A trăit alături de bihoreni clipe minunate. O parte le-a dus cu ea în America şi le-a pus între coperţilre unei cărţi. Acum vine la Oradea să le împărtăşească românilor cum i-a perceput un american. Pe blogul personal http://clelainromania.blogspot.ro/, Clela Reed mărturiseşte că bihorenii cu care a luat contact au rămas pentru ea „nişte suflete dragi” pe care şi le-ar dori mai aproape. Ea spune că ar fi gata oricând să revină la momente speciale din viaţa lor: nuntă, binecuvântarea casei, botezul copilului. Chiar dacă e conştientă că distanţa e un mare impediment, Clela spune că prietenia e cea care oricât te-ai afla fizic de departe, te face să te simţi aproape. Pentru Clela au rămas momente de neuitat culesul porumbului, Festivalul pălincii şi al vinului, Ziua limbilor străine sărbătorită printre elevii din Oradea şi multe alte experienţe. Ziua de naştere a Clelei i-a prilejuit acesteia o întâlnire cu Virginia Zeani, o divă a operei născută în România, dar care a trăit în America, dar şi mai multe surprize din partea prietenilor– un tort cu cremă şi umplutură de zmeură şi căpşuni, dar şi faptul că studenţii săi i-au cântat „La mulţi ani!” în limba engleză. Din America, Clela îşi reafirmă „afecțiunea mea pentru acest pământ” şi e încântată că i s-a oferit o altă perspectivă, cu totul diferită, că a aflat mai multe despre minoritatea maghiară de aici, despre istoria Transilvaniei și a originilor credințe unitariene.
Voluntar în Corpul Păcii
Clela Reed mărturiseşte că acesta a fost visul ei: să devină voluntar în Corpul Păcii. Scriitoarea americană Clela Reed a locuit în comuna Sântandrei în perioada mai 2010 – octombrie 2011, timp în care a participat ca voluntară la un proiect al organizaţiei Peace Corp. În cadrul acestuia, a predat gratuit limba engleză pentru membrii comunităţii locale.
La întoarcerea în America, Clela Reed a realizat că s-a îndrăgostit iremediabil de România şi a dedicat un volum întreg experienţei sale de aici.
Volumul „The Hero of the Revolution Serve Us Tea” cuprinde poezii şi mici istorioare în proză inspirate de oamenii, locurile şi întâmplările de care a avut parte în timpul şederii sale în România.
Autoarea a ajuns să cunoască şi să aprecieze multe lucruri care nouă, românilor, ne scapă uneori.
Ca dovadă stă mărturie chiar dedicaţia din deschiderea cărţii: „For the people of Romania who have more courage than they claim, more strength than they feel, and greater riches than they recognize-”. „Pentru oamenii din România, care au mai mult curaj decât pretind, mai multă putere decât simt, şi mai multe bogăţii decât recunosc”. După lansarea din Statele Unite, cartea „The Hero of the Revolution Serve Us Tea” va fi lansată şi în România, în cadrul unui eveniment unic, ce va avea loc la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, joi 15 octombrie, de la orele 10. Pe lângă autoare vor mai lua cuvântul Felicia Vintilă, profesoară de limba engleză şi franceză, formatoare de mentori precum şi Mircea Pricăjan, redactor al revistei Familia. Prezentarea susţinută de Clela Reed va fi în limba engleză, asigurându-se şi traducerea.
Evenimentul va fi urmat la ora 12 de o întâlnire cu studenţii Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării/ Departamentul Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, ocazie cu care Clela va împărtăşi experienţa ei din perioada în care a trăit în România.
Această experienţă poate fi urmărită şi pe blogul autoarei scris în toată perioada cât a stat în România: http://clelainromania.blogspot.ro/
Educator şi poet, Clela Reed a publicat trei cărţi: Dancing on the Rim, Bloodline, şi Of Root and Sky.
Citiți principiile noastre de moderare aici!