În timp ce în țară mai multe școli sunt închise parțial din cauza gripei sezoniere, unitățile de învățământ din Oradea se apără cât pot împotriva ei. Potrivit reglementărilor impuse de Ministerul Educației, în clasele în care există cel puțin trei cazuri de gripă, activitatea se suspendă.
În județele Cluj și Sălaj aproape 300 de copii stau acasă după ce unitățile de învățământ la care învață au fost închise parțial din cauza gripei. Bihorul stă bine la acest capitol, nicio școală nefiind închisă până în prezent din această cauză.
În școlile pe care redactorul Jurnal bihorean & bihon.ro le-a vizitat (cu scopul de a vedea cum se respectă măsurile impuse de Direcția de Sănătate Publică Bihor), directorii, cadrele didactice, personalul administrativ, respectiv îngrijitoarele încearcă să ia măsurile cerute în condițiile caracterului epidemic al evoluției gripei în România.
„Facem tot ce ne-a cerut Direcția pentru Sănătate Publică Bihor. Aerisim sălile de clasă pe perioada pauzelor, timp de 10 minute. Se face zilnic triajul copiilor. Precizez că nu avem niciun caz de gripă confirmat. Viroze sunt. Avem copii care lipsesc din cauza răcelii”, a declarat prof. Viorica Popa, directorul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” din Oradea.
Potrivit acesteia, în unitatea pe care o conduce curățenia se face în sistem umed, cu apă, iar dezinfecția sălilor de clasă se face cu pastile clorom și microzit.
„Dezinfectarea sălilor de clasă se face la sfârșitul orelor de curs. La toalete, după fiecare pauză, femeile de serviciu intră la grupurile sanitare pentru curățenie și dezinfectare. Hârtie igienică și săpun punem în permanență. Există, din păcate, situații în care copiii aruncă câte un sul de hârtie în vasul de toaletă și nu de puține ori s-a înfundat vasul. Încercăm să-i educăm pe copii să folosească rațional apa, săpunul și hârtia, dar nu numai”, a mai declarat Viorica Popa.
Toatele noi
Directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea, prof. Iulius Timar, a evidențiat faptul că, în ultimii doi ani, de la preluarea mandatului de conducere a unității de învățământ a reabilitat 15 grupuri sanitare în școală.
„Mai avem de reabilitat două grupuri sanitare, la sala de sport, pe care le vom realiza în vară. Evident că respectăm măsurile cerute de Direcția de Sănătate Publică. Facem zilnic triajul, aerisim în fiecare pauză, femeile noastre de serviciu efectuează zilnic curățenie în sistem umed, în toate încăperile din școală, fac dezinfecție etc.”, a spus Timar.
Potrivit acestuia, la clasele primare și la gimnaziu, săpunul și hârtia igienică sunt gestionate diferit. Adică, aceasta nu este așezată în toalete, ci în clasă.
„Copiii din clasele primare și cei din clasele gimnaziale arucă sulul de hârtie igienică în vasul de toaletă și se înfundă sau se joacă cu săpunul lichid. Tocmai de aceea, s-a decis ca hârtia și săpunul să fie gestionate de cadrele didactice, la clasă. Astfel, copiii primesc săpunul și hârtia de la doamnele învățătoare și le folosesc rațional. Încercăm astfel să-i educăm. Cu elevii de liceu nu avem astfel de probleme”, a spus Timar.
Totodată, cadrele medicale ale școlilor au diseminat, prin afișare la loc vizibil, mesajele specifice cu privire la normele generale și individuale de igienă, precum și a informațiilor referitoare la prevenirea îmbolnăvirilor specifice sezonului rece.
Caz de gripă
La Școala Gimnazială nr. 11 din Oradea a fost, la începutul acestei luni a confirmat un caz de gripă. De teamă ca ceilalți copii să nu se îmbolnăvească, clasa a fost dezinfectată, deși copilul nu frecventase cursurile înainte cu o săptămână înainte de confirmarea gripei.
„Am avut un confirmat un singur caz de gripă, la învățământul primar. Noi facem zilnic triajul zilnic și raportăm cazurile la Inspectoratul Școlar. Încercăm să asigurăm hârtie și proasoape de hârtie la toalete. Din păcate, unii dintre ei au îndesat toaletele sau rezervorul de toaletă cu hârtie”, a spus directorul adjunct al Școlii nr. 11.
Medicul școlii a declarat că efectuează zilnic triajul, iar copiii cu simptomatologie asemănătoare gripei sunt izolați.
„Am făcut o anchetă. Dar copilul nu fusese la școală înainte cu 5-7 zile de a i se confirma diagnosticul. Eu am făcut triajul la clasă. S-a făcut dezinfecție, cu dublu dezinfectant la acea clasă, plus celelalte măsuri pe care le promovăm. La grădinița nr. 41, care este structura școlii, facem triajul zilnic, dimineața, la intrare în colectivitate. Evident că nu putem face triaju la prima oră la toți cei peste 1.000 de elevi, dar colaborăm cu dascălii, iar dacă tușesc, sunt apatici, au febră sau strănută sunt trimiși la cabinetul medical. Dacă vedem că sunt bolnavi, protocolul este să-i trimitem acasă. Dar de teamă, mulți părinți, își țin copiii acasă. Prin sondaj merg la clase și-i verific”, a spus medicul Școlii nr. 11.
La Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, directorii școlii intră în fiecare clasă pentru a vedea dacă se face aerisirea și dacă se respectă normele de igienă.
„Au fost clase în care am surprins geamurile închise în pauze. Elevii spuneau că au uitat să deschidă geamurile. I-am spus aerisiească. Totodată, împreună cu doamna doctor avem întâlniri cu personalul de serviciu pentru a le reîmprospăta cunoștințele, în care cerem să se facă igienizarea și să se utilizeze dezinfectante. Am avut multe viroze în acest sezon, dar de săptămâna aceasta numărul acestora a început să scadă. Nu am avut niciun caz de gripă”, a spus directorul Florin Nicoară.
Directorii școlilor se plâng că personalul pentru curățenie în școli este foarte puțin, raportat la numărul de eleviu și suprafață.
„Avem șase femei de serviciu. Numărul acestora ar trebui să fie dublu. Un hol de-aș nostru este de 50 – 60 m lungime. Vă dați seama care este încărcătura pentru femeile de serviciu?! Sala de sport trebuie spălată după fiecare oră, pentru ca elevii să nu inhaleze praful. Avem o singură sală de sport, cu două clase simultan la sport. O femeie este blocată acolo, ea trebuie să asigure oră de oră curățenia”, a spus Nicoară.
Versiunea părinților
Pe de altă parte, unii părinți se plâng că în multe dintre școlile din Oradea, dascălii cer bani pentru hârtie și săpun ori că elevii trebuie să rămână după ore pentru a face curățenie în clase.
„La început de an, noi trebuie să dăm bani pentru săpun și hârtie la toaletă ori pentru consumabile”, a spus o mămică care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea. Aceasta în condițiile în care directorii susțin că există bani pentru consumabile.
Trimite articolul
XLa Scoala gimnazila nr.11 unde invata fiica mea nu exista apa calda,sapunul si hartia noi parintii o cumparam,toaletele sunt murdare si miros,d-nele de serviciu probabil ca nu fac fata dar dupa ore se face curatenie superficiala dupa cum spun copiii pentru ca a doua zi este la fel cum au lasat ei in ziua precedenta,nu mai spun de triaj care nu se face la clasele V-VIII.Nu spun ca elevii sunt cuminti sau disciplinati dar situatia ar trebui prezentata exact asa cum este adica standard de nivel anii 1980.