Şi în prima săptămână din luna martie 2015 judeţul Bihor a ieşit în evidenţă prin numărul mare de persoane depistate că munceau fără forme legale de angajare. Potrivit datelor furnizate de Inspecţia Muncii, în urma controalelor efectuate în perioada 2 – 6 martie, din totalul de 139 de persoane depistate că munceau la negru, 26 erau din Bihor, 18 din Braşov şi 17 din Covasna. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane inspectorii de muncă au făcut cinci propuneri de cercetare penală. Situațiile au fost descoperite în județele: Bihor, Brăila, Constanța, Covasna și în București. Valoarea amenzilor aplicate a fost de aproape 1,5 milioane de lei.
De aici se pot trage mai multe concluzii. La prima vedere s-ar putea înţelege că fenomenul muncii la negru are o mai mare amploare în judeţul Bihor. Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor ne-a explicat că nu este chiar aşa. „Aceste rezultate nu înseamnă că în Bihor munca fără forme legale are o amploare mai mare. Pur şi simplu colegii mei îşi fac treaba mai profesionist decât în alte judeţe. Noi nu avem plan de amenzi. Avem număr de controale pe cap de inspector”, a precizat Marius Rotar.
Ce spun patronii?
Ne-am adresat şi reprezentanţilor firmelor, cei mai în măsură să-şi dea cu părerea, să vedem dacă este vorba despre profesionalism sau exces de zel. „Experienţele noastre cu ITM Bihor au fost multiple. De la a merge chiar la Bucureşti, în trecut, până la relaţii foarte bune în prezent”, a declarat Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB). Acesta recunoaşte că sunt controale destul de multe, dar, spre deosebire de trecut, acum acestea se fac în mod profesionist. „Chiar dacă sunt controale tematice destul de dese, acestea nu mai sunt aşa deranjante. Se desfăşoară profesionist”, apreciază Radu Silaghi.
Constantin Badea, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor nu se poate pronunţa asupra profesionalismului inspectorilor de la ITM Bihor, dar este de părere că munca fără forme legale însă se practică în Bihor şi amploarea ei trebuie redusă.
Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) crede că inspectorii bihoreni sunt mai profesionişti decât cei din alte judeţe. „Din punctul de vedere al întreprinzătorilor, colaborarea cu ITM este bună. Au fost foarte deschişi şi receptivi la problemele ridicate şi nu merg neapărat pe amenzi, cât pe prevenţie”, a declarat Ioan Mintaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!