Structurile de economie socială (SES) oferă oportunităţi administraţiilor locale de a scăpa de plata unor venituri minime garantate şi de a colecta taxe şi impozite de la cei care beneficiau de aceste venituri. Mai mult, prin SES, o serie de persoane vulnerabile, marginalizate, reuşesc să se angajeze.
Trade Center Oradea a găzduit miercuri, 18 noiembrie 2015, un eveniment dezbatere pe tema economiei sociale. Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Consult Pro Education, Euzone Consultancy Network şi partenerii acestora.
Evenimentul a reunit reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai societăţii civile şi ai mediului academic, specialişti în domeniul economiei sociale, manageri şi angajaţi în SES din Bihor, Alba şi Bucureşti – Ilfov.
Dezbateri
„Oradea ne-a oferit cel mai fertil teren pentru iniţiative de dezvoltare comunitară. Aici am găsit cei mai calzi oameni, cei mai implicaţi. Vrem să arătăm că economia socială există şi este o şansă de succes în România”, a subliniat Adriana Duţu, reprezentant Euzone Consultancy Network, în debutul conferinţei.
Liviu Miclăuş, directorul executiv al Organismului Intermediar (OI) Regional Nord – Vest POSDRU a vorbit despre legislaţia SES. „Prin intermediul SES din OI Nord-Vest s-au creat circa 1.800 de locuri de muncă într-un an. Mai multe decât înfiinţează o multinaţională după multe negocieri şi ajutoare de stat. Aceste locuri de muncă prin SES sunt mult mai importante. Ceea ce faceţi dumneavostră este un lucru mare: oferiţi locuri de muncă, oferiţi servicii, plătiţi taxe şi impozite în comunităţi”, a precizat Liviu Miclăuş.
Marin Burcea, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Administraţie şi Afaceri a Universităţii Bucureşti a conferenţiat despre economia socială ca măsură activă pentru dezvoltarea comunităţilor româneşti. Acesta a dat exemplul Finlandei, cea mai dezvoltată ţară din Europa, unde 18% din PIB este realizat de întreprinderile mici, în timp ce în România procentul este de doar 2%.
„Întreprinderile sociale de inserţie îşi propun un lucru fundamental: să integreze pe piaţa muncii grupuri sociale cu o vulnerabilitate ridicată”, a specificat Ştefan Contantinescu, expert în economia socială.
Despre avantajele angajării într-o structură de economie socială a vorbit Luminiţa Popa, director general Active Job Consulting. „Într-o SES beneficiezi de toate avantajele unui angajat: securitate, venit constant, concedii de odihnă, asigurări sociale. SES nefiind, neapărat, generatoare de profit, oamenii sunt extrem de motivaţi, fiindcă tot venitul le revine lor, sub formă de salar”, a explicat Luminiţa Popa.
Alte subiecte dezbătute în cadrul evenimentului au fost: ajutorul de minimis şi concurenţa; rolul organizaţiilor neguvernamentale în dezvoltarea economiei sociale; a achiziţiilor publice, ca instrumente pentru dezvoltarea acestui domeniu. De fapt, subiectul achiziţiilor publice şi legislaţia cam ambiguă a fost adus în discuţie de primarul de Curtuişeni, Nagy Istvan. „La nivelul comunei Curtuişeni au fost înfiinţate două SES prin care s-au angajat zece oameni.
Câştigă nu doar cei zece oameni ci şi familiile lor. Prin aceste SES ei au renăscut. Nu şi-au putut închipui vreodată că vor avea un loc de muncă şi vor intra în rând cu oamenii. Prin SES mai au de câştigat şi firmele din comună, de unde îşi fac cumpărăturile, dar şi Primăria, prin taxele colectate de la aceştia”, a declarat Nagy Istvan.
„Evenimentul de astăzi ne-a oferit şansa de a împărtăşi din experienţa noastră, de a arăta că există soluţii pentru dezvoltarea comunităţilor din România. Am vrut să prezentăm, alături de diferite afaceri sociale înfiinţate în România, cele 14 afaceri sociale deschise în cadrul proiectelor noastre în Albă, Bihor şi Bucureşti”, a concluzionat Adriana Duţu.
Prin implementarea proiectelor au fost create 84 de locuri de muncă. De asemenea, 350 de persoane au beneficiat de servicii de integrate de consiliere, dezvoltarea abilităţilor, a cunoştinţelor şi a stimei de sine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!