Cu un câştig salarial mediu net lunar de doar 1.193 de lei, Bihorul se află pe penultimul loc din România (după Harghita – 1.142 de lei) în topul celor mai mici câştiguri salariale, potrivit „Prognozei în profil teritorial 2014-2017”, publicată în decembrie, de Comisia Naţională de Prognoză.
Prognoza pe 2015 nu este nici ea mai îmbucurătoare, Bihorul păstrându-şi penultimul loc cu un câştig salarial mediu net lunar de 1.261 de lei. Situaţia este cu atât mai strigătoare la cer cu cât judeţe vecine din Regiunea Nord – Vest, considerate mai sărace ca Bihorul, au câştiguri salariale medii nete mai mari. Astfel: Sălajul are un câştig salarial mediu net pe 2014 de 1.280 de lei, Satu Mare – 1.347 de lei, Maramureşul – 1.230 de lei, Bistriţa – Năsăud – 1.262 de lei. Câştigul salarial mediu net lunar pe regiune pe 2014 a fost de 1.412 lei.
La nivel naţional, câştigul salarial mediu net pe 2014 a fost de 1.660 de lei, iar pentru 2015, Comisia Naţională de Prognoză estimează un câştig salarial mediu net de 1.758 de lei. În Regiunea Nord – Vest, se estimează pentru 2015 un câştig salarial mediu net de 1.496 de lei.
Pe de altă parte, Bihorul se plasează pe locul 12 pe ţară în privinţa PIB-ului pe 2014, cu 154.09,4 milioane de lei şi pe locul şase în ceea ce priveşte populaţia ocupată.
Cauze
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, crede că una dintre explicaţiile salariilor mici din Bihor este plus valoarea scăzută adusă de salariaţi. „În Parcul industrial din Oradea majoritatea firmelor oferă salarii mici pentru că majoritatea angajaţilor practică munci necalificate. Pe de altă parte, cele mai mari salarii din Bihor se obţin în serviciile financiare şi în asigurări. Ori nici una din societăţile din aceste doemnii nu-şi au sediile centrale în Bihor şi, deşi impozilele se plătesc local, salariile se raportează la sediile centrale”, explică Békési Csaba.
Acesta crede că salariile bihorenilor vor creşte atunci când în judeţ vor fi atrase centre creatoare de pus valoare, la fel cum are Clujul sau Timişul. „Aici intervine şi rolul nostru de a oferi personal cu înaltă calificare pentru aceste centre”, precizează directorul executiv al AJOFM Bihor.
Nu în ultimul rând, Békési Csaba este de părere că angajaţii bihoreni ar trebui să se vândă mai bine. „Salariaţii bihoreni ar trebui să-şi aprecieze munca la adevărata valoare, să ceară salarii mai mari. Pentru că două treimi dintre angajaţii din judeţul Bihor muncesc pe salariul minim pe economie”, conchide directorul AJOFM Bihor.
Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB) crede că o principală cauză a salariilor mici din Bihor este moştenirea lohn-ului. „În Parcul industrial avem tot un fel de lohn. Majoritaea firmelor de acolo oferă salarii mici. Când ar trebui să crească salariile pleacă în altă parte. Doar facilităţile oferite le ţin acolo”, este de părere Radu Silaghi.
Directorul executiv al AFB spune că ar trebui încurajate mai mult firmele locale şi taxele pe muncă reduse. „Halele din Parcul industrial sunt prea mari şi firmele locale nu au nevoie de spaţii aşa de mari. Mai mult, firmele locale are avea nevoie de stimulente financiare, de facilităţi”, precizează Radu Silaghi.
Luminiţa Popa, director Active Job Consulting, firmă de recrutare, crede că problema salariilor mici vine de la lipsa calificării pe care ar trebui să o aibă angajaţii. „Sunt angajatori care ne cer persoane cu înaltă calificare în diferite domenii şi nu avem de unde să le luăm. De multe ori le aducem din alte judeţe. Ar trebuiei ca factorii implicaţi: AJOFM Bihor, Universitatea Oradea să-şi de-a mâna pentru a elabora o strategie pe termen mediu şi lung pentru a oferi calificări în meseriile solicitate pe piaţa muncii”, este de părere Luminiţa Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!