În luna octombrie, la Sântion, se va inaugura primul centru complex de instruire tip „Search and rescue” din România.
Proiectul este finanţat din fonduri Phare CBS, în valoare de aproape 300.000 euro şi va fi realizat în cadrul unui program transfrontalier, împreună cu Asociaţia Pompierilor din Hajdu Bihar. Din această sumă, 30.000 de euro provin de la bihorenii care în 2008 au redirecţionat din veniturile lor impozitul de 2% către SMURD Bihor.
Dr. Hadrian Borcea, medic-şef la UPU – SMURD Bihor, a declarat că membrii board-ului fundaţiei SMURD România, format din cinci personalităţi din România (printre care şi Emil Hurezeanu) şi Germania, au decis ca din acest an, fiecare nucleu SMURD din ţară să cheltuie banii primiţi din 2% de la populaţie şi să acceseze fonduri Phare numai după ce întocmesc proiecte solide şi viabile.
Proiectul din Bihor vizează toată ţara şi va cuprinde un complex de instruire pentru oameni de diferite categorii: care nu lucrează în domeniul medical şi vor să ştie la nevoie să salveze o persoană (până la sosirea echipajelor specializate) precum şi majoritatea celor ce lucrează în sistemul sanitar şi doresc să se instruiască cât de cât în medicina de urgenţă (medici din spitale, policlinici, medici de familie, rezidenţi, studenţi etc).
De anvergură
Dr. Borcea ne-a spus că Primăria Borş a alocat pentru acest proiect 5.000 mp în Sântion, unde se va construi o hală uriaşă, cu mai multe compartimente: o sală pentru centrul de simulare, cu simulatoare pentru diverse situaţii de urgenţă, o sală pentru simulare prin reţea de calculatoare, o bibliotecă de specialitate pentru salvări etc.
Centrul de instruire îşi va începe activitatea cu ajutorul unor experţi de la centre de „Search and Rescue” din Olanda şi Marea Britanie. La deschidere, experţii străini vor instrui 6 formatori din România (2 angajaţi de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, 1 salvamontist şi trei medici). Cei şase formatori vor avea apoi rolul de a forma alţii, la Complexul din Sântion. În anii următori, iniţiatorii intenţionează să multiplice activitatea Complexului de instruire pentru salvatori din Sântion în toate oraşele mari din ţară. Există deja interes în acest sens, de la Cluj, Craiova şi Bucureşti, a menţionat dr. Borcea.
Revistă şi conferinţă
În cadrul proiectului va fi publicată o dată la două luni şi o revistă de specialitate „Search and Rescue”, destinată tuturor celor implicaţi în acţiunile de salvare ale oamenilor. Publicaţia va fi naţională, pentru primul număr (care trebuie să apară deja), tirajul de 1.000 de exemplare anticipându-se deja insuficient.
Deschiderea Centrului va avea loc în luna octombrie, când se organizează şi prima Conferinţă Naţională de „Search and Rescue” din România. Conferinţa se va susţine la Baile Felix, pe durata a patru zile şi va cuprinde predarea unor cursuri şi prezentarea unor lucrări de specialitate.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!