„Garda Forestieră Oradea execută în permanență controale prin inspecții în fondul forestier proprietate publică a Statului Român cât și în proprietăți private, pentru identificarea tăierilor fără drept de arbori precum și pentru prevenirea extinderii acestui fenomen infracțional. De asemenea desfășoară controale pe drumurile publice și forestiere pentru identificarea trasnporturilor ilegale de materiale lemnoase, împreună cu delegații Inspectoratului de Politie Județean ; a Inspectoratului Judetean de Jandarmi și în colaborare cu structurile silvice autorizate.
Activitatea desfășurată în primele 2 luni ale anului 2020 se prezintă astfel:
29 de acțiuni privind controlul circulației materialelor lemnoase, pe drumuri publice și forestiere
65 de acțiuni privind controlul depozitelor de material lemnos,
43 de acțiuni privind controlul exploatării în partizi autorizate,
7 controale tematice, de fond/parțiale la ocoale silvice autorizate
18 acțiuni comune desfășurate cu poliţiştii de la Compartimentul Delicte Silvice/ Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
au fost soluționate 18 petiții și sesizări privind încălcări ale regimului silvic,
În urma acestor acțiuni au fost constatate un număr de 15 contravenții, cu o valoare totală de 18.000 lei, fiind confiscați fizic 34 mc material lemnos, respectiv 5 mc valoric.
20 verificări pe linie cinegetică.
Prejudiciu creat fondului forestier național constatat în urma verificărilor este de 64.302 lei. Pentru recuperarea acestui prejudiciu au fost luate măsurile legale prin imputarea la personalul silvic respectiv prin întocmirea și înaintarea către organele competente a unui număr de două plângeri penale.
Facem mențiunea că angajații Gărzii Forestiere Oradea, în exercitarea atribuțiilor de control, au utilizat sitemul SUMAL, pentru constatarea și probarea ilegalităților în domeniul silvic, acesta fiind de cele mai multe ori punctul de plecare în determinarea punctelor/zonelor critice privind tăierea ilegală de arbori, comercializarea cât și transportul tăierilor ilegale.
Pentru a preveni fenomenul infracțional Garda Forestieră Oradea continuă aceste activități de verificare și control într-un ritm susținut și în viitor”, a transmis Inspector șef Remus Moțiu, de la Garda Forestieră Oradea.
Trimite articolul
Xcu toate controalele voastre padurea dispare pe zi ce trece iar hotii sunt protejati de cei care ar trebui sa aplice sanctiunile,