30% dintre proiectele depuse în cadrul acestui program sunt din judetul Bihor. Aşezarea geografică a Bihorului la graniţa cu Ungaria, faptul că Bihorul este singurul judeţ din Vestul României care se învecinează cu trei judeţe din Ungaria, este factor favorizant în eligibilitatea proiectelor depuse în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România -Ungaria 2007-2013. Cel puţin aşa consideră preşedintele Comisiei juridice şi de cooperare transfrontalieră din cadrul Consiliului Judeţean, Szabo Odon. Această comisie are mandat din partea aleşilor pentru a gestiona proiectele Bihorului în cadrul acestui program.
Scadenţă
Comform datelor făcute publice de către Comisia Europeană, s-a procedat deja la primele evaluări ale acestor proiecte.@ Fiindcă am semnat o declaraţie de confidenţialitate încă nu pot să ofer detalii despre situaţia proiectelor, care sunt eligibile sau nu. Pot să afirm doar că, proiectele au fost evaluate de doi experţi independenţi, unul din România şi unul din Ungaria. Iar acolo unde au fost diferenţe de evaluare mai mari de 15 puncte a intervenit un al treilea evaluator@, spune Szabo Odon. În perioada următoare, cei care au proiecte eligibile vor fi înştiinţaţi urmând ca cei care au proiecte eligibile mari de infrastructură să-şi dezvolte studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru a participa la o nouă rundă de selecţii. @Dintre proiectele depuse de judetul Bihor o parte sunt realizate în parteneriat cu Hajdu Bihar, iar cealaltă parte cu Bekes@, spune Szabo Odon.
Din cele 270 de milioane destinate acestui program de cooperare, în perioada 2007-2013, 120 de milioane de euro sunt disponibili pentru perioada 2007-2008. Proiectele depuse vor utiliza fondurile din această perioadă, iar o parte fondurile din 2009. În cadrul programului au fost depuse proiecte mici : de cooperare instituţională şi business, de cercetare, cooperare culturală, dar şi proiecte mari : de infrastructură şi cercetare.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!