„Constructorii sunt depăşiţi, după părerea mea, de nevoile beneficiarilor. Vin la licitaţii cu preţuri de pornire mici, foarte joase, şi apoi realizează că din banii ăia le e greu să facă lucrări. Apoi, ritmul de lucru e slab şi apar întârzieri faţă de contractele semnate. Noi avem nişte contracte destul de bine blindate, bine studiate de jurişti.
Dacă lucrările nu se termină la termen, se vor termina pe banii lor, a firmelor. Voi ţine această promisiune, fără discuţie”, este constatarea şi angajamentul formulate de Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea la momentul bilanţului pe anul în curs.
Pe lângă lucrările multianuale derulate în contul programului Aparegio, compania a lucrat şi pe proiecte finanţate din bani proprii sau de la oraş, în valoare de peste 3,4 milioane de lei.
Suma a acoperit, între altele, reabilitarea reţelelor de canal menajer şi canal pluvial, extinderea reţelei de apă secundară pe strada Independenţei, reabilitare reţea de apă, canalizare menajeră și pluvială pe strada Tribunalului, canal colector menajer strada Secarei – Bdul Ștefan cel Mare şi reabilitarea reţelei de apă pe Podul Sf. Ladislau sau depoluarea pârâului Paris.
Procese şi cartonaşe roşii
Cu cât mai mari lucrările şi banii, cu atât mai mare scărmăneala cu constructorii. Managerul CAO a punctat că, în urma lucrărilor abandonate din Aparegio, compania combate şi în justiţie cu firmele contractante. „Suntem în proces cu câteva firme, probabil vom fi cu şi mai multe. Nu-i o problemă, trebuie să trăiască şi avocaţii”, comentează Gavra.
Selina, out!
„Avem două procese cu Selina şi unul cu Cartel Bau. La Selina i-am executat garanţia de bună execuţie şi i-am dat un certificat constator negativ, ceea ce însemnă că doi ani de zile nu au ce căuta pe la noi. Ne-au dat în judecată pentru suspendarea acestui certificat negativ dar am câştigat procesul”, declară managerul.
E de notorietate că firma a abandonat un pachet de lucrări dificile, schimbarea canalizării pe câteva străzi, pe fondul intrării în insolvenţă a firmei.
Valabilitatea certificatului negativ în alte licitaţii, este facultativă. „Situaţia e destul de ambiguă, legea spune că beneficiarul poate să nu-i primească la licitaţie, nu că ar fi obligat să nu-i primescă. Noi, ca principiu, credem că certificatul e public. Cine vrea să-l ia în seamă, îl poate considera”, explică Gavra.
Un al doilea certificat negativ a fost emis de CAO pe numele firmei Cartel Bau cu care se află în litigiu pentru lucrările de la Sântandrei, Palota, Giriş Tărian.
Viitorul sună … româneşte
Maganerul se arată sceptic cu privire la viitoarele investiţii pe fonduri europene. Apreciază că se va croniciza situaţia unei veşnice întârzieri faţă de termenele limită de cheltuire a banilor europeni alocaţi.
„Programul 2014 – 2020 e tratat româneşte, ca la noi. Azi, în 2015, nu are aprobat încă ghidul. Noi avem toate pregătirile necesare, cu liste de investiţii şi cu consultarea experţilor. Acum suntem în faza de licitaţie a serviciilor de consultanţă.
Undeva în 2017 se vor licita lucrările. Deci, cu prognoza suntem în 2017 şi încă nu am pus, teoretic, sapa în pământ. În 2018 sau 2019 vom vorbi de cât de întârziaţi suntem şi cât de repede se apropie termenul”, anticipează Gavra.
Cu sau fără scepticismul managerial, CAO continuă să pregătească pachete de lucrări pe viitorul interval.
„Compania de Apă se pregătește să participe la Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) și, printr-un proces comun derulat cu Am POS Mediu și un consultant, au fost agreate investiţii prioritare pentru localităţile membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio și din aria de operare a Companiei de Apă (Oradea, Sânmartin, Oşorhei, Sântandrei, Ceica, Drăgeşti, Hidişelul de Sus, Ineu, Nojorid, Beiuş, Tinca, Tileagd, Săcădat, Copăcel).
Valoarea iniţială aprobată de AM pentru investiţii prioritare este de 101.215.155 lei, iar în momentul de faţă se pregăteşte licitaţia pentru întocmirea studiului de fezabilitate care se va afla la baza cererii de finanţare”, anunţă Gavra.
Contracte care se vor finaliza în 2016
CL 2 E – „Extindere reţele de apa şi canalizare în cartierele Grigorescu, Episcopia şi Calea Borşului, în Municipiul Oradea” (procent fizic 70,03%).
CL 3 E – „Extindere reţele de apă şi canalizare în comunele Nojorid, Oşorhei şi Copăcel” ( procent fizic 46,70%).
CL 4 E – „Extindere sistem de canalizare şi apă, cu racorduri la consumatori în localitatea Tinca şi extindere sistem de alimentare cu apă şi racorduri la consumatori în localităţile Gurbediu şi Râpa”( procent fizic 18,00%).
CL 5 E – „Extindere reţele de apa şi canalizare în comuna Sântandrei, localităţile Sântandrei şi Palota”( procent fizic 8,81%).
CL 6 E – „Extindere reţele de apă şi canalizare în comuna Sînmartin localităţile Sânmartin, Cordău, Cihei şi Rontău”( procent fizic 58,96%).
CL 7 E – „Extindere reţele de apa şi canalizare în comuna Ineu localităţile Husasău de Criş şi Ineu” ( procent fizic 49,60%).
Conform managerului Gavra, lucrările neterminate la finalul exerciţiului financiar trec pe POIM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!