UPDATE
Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, pompierii au fost mobilizați luni, 10 martie pentru stingerea a altor patru incendii.
„Pompierii militari din cadrul Stației Aleșd, Stației Ștei și Detașamentului Marghita acționează pentru stingerea a patru incendii care se manifesta la litiera a două păduri din localitățile Zece Hotare și Rieni, respectiv la două terenuri virane situate în localitățile Iteu (comuna Abram) și Călugări (comuna Cărpinet)”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, locotenent colonel Camelia Roșca.
Știrea inițială
Sâmbătă, pompierii militari bihoreni și serviciile voluntare pentru situații de urgență au fost solicitați să intervină pe raza a 30 de localități: Lunca, Lugașu de Sus, Miheleu (comuna Lăzăreni), Vașcău, Săcueni, Beznea (comuna Bratca), Finiș, Șerani (comuna Borod), Beiuș, Răcaș (comuna Dobrești), Cauaceu (comuna Biharia), Sârbi, Tria (comuna Derna), Curtuișeni, Luncșoara (comuna Aușeu), Remeți (comuna Bulz), Adoni (comuna Tarcea), Poclușa de Barcău, Călațea (comuna Aștileu), Bucuroaia (comuna Copăcel), Copăcel, Hotărel (comuna Lunca), Călugări (comuna Cărpinet), Vașcău, Câmp (comuna Vașcău), Criștioru de Jos, Ștei, Măgura (comuna Pietroasa) și Chișcău.
Cele mai grave incendii
„În Luncșoara, incendiul a cuprins circa 15 hectare de litieră pădure. De asemenea, în pădurea de pe raza localității Șerani, comuna Borod, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de circa 5 hectare, flăcările afectând litiera și aproximativ 1500 de arbori, în pădurea din Remeți au ars aproximativ 2000 de copaci, iar în Călațea, flăcările au mistuit circa 8 hectare litieră”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, locotenent colonel Camelia Roșca.
În Beznea, pompierii au salvat două case din lemn și o benzinărie, iar în Luncșoara, intervenția rapidă a acestora a împiedicat flăcările să ajungă la două locuințe și un adăpost de animale.
Duminică: 19 localități afectate, 73 de hectare în flăcări
Ziua de duminică a fost la fel de dificilă, cu intervenții în 19 localități: Păulești (Brusturi), Delani, Săcueni, Chișcău (comuna Pietroasa), Râpa (comuna Tinca), Poiana (comuna Criștioru de Jos), Bucuroaia (comuna Copăcel), Ghighișeni (comuna Rieni), Urvind (comuna Lugașu de Jos), Băleni (comuna Lazuri de Beiuș), Aștileu, Cetea (comuna Borod), Apateu (comuna Nojorid), Călațea (comuna Aștileu), Remeți (comuna Bulz), Uileacu de Beiuș, Săucani (comuna Răbăgani), Brusturi, Păulești (comuna Brusturi).
În total, incendiile au distrus 60 de hectare de vegetație uscată și 13 hectare de litieră forestieră, unele dintre focare fiind aproape de plantații de brazi și alte suprafețe valoroase.
„Pentru localizarea și lichidarea incendiilor au acționat echipajele de pompieri militari din cadrul Stației de Pompieri Aleșd, Stației de Pompieri Ștei, Stației de Pompieri Săcueni, Secției de Pompieri Beiuș, Detașamentului de Pompieri Marghita, Stației de Pompieri Valea lui Mihai, Detașamentelor 1 și 2 de Pompieri Oradea, Gărzii de Pompieri Sălard, Gărzii de Pompieri 1 Mai și Gărzii de Pompieri Tinca”, a precizat sursa de mai sus.
Incendiile care au devastat terenuri, pășuni și păduri, afectând peste 270 de hectare, au fost cauzate de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de prevenire a incendiilor, în încercarea de a igieniza terenurile prin arderea deșeurilor și a vegetației uscate.
Totodată, luni, 10 martie au fost înregistrate alte pagube în Valea Mare de Criș:
Citiți principiile noastre de moderare aici!