Bihorenii au salariile cele mai mici din România. Doar jumătate din valoarea salariilor câştigate de bucureşteni. Potrivit unei analize făcute de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru Business Standard, salariul mediu net în Bihor, în 2008, a fost de 857 de lei, comparativ cu 1.682 de lei în Bucureşti. Judeţele învecinate Bihorului au toate salarii medii nete mai mari: Arad – 1.057, Alba – 1.062, Cluj – 1.250, Sălaj – 1.052 şi Satu Mare – 1.064.
În topul salariilor, Bucureştiul este urmat de Ilfov cu 1.479 de lei, Constanţa – 1.272 de lei şi Prahova – 1.270 de lei.
După Bihor, cele mai mici salarii au fost înregistrate în Călăraşi – 871 de lei şi Harghita 875 de lei.
CNP a făcut şi o estimare a creşterii salariilor pentru 2009. Şi la acest capitol judetul Bihor este tot la coadă cu o creştere de 8,75%. Doar Buzăul, cu o creştere de 8,23%, este în spatele judetului Bihor.
Cel mai mult se estimează că vor creşte salariile din Ilfov – 13,32% şi Prahova – 13,31%.
Explicaţii
Conform specialiştilor, diferenţele pot fi explicate prin ponderea companiilor care acţionează în zonele respective, şi, mai ales, prin industria prezentă acolo. „Bucureştiul şi Ilfovul au fost întotdeauna în top, se prea poate ca locurile următoare să fi fost influenţate de actualul context economic”, a explicat pentru Business Standard, Florin Ochiana, HR operation manager la firma de recrutare Lugera & Makler.
Dan Octavian, directorul general al Federaţiei Patronilor Bihor (FPB) explică şi el în acelaşi mod situarea Bihorului pe ultimul loc. „Statistic este simplu. La noi contractele de muncă se încheie la nivelul salariului minim pe economie, la care se adaugă sporurile. Este vorba de industria uşoară, unde salariile sunt foarte mici şi industria IT, tot un fel de lohn. Noi nu avem industrie dezvoltată ca judeţele învecinate”, spune Dan Octavian.
Acesta adaugă că în realitate situaţia nu este aşa. „Se pot vedea declaraţiile de venit depuse la Finanţe. Explicaţia este fie că se lucrează mult la negru, fie că există venituri care nu se regăsesc în statistică”, este de părere directorul FPB.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!