Chiar dacă crestele Apusenilor, la altitudini de peste 1400 m, este strat consistent de zăpadă, cu încălzirea ce urmează e de așteptat să se anime atmosfera și în jurul traseelor de via ferrata din Judeţul Bihor. Salvamont Bihor insistă, însă, pe siguranță.
„Atât în zona Defileului Crişului Repede, în zona Roşia – Căbeşti cât şi în zona Pietrele Negre, Vârtop patrulele Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor au întâlnit în trecut mai mulţi pasionaţi de acest tip de trasee fără lonje duble cu sistem de amortizare sau chiar cu carabiniere de rezistenţă foarte mică, nepotrivite parcurgerii în siguranţă a traseului. Modul de parcurgere şi echipamentul necesar este comunicat tuturor celor interesaţi pe panourile informative montate la intarea, pe parcursul şi la ieşirea din traseu”, transmite Salvamont Bihor.
Mai periculos
Astfel, dacă la alpinism şi escaladă, factorul de cădere este (fizic realizabil) cel mult 2, la via ferrata e mult mai mare.
„Sunt articole ce menţionează factor 10, în funcţie de lungimea căzăturii şi lungimea lonjei. Deci, mult mai periculos! Ce este acest factor de cădere? Pe scurt, acest factor exprimă șocul preluat de echipament şi de căţărător la oprirea unei căderi (în mod elastic). Cum limităm acest şoc la via ferrata? Prin absorbitorul de șoc („amortizorul”) montat între ham şi cablul de asigurare”, explică salvatorii.
Amortizorul se alungește, în unele modele de lonje chiar 4 m. „Cu cât se alungeşte mai mult, cu atât şocul este mai mic. Exact ca diferenţa de a sări de la etaj pe beton sau într-o plasă elastică”, atrag atenția specialiștii.
Ce zic statisticile din țări cu tradiție
Urmărind statisticile accidentelor de via ferrata din Italia, Austria, Germania, Franta, Elvetia se pot face urmatoarele constatări:
[eadvert]
Cauza nr.1: lonjele de asigurare
Cauza nr.2: carabinierele de pe cablu
Cauza nr.3: nepurtarea căștii
O recomandare fermă a Salvamont Bihor e ca ghizii de via ferata să aibă echipament de salvare pentru scoaterea turiștilor din puncte dificile (sau după cădere !!!) şi să cunoască, respectiv să aplice o procedurile de salvare învățate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!