Rezultatele la examenul de Bacalaureat din acest an sunt mai bune decât cele de anul trecut. Aceasta este concluzia pe care a tras-o conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor.
„Am putea să invocăm tot felul de motive pentru această situație, dar dacă ne gândim la caracterul excepțional al perioadei pe care am traversat-o și o mai traversăm încă, aceste rezultate sunt într-adevăr remarcabile”, a apreciat inspectorul general Virgil Blage, șeful IȘJ Bihor.
La sesiunea de vară a examenului de maturitate au fost înscriși 3.717 candidați. Dintre aceștia, la probe s-au prezentat 3.582 de candidați. Aceasta înseamnă o prezență de 96,36%, puțin mai mică decât rata de prezență la nivel național, care a fost de 96,68%.
[eadvert]
În Bihor, în acest an, procentul de promovare, calculat prin raportarea la cei care au reușit examenul, este de 69,40%.
„Vorbim de o creștere cu 6,4% față de promovabilitatea de anul trecut”, a spus șeful IȘJ Bihor.
Însă, dacă rezultatele sunt raportate la promovabilitatea națională, ea este cu 0,4% mai mică, a mai precizat acesta.
„Când vorbim despre seria curentă, rata de promovabilitate este de 75,10%. Prin comparație cu rata de promovabilitate la seria curentă la nivel național, care este de 75,7%, județul Bihor se situează în partea de sus a clasamentului”, a evidențiat inspectorul șef.
Rezultate pe filiere
După soluționarea celor 1.414 contestații, acesta a prezentat și un clasament al reușitei la bacalaureat pe filiere, în funcție de procentul de promovare. Astfel, din datele IȘJ rezultă că la filiera teoretică, unde au fost incluse colegiile naționale și liceele teoretice, rata de promovabilitate, calculată la seria curentă, este de 81,09%.
„Dacă am calcula aceeași rată de promovabilitate la toți candidații (din seria curentă, dar și din seriile anterioare), ea este cu ceva mai mică, de 79,4%”, a precizat Virgil Blage.
La filiera tehnologică/tehnică există o rată de promovabilitate de 46%, iar la filiera vocațională, rata de promovare a examenului de bacalaureat din județul Bihor este 73,40%.
La categoria colegii naționale, la filiera teoretică, cele mai bune rezultate au fost obținute de Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, cu un procent de promovabilitate de 100%, dintr-un număr total de 203 candidați. La polul opus se află Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, cu un procent de 67,83%, având o participare de 119 candidați. Totodată, colegiile naționale din Bihor au dat șase medii de zece în total.
Cea mai bună poziție la categoria colegii tehnice a ocupat-o Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, unde rata de promovare a fost de 66,41%, la o participare de 134 de candidați. Pe ultima poziție la categoria colegii tehnice, în privința rezultatelor de la BAC, se află Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, cu o rată de 26,61%, obținută de cei 133 de participanți.
La categoria liceelor tehnologice (în această categorie fiind inclus și Colegiul Economic „Partenie Cosma”), pe prima poziție se află Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, cu o promovabilitate de 72,59%, dintr-un număr de 261 de candidați. Pe ultima poziție este Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău, cu 10,53% dintr-un număr de 26 de elevi participanți la examen.
La liceele vocaționale – teologice, pe prima poziție se află Liceul Teologic Baptist Oradea, cu procent de promovare de 100%, din 57 de candidați înscriși. La acest liceu a fost înregistrată și o medie de 10. Pe ultima poziție la liceele teologice se află Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent László” Oradea, cu 47,62% procent de promovare, dintr-un număr de 44 de candidați.
La liceele teoretice, în fruntea clasamentului se află Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”, cu un procent de 100% din 10 candidați.
„Numărul este foarte, foarte mic”, a apreciat Blage.
Pe a doua poziție la această categorie se clasează Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, cu 95,61% dintr-un număr de 114 candidați, iar pe ultima poziție se află Liceul Teoretic „Gabriel Țepelea” din Borod, cu un procent de 26,67% dintr-un număr de 15 candidați.
Cazuri problematice
„Un alt lucru pozitiv din analiza noastră, pe care trebuie să-l reținem, este primul an, după foarte multă vreme în care nu avem nicio unitate de învățământ care să fi obținut 0% procent de promovabilitate. Anul trecut i-am avut pe cei de la Cadea, iar ei erau de regulă «abonați» la această poziție. De data aceasta, nu avem și este un lucru îmbucurător pentru noi. Din punct de vedere organizatoric, Bacalaureatul s-a desfășurat în condiții foarte bune, așa cum precizează raportul monitorului Ministerului Educației Naționale. Toate centrele au fost impecabil pregătite. Comisiile au acționat cu profesionalism, respectând întru totul metodologiile în fiecare dintre cazurile problematice cu care s-au confruntat. Este vorba despre cei cinci candidați care au fost eliminați pe parcursul probelor”, a arătat Virgil Blage.
De asemenea, peste 1.400 de elevi bihoreni nemulțumiți de rezultate au depus contestații. Acestea s-au soluționat favorabil în proporție de 1,8%. Astfel, rata de promovare la nivelul județului Bihor a crescut cu 1,8%.
Dintre cele 1.414 contestații depuse, 549 au fost pentru prima probă a examenului – cea de Limba și literatura română, 52 la proba EB a examenului, 512 la proba EC și 301 la proba ED.
„Cel mai mult au câștigat în urma contestațiilor județene Satu Mare (6,2%), respectiv Ilfov (5,7%). Ne mai putem mândri cu numărul mediilor de 10 obținute la Bacalaureat, care după contestații se ridică la 7, ceea ce ne situează în topul județelor, după Botoșani (13), Iași (10), iar apoi urmăm noi, Gorjul și Prahova (cu câte 7 medii de 10). Din analizele făcute de minister, se constată că în toate situațiile, mai ales când vorbim despre seria curentă, în raport cu Bacalaureatul din 2020, s-au înregistrat creșteri semnificative. De exemplu, dacă analizăm doar situația promovabilității la toți candidații, în 2020 rata de promovabilitate era de 63%, iar în acest an a fost de 69,4%, cu 6,4% mai mare, ceea ce este un lucru foarte bun. Când vorbim însă doar despre seria curentă, lucrurile stau puțin diferit. Și anume, constatăm o rată de promovare mai mare, iar creșterea se situează cam în aceeași parametri. Cea mai mare creștere se înregistrează pe filieră tehnologică, cu 5 procente, de la 45,1% la 50,1%. Toate aceste date ne îndreptățesc să considerăm că în acest an, bacalaureatul a adus un plus pe care am dori ca anul viitor, în condiții de normalitate, să îl sporim, să ajungem în partea superioară a acestei prime părți a clasamentului la nivel național”, a arătat șeful IȘJ Bihor.
Luptătoarele de nota 10, elevele care au obținut nota maximă după contestații
Trimite articolul
XMeritul este al liceelor ca Gojdu nu al liceelor ca liceul economic sau a celor duale. Te impaunezi cu realizarile celor pe care i-ai demis. Demisia ta o vrem gunoiule.
Demisia? Porcul asta? Mai bine isi taie venele. Pt asta traieste, ordinarul. In fiecare zi apare la ziar. Cred ca e foarte indragostit de sine. Face el un clasament in care sa fie Economicu pe primul loc; numai sa nu-l provocati. De ex: locul I unde directorul, adica el , a fost cel mai “iubit”
SI la medii de 10 ne-a intrecut Botosaniul. Poate asta explica si de ce au venitul mediu mai mare decat noi.
Vasi, Cata, stati linistiti; a spus ca va da testuul Pisa. La cat e de destept va dovedi ca e analfabet functional si va fi demis