Cu 1.094 de firme intrate în insolvenţă în primele opt luni ale anului în curs, judeţul Bihor se află pe locul doi pe ţară, după Bucureşti – cu 2.497 de insolvenţe. Pentru anul 2014, în luna august, numărul total al insolvenţelor la nivel naţional era de 15.765, mai puţine cu 14,62% faţă de primele opt luni din 2013, cîn au intrat în insolvenţă 18.486 de firme.
„Principalele cauze pentru care companiile ajung în insolvenţă sunt, în continuare, declararea târzie a insolvenței, supraîndatorarea și lipsa lichidităților pentru continuarea activității. Acestea se aplica şi în judeţul Bihor, care rămâne şi în anul 2014 unul dintre judeţele de top în ceea ce priveşte procedurile de insolvenţă”, a declarat pentru Jurnal bihorean, Bogdan Gorde, asociat coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania Bihor (CITR). Acesta a prezentat, în cadrul unui seminar care a avut loc săptămâna trecută, date concrete privind evoluția numărului de insolvențe în regiune, precum și evoluția companiilor de impact din județul Bihor.
Situaţia în Bihor
Cele 250 de companii de impact din județul Bihor, care se află în prezent în dificultate finaniară sau chiar în stare de insolvență iminentă (companii cu active mai mari de 1 milion de euro) au generat în anul 2013 pierderi de 28.411.760 euro, arată o analiză a specialiștilor CITR privind solvabilitatea societăților din regiune în ultimii cinci ani. Impactul companiilor aflate în dificultate în economie este din ce în ce mai mare, deși trendul insolvențelor este într-o ușoară scădere.
În funcție de rezultatele obținute, companiile de impact au fost clasificate în această analiză a CITR în trei categorii, astfel: companii cu o structură financiară sănătoasă (profit, grad de îndatorare < 70%); companii aflate în dificultate (cele care nu se află în celelalte două categorii și cele care au un grad de îndatorare între 70% și 100%, profit sau pierdere); companii în stare de insolvență iminentă (pierdere, grad de îndatorare > 100%).
„11,7% din companiile cu impact din județul Bihor sunt în prezent în stare de insolvență iminentă, 88,3% dintre acestea aflându-se în celelalte două categorii, conform clasificărilor noastre”, a precizat Bogdan Gorde.
Acesta a adăugat că cele mai multe companii se află în stare de dificultate, adică au un grad de îndatorare mai mare de 70%, această categorie realizând un profit cumulat de 87.773.672 euro în anul 2013. „Principala problemă care afectează companiile în dificultate din județul Bihor este supraîndatorarea, acestea având datorii totale care depășesc un miliard de euro, la sfârșitul anului trecut”, a explicat Bogdan Gorde.
Domeniile cele mai vizate de insolvenţă în ultimii trei ani au fost: imobiliarele, comerţul, serviciile, industria şi transporturile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!