele de omor au rămas la același nivel. Toate faptele de mare violență sesizate în 2021 au fost soluționate prin identificarea autorilor. Dispozitivul de siguranță a fost adaptat în funcție de evoluția situației operative, fiind organizate patrule în zonele cu risc criminogen, corelate cu intervalele orare de comitere a faptelor”, mai arată raportul IPJ Bihor.
Amenzi de peste 16 milioane lei
Structurile de ordine publică au organizat 362 de acțiuni cu efective sporite și 81 de razii, în urma cărora au aplicat 40.227 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 16.127.000 de lei.
„Efectivele poliției de ordine publică au constatat 1.223 de infracțiuni, din care 1.181 în flagrant delict. Pe linia sistemelor de securitate au fost controlate 370 de societăți comerciale, fiind aplicate 195 de sancțiuni contravenționale conform prevederilor Legii nr.333/2003, cu amenzi în valoare de 304.300 de lei. Media zilnică a fost de 90 de patrule, din care 27 mixte (împreună cu jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră). Patrulele de ordine publică au intervenit la 19.398 de apeluri semnalate prin intermediul S.N.U.A.U. 112, din care 11.624 în mediul urban și 9.774 în mediul rural. De asemenea, în cursul anului 2021, polițiștii de ordine publică au intervenit la 1.595 de solicitări ale cetățenilor, altele decât cele semnalate prin SNUAU 112″, mai transmite IPJ Bihor.
A crescut numărul apelurilor. O intervenție la 13 minute
Au fost înregistrate 38.999 de apeluri 112, în creștere cu 24,7% față de anul precedent. Media a fost de 106 apeluri pe zi, respectiv o intervenție la 13 minute.
„Au fost constatate 365 de infracțiuni silvice, fiind aplicate 497 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 416.000 lei. Totodată, în cursul anului 2021 au fost confiscați 3.743,62 metri cubi de material lemnos, în valoare de 983.240 de lei. Polițiștii de investigare a criminalității economice au acționat pentru combaterea faptelor ilegale grave din economie, obiectivul prioritar de acţiune fiind menţinerea unui climat de legalitate în sfera afacerilor, în vederea consolidării unui mediu de afaceri stabil şi predictibil, capabil a asigura buna funcţionare a economiei româneşti”, mai precizează bilanțul IPJ.
Au crescut prejudiciul recuperat, rechizitoriile
În anul 2021 au fost constatate 637 de infracțiuni economice, în scădere cu 8%. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au recuperat prejudicii în sumă de 6.617.798 de lei, înregistrându-se o creștere a prejudiciului recuperat cu 405%.
„De asemenea, au fost puse în aplicare măsuri asiguratorii în valoare de 14.199.812 lei. A crescut cu 25% numărul persoane cercetate în cauze de natură economică, iar numărul de rechizitorii a crescut cu 180%. În urma acțiunilor și verificărilor efectuate polițiștii de investigare a criminalităţii economice au aplicat 72 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 132.500 de lei, dispunând confiscarea a 1.359.160 de ţigarete marcate necorespunzător (67.958 de pachete de ţigarete) şi a 32,42 kg. de tutun pentru fumat”, mai arată comunicatul IPJ Bihor.
Au crescut accidentele rutiere grave
Au fost identificați toţi conducătorii auto care au părăsit locul accidentului fără încuviințarea poliției (23).În anul 2021 s-a înregistrat o creștere cu 7% a numărului de accidente rutiere grave și o creștere cu 2% a numărului persoanelor rănite grav în urma accidentelor rutiere.
Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut de la 34 la 39.
„Structurile de poliție rutieră au soluționat 946 de dosare penale. De asemenea, au fost dispuse măsuri preventive față de 16 persoane. Din cele 16 persoane reținute, s-a dispus arestarea preventivă față de o persoană și măsura controlului judiciar față de alte două persoane.A existat o evidentă corespondenţă între principalele cauze generatoare de accidente şi sancţiunile aplicate pentru încălcările de gen ale regulilor rutiere. Astfel, pe drumurile ce tranzitează judeţul Bihor, principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea priorității de trecere pietonilor, depășirile neregulamentare și abaterile comise de bicicliști”, a mai precizat Haniș.
În cursul anului 2021, poliţiştii rutieri bihoreni au aplicat 42.084 de sancțiuni contravenționale, din care 22.302 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 1.719 pentru indisciplina pietonilor și 1.801 pentru abaterile comise de bicicliști.
Aproape 7.000 de permise reținute
Polițiștii rutieri în colaborare cu polițiștii de ordine publică au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 6.853 de permise de conducere (1.047 pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei legale, 489 pentru neacordarea de priorității de trece pietonilor, 567 pentru conducere sub influența alcoolului) și au retras 2.825 de certificate de înmatriculare a vehiculelor (din care 142 pentru poluare fonică).
„Totodată, în colaborare cu structurile de ordine publică, au fost aplicate conducătorilor auto 48.481 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 21.916.170 de lei. Au fost identificați 23 de conducători auto care au părăsit locul faptei în cazul accidentelor cu victime (100%)”, a mai declarat chestorul Haniș.
Trimite articolul
XAti omis sa scrieti ca cs. Victoras Micula a fost prezent la video conferinta prin zoom unde a prezentat raportul de evaluare al Pol.Mun Oradea. Din motive tehinice bine stiute el nu s a putut prezenta, ii este frica de procuror A.C.
Sfidarea oricăror legi continuãp prin lipsa încheierilor dosarelor penale deschise și nefinalizate.
micula nu face parte din cei 100%? multumesc pt raspuns
O știre de mai mare rasul și o realizare demna numai de miliția romana. Auzi 100%realizare pt crime și tentativa de omor. Pai bai militzica, i-ați identificat pt ca erau la fata locului nu au fugit sa se ascundă, la fel și cei din accidentele rutiere… Tâlharii, hoții, violatorii, și alții ca ei cui ii lăsați, câți ani stau dosarele în sertar ca este de făcut ancheta și controale? Acolo este de lucru nu de frecat bastonul după certificate și purtat măștii. Micula ne saluta cu degetul când miliția din Bihor este mânjit pana la cap. Vai de voi și realizările extraordinare supușii partidului.
Să înțeleg că toți acești infractori au fost descoperiți și priși de persoanele vătămate, iar apoi predate poliției?
Despre cei pe care trebuia să-i descopere și să-i rețină polițiștii, de ce nu pomeniți nimic?