Finanțat cu 615 milioane de euro de Comisia Europeană, acest proiect face parte dintr-o serie de inițiative care vor revoluționa industria minieră din România, având aplicații directe în domenii strategice precum energia, aviația și industria de apărare.
„Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești – la Gorj, Hunedoara și Bihor. Este vorba de trei investiții prin care se vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii – vorbim aici de grafit, magneziu și cupru. Aceste materii prime, esențiale și critice, totodată, sunt folosite în primul și în primul rând în energie, aviație și în industria de apărare,” a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Mina din Budureasa, care a fost închisă în 2014, va fi redeschisă și modernizată, iar aceasta va deveni un punct de referință pe piața europeană a magneziului. Se estimează că până în 2027 va fi produsă prima tonă de magneziu metalic, iar până în 2032-2034 capacitatea anuală a producției ar putea ajunge la 90.000 de tone.
Această relansare va transforma județul Bihor într-un actor-cheie pe piața europeană a magneziului și va stimula revitalizarea industriei miniere locale. În plus, proiectul va aduce nu doar o creștere semnificativă a producției, dar și noi locuri de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea economică a regiunii.
Trimite articolul
XSper ca politicieni din Bihor sa faca lobby pentru infrastructura din zona inclusiv pentru Drumul Express Oradea- Deva, respectiv reabilitarea caii ferate Oradea-Vascau. Se discuta de pornirea productiei pana in 2027 si ar cam trebuii pornite deja investitiile in infrastructura ca sa se si prelucreze local minereul de magneziu.
Poate se ia in discutie si calea ferata Oradea-Vascau .
Oare o sa găsească mineri pe care să-i angajeze???
Poate pune ochii Trump pe noi si ne face stat american
Unul din motivele pentru care atât SUA cât și RUSIA cât și alte părți interesate de exploatarea metalelor rare sau critice se lupta pentru ale obține de la alții este evitarea DISTRUGERII PROPRIIULUI MEDIU INCONJURATOR. Zona unde se va exploata va deveni extrem de poluata, unde nu vor mai putea locui oameni, unde nu se va mai putea dezvolta nimic.
Americanii și rușii au metalele de care tot vorbesc dar nu exploatează la ei.
doar ca peschesul cel mare il i au strainii, polul unde tara e pradata este bihorul
Această investiție de 115 milioane de EURO, din fonduri UE face parte dintr-un plan strategic de 1 miliard de DOLARI
Așa neterminaților, dați tot. Că noi n-avem mineri și nici conducători care să știe ce-i de făcut cu resursele țării.