Ursul a atacat în seara zilei de sâmbătă, 29 iulie, o ciurdă de vaci aflată în apropierea unei gospodării din satul Marca-Huta, comuna Marca. Ștefan Iabloncik, care locuiește în Șinteu dar are terenuri și în comuna Marca, județul Sălaj, a observat că îi lipsește o vacă și s-a dus în căutarea ei. Când a găsit-o, vaca era deja ucisă de urs.
„Am mers și am căutat animalele și am văzut că lipsește o vacă. Am găsit-o dar nu mi-am dat seama, imediat, ca a fost omorâtă de urs. Nu m-am mai confruntat cu astfel de situații până acum, nu știam cum arată un animal ucis de un urs“, a povestit Ștefan pentru Jurnal Bihorean.
În ziua următoare a realizat că îi lipsește și un vițel, astfel că, împreună cu soția și câțiva vecini, a pornit în căutarea animalului.
„A doua zi îmi lipsea un vițel. Am căutat toată noaptea, cam la 50 de metri de bârlogul ursului. Când am mers pe vale, acolo am dat de urs, așa că l-am filmat. Am sunat-o imediat pe soția mea să meargă repede să se adăpostească pentru că ursul este aproape“, povestește bărbatul.
Astfel, bărbatul a rămas fără două vite și ar urma să fie despăgubit de stat după ce autoritățile din Sălaj au preluat și cercetat cazul. Totuși, Ștefan insistă că nu asta îl interesează. Spune că ce vrea, de fapt, este să se ia măsuri cu privire la urșii care apar tot mai des în zonă, pentru că, spune el, ar fi mai muți, nu doar unul.
„În ziua următoare după ce mi-am găsit animalele omorâte, m-a sunat un prieten din Marca să mă duc să îl ajut că ursul i-a atacat vacile. Am mers dar urmele pe care le-am găsit, sigur provin de la un urs mai mare față de cel care mi-a luat mie animalele“, spune Ștefan.
Locuitorii celor două județe sunt foarte supărați și speriați. Păgubitul spune că, noaptea, oamenii își închid casele și grajdurile de frica ursului.
„Am muncit o viață ca să am o ciurdă de vaci și acum vine ursul și mi le omoară. Sunt foarte supărat. Nu știu ce voi face, nu aș vrea să renunț la ele. Pot să vă spun că sătenii sunt foarte stresați și speriați. Cu toții ne temem că se va ajunge la o tragedie și urșii vor ataca oameni“.
Potrivit bărbatului, în ultima perioadă, la limita dintre cele două județe, au fost văzuți mai mulți urși. Pe lângă Șinteu, ursul a vizitat și satul Valea Târnei, unde a fost văzut de către două fete care se aflau la cules de afine. De asemenea, tot în apropiere dar în județul Sălaj, localnicii din comuna Zalha au semnalat apariția animalului sălbatic.
În cazul lui Ștefan, pagubele evaluate sunt în jur de 7.000 de lei.
Răspunderea civilă pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplare de urs revine autorității publice centrale pentru protecția mediului.
Pentru pagubele produse asupra culturilor agricole și animalelor domestice, cuantumul despăgubirilor se stabilește de comisia de evaluare și constatare, în funcție de valoarea pe piață a producției vegetale, a culturilor agricole, din care se scad cheltuielile ce ar fi fost făcute de la momentul producerii pagubei și până la momentul recoltării culturii sau în funcție de valoarea de înlocuire în cazul animalelor domestice și a stupinelor.
Despăgubiri pentru pagubele produse de ursul brun
La constatarea pagubei, au obligaţia de a fi prezenţi proprietarul păgubit sau reprezentantul legal ori convenţional al acestuia şi după caz gestionarul faunei cinegetice din fondul cinegetic în care s-a produs paguba sau administratorul ariei naturale protejate, dacă paguba s-a produs într-o arie naturală protejată neinclusă într-un fond cinegetic sau în care vânătoarea nu este admisă.
Evaluarea și constatarea pagubei se va face numai la cererea scrisă a proprietarului păgubit sau a reprezentantului legal ori convenţional al acestuia, depusă şi înregistrată la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs aceasta. Această cerere trebuie să fie completată și depusă în termen de maximum 48 de ore de la data constatării producerii pagubei.
Conform prevederilor HG nr. 3/2023, comisia are următoarele atribuții: constatarea și evaluarea pagubelor, stabilirea răspunderi civile și cuantumului despăgubirilor, pe baza verificării în teren și a documentelor depuse de proprietarul păgubit sau a reprezentantului legal ori convențional al acestuia, de gestionarul faunei cinegetice/administratorul ariei naturale protejate, sau de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, după caz.
Primarul unității administrativ-teritoriale are un rol deosebit de important în obținerea despăgubirilor de către persoanele păgubite, având ca obligații: informarea locuitorilor privind prevederile actului normativ, publicarea planului de situație al UAT și a datelor de contact ale entităților responsabile, solicitarea convocării comisiei în maxim 24 de ore de la data înregistrării cererii, verificarea calității de proprietar/reprezentant legal sau convențional, solicitarea de informații medicului veterinar/ unității de poliție în vederea completării documentelor justificative ce trebuie analizate de comisie.
Decizia de acordare sau neacordare a despăgubirilor pentru pagube produse de urs revine conducătorului structurii teritoriale a autorității publice centrale pentru protecția mediului, în baza procesului verbal întocmit de către comisie și a documentelor administrate de aceasta în evaluarea și constatare pagubei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!