Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, s-a aflat joi într-o vizită de lucru în județul Bihor. Demnitarul a fost însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor-ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Sorin Guler, și de directorul Direcției Silvice Bihor, Adrian Jurcău.
De asemenea, delegația a fost însoțită de prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, de președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, Pásztor Sándor, și de vicepreședintele CJ, Ioan Mang.
În cadrul conferinței de presă susținute la Prefectura Bihor, Ioan Deneş a prezentat realizările ministerului pe care îl conduce. Subliniind faptul că anul acesta este un an al investiţiilor, aşa cum a promis Guverul, a trecut la înşiruirea lucrărilor hidrotehnice. Potrivit ministrului, acestea au un buget total de 500 de milioane de lei, cea mai mare alocată în ultimii zece ani.
„Judeţul Bihor este al doilea judeţ din ţară, după Maramureş, privind valoarea investiţiilor hidrotehnice finanţate în anul 2019”, a arătat ministrul Deneş.
Alocare substanţială
ABA Crişuri are anul acesta alocaţi 43,5 milioane de lei. Şase lucrări de investiţii vor fi finanţate cu aceşti bani. Conform ministrului, cinci dintre acestea vor fi finalizate în 2019. Astfel, cele cinci şantiere care ar trebui să se finalizeze anul acesta sunt: amenajarea Valea Dobricioneşti – lucrare începută în 2008, în valoare totală de 8,4 milioane lei, amenajarea Valea Izvor – lucrare începută în 2008, care are o valoare totală de 13,1 milioane lei, amenajarea Valea Nimăieşti – începută în 2009, valoare totală 27,2 milioane lei, construcţie acumulare nepermanentă Ginta – începută în 2002, valoare totală 156 milioane lei, şi amenajare Valea lui Vasile – investiţie începută în 2017, în valoare totală de 11 milioane de lei.
Dacă un şantier „istoric”, cel de pe Crişul Negru, din în zona Beiuş-Ginta, început în anul 1998, a primit o alocare de 10 milioane de lei, nu acelaşi lucru se poate spune despre şantierul deschis în anul 1998 pe râul Barcău, care nu a primit niciun leu alocare. „La baza alegerii lucrărilor care au primit finanţare au stat nişte criterii care se regăsesc într-un ordin de ministru. Aceste alocări nu ţin cont de culoarea politică”, a punctat ministrul Apelor şi Pădurilor.
10 „puncte critice”, sau lucrări care trebuie realizate urgent şi care au primit finanţare, sunt: refacerea malului stâng pe râul Barcău, în amonte de oraşul Marghita, valoarea totală a lucrărilor care se vor executa în acest „punct critic” fiind 430.000 lei, lucrare care se va finaliza, conform ministrului, în anul în curs. Printre acestea se numără: amenajare Vale Huta în localitatea Lugaşu de Jos – investiţie 550 mii lei, consolidare mal stâng Crişul Negru la Podul Cătanelor, în Finiş – 550.000 lei investiţie, apărare de mal pe Crişul Negru, în aval de localitatea Tinca etc.
Lucrările începute spre finalul anului trecut la Barajul Leşu, şantier inspectat anul trecut de către ministru, continuă. Dacă anul trecut, obiectivul de 37 de milioane de lei se estima a fi finalizat înainte de 2021, acum ministrul a spus că „totul depinde de constructori”.
Pădurile
În revistă au fost trecute şi lucrările derulate pe fondul forestier. Valoarea alocată pentru păduri este, conform ministrului, de 9,5 milioane lei, investiţii care vor fi derulate atât prin Romsilva cât şi prin Garda Forestieră. 5 milioane de lei sunt alocați pentru regenerarea pădurilor, iar de 2,5 milioane lei vor fi realizate investiţii în construcţii, reabilitări, reparaţii de drumuri forestiere. „În Bihor, 383 hectare de păduri au fost reîmpădurite anul acesta”, a precizat Ioan Deneş.
Pe agenda ministrului Apelor şi Pădurilor s-a aflat şi vizitarea mai multor şantiere şi, nu în ultimul rând, o întâlnire cu edilii bihoreni şi cu membrii partidului din care face parte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!