Judetul Bihor a pierdut în 2016 peste 2.300 de locuri de muncă în domeniul îmbrăcămintei şi încălţămintei, conform unui studiu Creditinfo Romania. Cu această cifră (2.357 de persoane), Bihorul se clasează pe locul întâi pe ţară între judeţele care au pierdut cei mai mulţi angajaţi în acest domeniu.
Cu toate acestea, Bihorul se plasează pe locul întâi în România în ceea ce priveşte numărul angajaţilor în domeniul îmbrăcămintei, încălţămintei şi accesoriilor, cu un total de circa 16.000 de angajaţi.
Potrivit studiului, la nivelul anului 2015, peste 4% din persoanele angajate în mediul privat din România activau în domeniul produselor de îmbrăcat, încălțat și al accesoriilor legate de acestea. Chiar dacă numărul companiilor active a crescut în anul 2016, domeniul analizat a pierdut peste 9.000 de angajați.
La acea dată, domeniul îmbrăcămintei, încălţămintei și a accesoriilor era foarte căutat în România din cauza forței de muncă încă ieftine la nivelul UE. „Migrarea forței de muncă către țările vest europene, în căutarea de venituri mai consistente, dar și orice amânare a dezvoltării infrastructurii rutiere din România pune investitorul în fața unei decizii: continui aici sau reloc infrastructura către o zonă mai fezabilă”, este de părere Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo România.
Întârzieri la plată
Scăderea numărului de angajaţi din acest domeniu poate fi şi explicaţia întârzierii plăţii datoriilor firmelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte către furnizori. În unele cazuri, întârzierile depăşesc un an. Practic, în domeniul producţiei de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii doar doi din cinci clienţi au capacitatea de a-şi plăti furnizorii la termen.
Situaţia este agravată şi de faptul că 40% dintre companiile din acest domeniu au un risc ridicat de intrare în insolvenţă. „Pe măsură ce timpul trece, şansele de recuperare a unei datorii scad, iar intrarea în insolventă a clientului respectiv (de la care ai de recuperat acea datorie) adaugă atât timp cât şi costuri suplimentare”, adaugă Aurimas Kacinskas.
Cresc veniturile
Profiturile generate de domeniu au scăzut în anul 2016 comparativ cu anul 2015 cu aproape 5%, de la 811 milioane lei la 785 milioane lei. În aceste circumstanțe cele mai mari profituri sunt obținute de companiile care activează în Municipiul București (160 milioane lei), urmate de cele din județul Bihor (80 milioane lei).
Dacă în cazul numărului de angajați și al profiturilor generate, anul 2016 a adus scăderi, veniturile totale ale întregului domeniu analizat au crescut cu aproape 5%, de la 14,7 miliarde lei la peste 15,4 miliarde lei. Cum era de așteptat, cele mai mari venituri se înregistrează în Municipiul București, 1,6 miliarde lei și județul Bihor 1,5 miliarde lei.
Studiul relevă faptul că principalele infrastructuri din domeniul analizat se află în partea de Vest a României, județele Bihor, Arad și Timiș având în comun granița vestică a României, dar și apropierea de infrastructura rutieră din Ungaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!