Judeţul Bihor îşi păstrează locul fruntaş în ceea ce priveşte firmele intrate sub incidenţa Legii insolvenţei şi în 2018. Ba mai mult, a mai urcat un loc. Potrivit datelor făcute publice de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), la sfârşitul anului 2017 în judeţul Bihor erau în insolvenţă 515 firme, cifră cu care Bihorul se plasa pe locul III, după Bucureşti şi Iaşi. La finalul anului 2018, numărul firmelor în insolvenţă din Bihor a crescut cu 10,87%, ceea ce plasează Bihorul pe locul II, cu 571 de societăţi comerciale în insolvenţă.
Pe locul I se plasează Bucureştiul (1.637 de firme în insolvenţă), pe III – Timişul (432 de firme în insolvenţă) şi pe IV – Iaşiul (423 de firme în insolvenţă).
Comerţul, pe locul I
La nivelul întregii ţări au intrat în insolvenţă, în 2018, 8.304 societăţi comerciale, cu 8,77% mai puţine decât în anul precedent, când au intrat în insolvenţă 9.102 firme.
Dacă luăm în considerare domeniile în care activează societăţile comerciale intrate în insolvenţă, conform CAEN, pe primul loc se clasează comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, cu 2.823 de firme intrate în insolvenţă. Pe locul doi se plasează construcţiile – 1.277 de firme în insolvenţă, pe locul trei industria prelucrătoare cu 974 de firme în insolvenţă, pe patru HORECA cu 629 de societăţi în insolvenţă şi pe cinci societăţile care au activitate în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale.
De speriat sau nu?
Specialiştii în insolvenţă sunt de părere că numărul mare de insolvenţe din judeţ nu ar trebui să ne afecteze prea mult, atâta vreme cât nu influenţează creşterea economică la nivel local. „Județul nostru are deja un istoric în a fi printre primele județe din punct de vedere al numărului procedurilor de insolvenţă. Însă la fel de adevărat este faptul că acest număr ridicat al insolvențelor nu a influențat creșterea sau dezvoltarea economică la nivelul orașului sau județului”, ne-a declarat dr. Mihai Cociuba, consultant fiscal partener Optimal Tax Consulting.
Expertul în insolvenţă spune că acest lucru ne arată că, în continuare, marea majoritate a firmelor care apelează la procedura insolvenţei sunt mici și mijlocii, care nu au avut un impact semnificativ în cadrul economiei locale. Ordonanța de Urgenţă nr. 88/2018, intrată în vigoare în 02 octombrie 2018, a modificat condițiile de deschidere a procedurii generale de insolvenţă, făcând ca societăților să le fie mai dificilă deschiderea procedurii. Însă cu toate acestea, impactul acestor modificări asupra societăţilor este redus. „Numărul ridicat al insolvențelor nu ar trebui să ne îngrijoreze, ci faptul că, din păcate, marea majoritate a procedurilor de insolvenţă se finalizează prin falimentul societăţilor, și nu prin reinserţia lor în circuitul economic. În concluzie, cât timp societăţile care apelează la procedura insolvenţei sunt mici și mijlocii, riscurile la nivelul economiei locale sunt reduse”, precizează Mihai Cociuba.
Acesta subliniază faptul că un risc mai ridicat însă este dat de impactul modificărilor legislative recente, în special cele aduse prin OUG nr. 114/2018, intrată în vigoare în 29 decembrie 2018, care are un impact semnificativ asupra sectorului construcțiilor, fluctuațiilor cursului de schimb și a ratei dobânzii. „Din păcate, toate aceste modificări pot să ducă la creșterea numărului de insolvenţe al societăților medii spre mari”, conchide Mihai Cociuba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!