„Printr-un ordin al ministrului Educaţiei, transmis pe 24 august, au fost desfiinţate în şase zile posturile de administratori, fochişti, secretare, şoferi, paznici sau documentarişti din cadrul celor 42 de Case ale Corpului Didactic. La noi, din fericire, situaţia e rezolvată. S-a făcut un artificiu şi totul rămâne pe loc. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că ar fi nevoie de aceste reduceri de personal pentru a face economii la buget. Noi ne întrebăm ce economii vor fi realizate în condiţiile în care, după micşorarea cu 25% a salariilor, aceşti angajaţi câştigă în medie 600 de lei? Ar fi umilitor ca atribuţiile personalului auxiliar şi nedidactic să fie preluate de personalul didactic, dacă ne gândim că munca unei femei de serviciu sau secretare, de exemplu, va fi făcută de un metodist sau un cadru didactic, fără bani în plus”, a declarat Ioan Tent, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor.
400 de posturi, desfiinţate
Cu problema reducerilor de personal auxiliar şi nedidactic se confruntă şi universităţile româneşti, cărora le-a fost încălcată autonomia. La nivelul învăţământului superior vor fi desfiinţate 400 de posturi, ocupate de paznici, femei de serviciu sau bucătărese. Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, spune că în instituţia pe care o conduce nu se pune problema reducerilor de posturi din rândul personalului auxiliar şi nedidactic.
„Nouă ne-au fost alocate 27 de posturi pentru personalul auxiliar şi nedidactic. Noi avem 27 de angajaţi. Prin urmare, la UO nu se vor face reduceri”, a asigurat rectorul Cornel Antal.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!